Στην Andriaki Shipping Co. Ltd. αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια για τον μεγάλο αριθμό γυναικών-ναυτικών, διαφόρων βαθμίδων, που υπηρετούν στα πλοία μας και όσων κατέχουν βασικές διευθυντικές θέσεις στην ξηρά.

Έχουμε την εξαιρετική τιμή να ανακοινώσουμε την πρώτη μας γυναίκα που προήχθη σε Tanker Master. Με αυτήν την ευκαιρία, θα παρουσιάσουμε έναν επιλεγμένο αριθμό ιστοριών και επιτευγμάτων των γυναικών της Andriaki Shipping Co. Ltd., ξεκινώντας από τη Cpt. Χρυσή Κολοκούτσα και φιλοδοξούμε αυτά να λειτουργήσουν ως έμπνευση για την ενίσχυση περαιτέρω εξελίξεων όχι μόνο εντός του οργανισμού μας αλλά και στο σύνολο του Ναυτιλιακού κλάδου.

Η Cpt Χρυσή ξεκίνησε την καριέρα της στην Andriaki Shipping Co. Ltd. το 2011 ως Apprentice Officer στο M/V Violando. Μέσα από την εξαιρετική της απόδοση και την προθυμία της να μάθει και να εξελιχθεί, έγινε η πρώτη γυναίκα καπετάνιος στο Στόλο Δεξαμενόπλοιων της Andriaki.

Η έμπνευσή της για να γίνει καπετάνιος ήταν ο Έλληνας ποιητής, συγγραφέας και ναύτης – Νίκος Καββαδίας, ο οποίος χρησιμοποίησε τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο ως ισχυρές μεταφορές. Cpt. Η Χρυσή ήθελε να γίνει θαλασσοπόρος από τότε που πρωτοδιάβασε τα ποιήματά του στην εφηβεία της. Το όνειρό της ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών. Όπως δήλωσε η ίδια: «Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένος από θάλασσα και γαλήνη.”

Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων της στο λύκειο να την αποτρέψουν, δήλωσε τη Σχολή Εμπόρων ως την πρώτη και μοναδική της επιλογή. Tότε ήξερε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε να κάνει ήταν να γίνει ναυτικός. Έγινε δεκτή από την Εμπορική Σχολή Ασπροπύργου το 2004.

Δεδομένου ότι το 2004 η μετάβαση στη θάλασσα δεν ήταν μια πολύ συνηθισμένη επαγγελματική πορεία για τις γυναίκες, η Cpt Χρυσή κατέληξε να είναι μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες που αποφοίτησαν από τους 2000 φοιτητές!

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε σαφές ότι η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν τόσο ρομαντική όσο τα ποιήματα του Καββαδία, αλλά και πάλι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί άλλη καριέρα.

Όλα αυτά τα χρόνια και καθώς προχωρούσε η καριέρα της, το κίνητρό της παρέμεινε το ίδιο «Κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει για να κυνηγήσει το όνειρό της».

Το 2022 η Cpt Χρυσή προήχθη σε Master και ταξίδεψε στο M/V Nicolaos. Το πρώτο της ταξίδι ως καπετάνιος ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ένας καπετάνιος, ειδικά όταν περνά από το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι να μπορεί ένας καπετάνιος να βασίζεται στην ομάδα του και γι’ αυτό προσπάθησε να είναι προληπτική και ποτέ δεν άφησε απαρατήρητα αιτήματα από μέλη του πληρώματος. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι εκτιμώνται για να αποδώσουν στο μέγιστο.

Η Cpt Χρυσή νιώθει απίστευτα περήφανη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Έκλεισε τη συζήτησή μας με την πιο αγαπημένη της εικόνα, εκείνη όταν αποβιβάστηκε ως καπετάνιος για πρώτη φορά, κοίταξε πίσω στο σκάφος καθώς απομακρυνόταν γνωρίζοντας ότι είχε κάνει καλή δουλειά και ότι η ομάδα της ήταν ικανοποιημένη.