Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Η… καθέλκυση των εκατομμυρίων

Στον… Θεό θα μπορούσαν να φτάσουν οι –έτσι κι αλλιώς υπέρογκες– αμοιβές της δικηγορικής εταιρείας Holman Fenwick Willan LLP που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Ελλάδας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα το Παρίσι για την υπόθεση των διεκδικήσεων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα.

Αιτία η αρχική σύμβαση «χωρίς ταβάνι» που υπογράφτηκε με ευθύνη των τότε υπουργών Γ. Στουρνάρα και Δ. Αβραμόπουλου. Η εκροή, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, περιορίστηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Το γεγονός όμως έδειξε να στενοχωρεί τη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταψήφισε την τροπολογία χωρίς ουσιαστική δικαιολογία…

Οι διεκδικήσεις Σάφα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μια υπόθεση που κινδυνεύει να επιβαρύνει τη χώρα με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού αυτές είναι οι απαιτήσεις της αρχικής προσφυγής του Λιβανέζου επιχειρηματία στον οποίο παραχωρήθηκαν τα Ναυπηγεία το 2010. Μάλιστα τον Ιούνιο του 2016 ο Ισκαντάρ Σάφα κατέθεσε νέα προσφυγή στο Διεθνές Κέντρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Επίλυση Επενδυτικών Αντιδικιών (ICSID). Και στις δύο υποστηρίζει ότι επιβαρύνθηκε οικονομικά εξαιτίας παράνομων κρατικών χορηγήσεων που καταλογίστηκαν στις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από το 2010.

Η σύμβαση
Η αρχική σύμβαση με τη δικηγορική εταιρεία Holman Fenwick Willan LLP υπογράφτηκε το 2014 από τους τότε υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μάλιστα με βάση αυτή καταβλήθηκε προκαταβολή και τελικά ήρθε στο ελληνικό δημόσιο ένας λογαριασμός που –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας– είχε υπερβάσεις οι οποίες ξεπερνούσαν το 50% της αρχικής συμφωνίας, ενώ η ίδια η αρχική σύμβαση δεν προέβλεπε κανένα περιορισμό. Οπως επισήμανε άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, «δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση, δεν είχε γίνει κάποια διαδικασία».

Μάλιστα –σύμφωνα με πληροφορίες– προηγήθηκαν πολλές διαβουλεύσεις με την εν λόγω εταιρεία και διαπιστώθηκε ότι ουσιαστικά είχε δοθεί το… ελεύθερο για χρεώσεις που αφορούσαν εκτιμήσεις ειδικών και εμπειρογνωμόνων, παραστάσεις, ακόμη και τηλεφωνήματα. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως η συνήθης διαδικασία στη χώρα είναι η προσυμφωνημένη αμοιβή.

Η εν λόγω εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο, αφενός γιατί η διαιτητική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ υπάρχει και η θετική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 6.000.000 ευρώ.

Περίεργα φαινόμενα
Αυτό διότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή το ανώτατο πλαφόν της περαιτέρω αμοιβής ορίστηκε στα 3.800.000 λίρες Αγγλίας. Ομως στη διαδικασία παρουσιάστηκαν… περίεργα φαινόμενα.

Παρότι την αρχική συμφωνία είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας δήλωσε στη Βουλή πως «όσον αφορά τις αμοιβές της Holman Fenwick Willan LLP θεωρούμε ότι οι επεξηγήσεις ως περιγράφονται στην αιτιολογική έκθεση δεν είναι επαρκείς και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα και να την ψηφίσουμε». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε «συμφωνούμε για την αμοιβή, για τη λειτουργία της διαιτησίας», ενώ ο Θ. Θεοχαρόπουλος σχολίασε πως «από τη στιγμή που πρόκειται για διεθνή διαιτησία, λογικά πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία στην οποία περιγράφονται τα πάντα».

Μάλιστα την κατάσταση αυτή σχολίασε και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, θυμίζοντας πως πρόκειται για σύμβαση «η οποία είχε συναφθεί τότε, είχε επιλεγεί αυτή η δικηγορική εταιρεία, η οποία είναι ξένη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Προς τιμήν του, το τότε ΠΑΣΟΚ και η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερψηφίζει αυτή την τροπολογία. Δεν την υπερψηφίζει η Νέα Δημοκρατία, καίτοι τότε επελέγη, τότε εδόθη προκαταβολή».

Ο Σάφα και η επένδυση στα Ναυπηγεία
Ο Ισκαντάρ Σάφα είναι Λιβανέζος επιχειρηματίας στον κλάδο της κατασκευής πλοίων με έντονη δραστηριότητα στις αραβικές χώρες και ιδίως στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στην Ευρώπη. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρέθηκε τον Μάρτιο του 2010. Το ερχομό του ουσιαστικά κατέστησαν δυνατό κινήσεις που έγιναν από τον τότε υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού με δικές του τροπολογίες ρυθμίστηκαν φορολογικά ζητήματα με την έως τότε γερμανική εταιρεία HDW, ενώ αποδέχθηκε την προκαταβολική πληρωμή του επιχειρηματία για δύο υποβρύχια τα οποία δεν παραλήφθηκαν όπως προέβλεπε η σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 25 Απριλίου του 2012 έως και τις 19 Δεκεμβρίου του 2016, οπότε και ανακοίνωσε την αποχώρησή του, παρέμενε και στο διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) της οικογένειας Βγενόπουλου. Επίσης αναφορές στο όνομά του γίνονται στα περίφημα Panama Papers, τα έγγραφα που διέρρευσαν από την εταιρεία δημιουργίας offshore Mossack Fonseca.

documentonews.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,388ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα