Σιγκαπούρη/ Αμβούργο, 21 Δεκεμβρίου 2023 – Η Wilhelmsen Ship Management (Wilhelmsen), πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων τρίτων με έδρα την Σιγκαπούρη, και η MPC Capital με έδρα το Αμβούργο, συμφώνησαν να αποκτήσουν από κοινού το 100% της εταιρείας Zeaborn Ship Management (Zeaborn). Η εξαγορά αποτελεί το επόμενο ορόσημο στη σταθερή συνεργασία μεταξύ της Wilhelmsen και της MPC Capital, μέσω της κοινοπραξίας τους για τη διαχείριση πλοίων Wilhelmsen Ahrenkiel Ship Management (Wilhelmsen Ahrenkiel) και της εξειδικευμένης σε δεξαμενόπλοια Barber Ship Management (Barber).

Η Zeaborn διαχειρίζεται έναν στόλο περίπου 100 πλοίων, που αποτελείται από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγά χύδην φορτίου, καθώς και δεξαμενόπλοια και πλοία πολλαπλών χρήσεων, τα οποία διαχειρίζονται από τα γραφεία στο Αμβούργο, τη Λεμεσό, τη Σιγκαπούρη και τη Μανίλα.

Δημιουργία κορυφαίου κέντρου διαχείρισης πλοίων

Με την πλήρη ενσωμάτωση της Zeaborn στις κοινές δραστηριότητες τεχνικής διαχείρισης της Wilhelmsen και της MPC Capital, οι εταίροι δημιουργούν ένα κορυφαίο κέντρο για τη διαχείριση πλοίων τρίτων στο Αμβούργο. Μετά την ενσωμάτωση της Zeaborn, οι συνδυασμένες δραστηριότητες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τα εμπορικά σήματα Wilhelmsen Ahrenkiel και Barber, αντίστοιχα.

Οι κοινές δραστηριότητες θα διευθύνονται από τους Διευθύνοντες Συμβούλους Δρ. Michael Silies και Michael Brandhoff. Ο Michael Silies είναι στην MPC Capital από το 2003 και είναι επικεφαλής της Wilhelmsen Ahrenkiel από το 2020. Ο Michael Brandhoff είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Zeaborn από το 2021.

Wilhelmsen και MPC Capital οδηγούν ενεργά την ενοποίηση της αγοράς

Οι διευρυμένες δραστηριότητες κοινής διαχείρισης πλοίων της Wilhelmsen και της MPC Capital θα συνεχίσουν να διοικούνται από το Αμβούργο, με συνολικό στόλο άνω των 150 πλοίων σε τεχνική διαχείριση. Η Wilhelmsen και η MPC Capital, δύο εδραιωμένοι όμιλοι με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, οδηγούν έτσι ενεργά την ενοποίηση της αγοράς και προάγουν τη θέση του Αμβούργου ως σημαντικού κόμβου διαχείρισης πλοίων.

Ο Carl Schou, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Wilhelmsen Ship Management, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την MPC Capital, με βάση μια ήδη επιτυχημένη συνεργασία. Η εξαγορά της Zeaborn είναι η στρατηγική μας κίνηση για επέκταση και ενίσχυση της παρουσίας μας στην αγορά στον τομέα της διαχείρισης πλοίων. Η συμφωνία αυτή θα αυξήσει τα υπό τη διαχείρισή μας πλοία σε επίπεδα που είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους υπάρχοντες και μελλοντικούς πελάτες μας. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε μια επιτυχημένη ενσωμάτωση που δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των πελατών μας».

Από την πλευρά του, ο Ulf Holländer, Διευθύνων Σύμβουλος της MPC Capital, σημείωσε: «Ως εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, με εξαιρετικό ιστορικό στις ναυτιλιακές δραστηριότητες, αισθανόμαστε ότι ταυτιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση και τις αξίες με τον όμιλο Wilhelmsen ως συνεργάτη μας. Ως εκ τούτου, είμαστε ενθουσιασμένοι που αναπτύσσουμε την πλατφόρμα μας διαχείρισης πλοίων. Με την ενσωμάτωση της πρόσθετης πελατειακής βάσης και των υπηρεσιών της Zeaborn, ενισχύουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά στον τομέα της διαχείρισης πλοίων. Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας μας με αυτή της Zeaborn θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών».

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς αναμένεται το 1ο τρίμηνο του 2024 και υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές.

-//-

Σχετικά με την Wilhelmsen Ship Management (https://www.wilhelmsen.com/ship-management/)

Η Wilhelmsen Ship Management (Wilhelmsen) είναι μέρος της Wilhelmsen Maritime Services, μιας εταιρείας του Ομίλου Wilh. Wilhelmsen. Η Wilhelmsen είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλοίων τρίτων στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο άνω των 450 πλοίων και 11.000 ενεργών ναυτικών. Η Wilhelmsen παρέχει τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαχείρισης πληρώματος για διάφορες κατηγορίες πλοίων: LNG/LPG, Ro-Ro και PCC/PCTC, FPSO/FSO, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά χύδην φορτίου, σεισμικών ερευνών και υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Wilhelmsen διαχειρίζεται πλοία από οκτώ γραφεία σε όλο τον κόσμο, μαζί με ένα δίκτυο πληρωμάτων σε 21 γραφεία σε 13 χώρες. Άλλες σημαντικές υπηρεσίες που παρέχει περιλαμβάνουν υπηρεσίες ναυπηγοεπισκευής, προσωρινής απόσυρση(Lay-up services) και επίβλεψης νέων κατασκευών πλοίων.

Σχετικά με την MPC Capital AG (www.mpc-capital.com)

Η MPC Capital είναι ένας παγκόσμιος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, που εστιάζει στα ακίνητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη ναυτιλία. Το φάσμα των υπηρεσιών της περιλαμβάνει την επιλογή, την έναρξη, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση, την ενεργό διαχείριση και την πώληση επενδύσεων. Με περίπου 160 υπαλλήλους και σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας, η MPC Capital προσφέρει στους θεσμικούς επενδυτές πρόσβαση σε επενδύσεις σε επιλεγμένες αγορές, με ελκυστικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και αποδόσεις. Ως υπεύθυνη εταιρεία με οικογενειακό υπόβαθρο, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2000, η MPC Capital συμβάλλει στη συγκέντρωση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα.