Χθες 18/4/2023, ο όμιλος Grimaldi παρέλαβε το νεότευκτο GREAT ANTWERP, στο Hyundai Mipo Dockyard Co. Ltd., στο Ulsan (Νότια Κορέα). Αυτή είναι η πρώτη από τις έξι μονάδες ro-ro πολλαπλών χρήσεων που παραγγέλθηκαν μόλις πριν από δύο χρόνια. Το σκάφος εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία που ονομάζεται “G5”, η οποία είναι η εξέλιξη των πλοίων πολλαπλών χρήσεων ro-ro “G4” που κατασκευάστηκε από το ίδιο ναυπηγείο και παραδόθηκε στον όμιλο Grimaldi το 2014 και το 2015.

Το GREAT ANTWERP πήρε το όνομά του από την πόλη της Αμβέρσας στο Βέλγιο, το λιμάνι της οποίας εξυπηρετείται από τις θαλάσσιες συνδέσεις του Grimaldi για δεκαετίες και που τώρα είναι ο κύριος κόμβος του Ομίλου στη Βόρεια Ευρώπη.

Με μήκος 250m και πλάτος 38m , ο σχεδιασμός του GREAT ANTWERP είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης των αναγκών του Ομίλου και των πελατών του: χάρη σε μια καινοτόμο και πλήρως προσαρμοσμένη εσωτερική διαμόρφωση, τα πλοία κλάσης G5 μπορούν να μεταφέρουν 4.700 γραμμικά μέτρα κυλιόμενου φορτίου, 2,500 CEU (Car Equivalent Units) και 2,000 TEU (Twenty Foot Equivalent Units). Σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία G4, τα νέα πλοία έχουν την ίδια χωρητικότητα για κύλιση εμπορευμάτων, ενώ η χωρητικότητα εμπορευματοκιβωτίων διπλασιάζεται.

Εκτός από τη χωρητικότητα φόρτωσης, το GREAT ANTWERP ξεχωρίζει για τις πολυάριθμες τεχνολογικές λύσεις αιχμής που αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τόσο ο κύριος κινητήρας όσο και οι βοηθητικές γεννήτριες ντίζελ θα πληρούν τα επίπεδα NOx που επιβάλλονται από τον κανονισμό Tier III, ενώ το ενσωματωμένο σύστημα πρόωσης μεταξύ πηδαλίου και έλικας θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στροβιλισμού και, κατά συνέπεια, θα βελτιστοποιήσει την προωστική απόδοση και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για “cold ironing” με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην ακτή (όπου υπάρχει) ως πράσινη εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια παραμονής στο λιμάνι. Επιπλέον, η ηλεκτρική κατανάλωση των εποχούμενων μηχανημάτων (αντλίες, ανεμιστήρες κ.λπ.) μειώνεται χάρη στην εγκατάσταση συσκευών κίνησης μεταβλητής συχνότητας, ενώ η εφαρμογή καινοτόμων χρωμάτων χαμηλής τριβής μειώνει την αντίσταση της γάστρας, αυξάνοντας έτσι την απόδοση. Τέλος, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με υβριδικά συστήματα καθαρισμού καυσαερίων για τη μείωση των εκπομπών θείου και σωματιδίων.

Ως απόδειξη της υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής του απόδοσης, το GREAT ANTWERP επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά τόνο που μεταφέρεται έως και 43% σε σύγκριση με άλλα πλοία πολλαπλών χρήσεων Grimaldi ro-ro.

Το νέο σκάφος θα αναπτυχθεί σύντομα για να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα των υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών που προσφέρει ο όμιλος Grimaldi μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Δυτικής Αφρικής.