Δύο παρόχους παγκόσμιων δεδομένων παρακολούθησης πλοίων και ναυτιλιακών αναλύσεων, την ελληνική MarineTraffic και την γερμανική FleetMon εξαγόρασε η Kpler, ένας παγκόσμιος πάροχος δεδομένων εμπορευμάτων και αγοράς.

Η συμφωνία ήρθε μετά από μια προηγούμενη εξαγορά της FleetMon από τη MarineTraffic, με αποτέλεσμα μια συντονισμένη διπλή εξαγορά της Kpler στον χώρο της ναυτιλιακής ανάλυσης.

Από την ίδρυσή της το 2007, η MarineTraffic με έδρα την Αθήνα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέχοντας ευρέως προσβάσιμες πληροφορίες και τα αναλυτικά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων. Η FleetMon με έδρα το Ρόστοκ, που ιδρύθηκε επίσης το 2007, παρέχει δεδομένα AIS σε κορυφαίες εταιρείες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών όλης της αλυσίδας εφοδιασμού.

«Είμαι πολύ περήφανος για όσα έχει επιτύχει η MarineTraffic όλα αυτά τα χρόνια και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για όσα μπορούμε να επιτύχουμε περαιτέρω ως μέρος της Kpler, μαζί με την ομάδα FleetMon. Είμαι βέβαιος ότι η ενοποίηση των προϊόντων μας και της οργανωτικής μας κουλτούρας θα μας οδηγήσει σε νέα σύνορα, προς όφελος τελικά των πελατών μας και της κοινότητάς μας. Ο όλο και πιο συνδεδεμένος ναυτιλιακός κόσμος χρειάζεται περισσότερα ψηφιακά εργαλεία και καλύτερα αναλυτικά στοιχεία και θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Δημήτρης Μέμος, Διευθύνων Σύμβουλος, MarineTraffic.

Οι εξαγορές

Η Kpler έχει πλέον πραγματοποιήσει πέντε εξαγορές τους τελευταίους 18 μήνες και εξασφάλισε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια επενδυτικής χρηματοδότησης το 2022 από τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων Five Arrows και Insight Partners. Μετά από αυτές τις δύο νέες εξαγορές, η Kpler θα απασχολεί πάνω από 500 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και θα εξυπηρετεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ενεργούς χρήστες στον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας και των εμπορευμάτων.

Η MarineTraffic έλαβε οικονομικές συμβουλές σε σχέση με τη συναλλαγή από τη Nevantio Advisors, με νομικές συμβουλές από την Lambadarios Law Firm (Ελλάδα), τον Reed Smith (Ηνωμένο Βασίλειο) και την FieldFisher (Γερμανία). Η Berenson & Company ενήργησε ως οικονομικός σύμβουλος της Kpler, η οποία έλαβε νομικές συμβουλές από την Cooley (Ηνωμένο Βασίλειο) και την Karatzas & Partners (Ελλάδα).