Μόνο εκτός λογικής μπορεί να χαρακτηριστεί η αξίωση ενός φερόμενου ως συνιδιοκτήτη του ναυαγισμένου φορτηγού πλοίου «Παναγιώτης», στην παραλία Ναυάγιο, να μην επιτρέψει σε κανέναν να επέμβει στο σκουριασμένο απομεινάρι, καθώς, όπως ισχυρίζεται, του ανήκει. Η εξέλιξη αυτή, που από όλους τους αρμόδιους χαρακτηρίζεται φαιδρή και άνευ σημασίας, προέκυψε όταν δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ, σχετικά με το πρότζεκτ που έχει αναθέσει η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου, στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την αποκατάσταση και συντήρηση του σύγχρονου αυτού «μνημείου». Ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης, έχει αποστείλει εξώδικο στο Δήμο και στο ΤΕΙ, για το οποίο έχει ενημερωθεί παράλληλα το Λιμεναρχείο και το Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας. Καθολική είναι η άποψη ότι ο υποτιθέμενος ιδιοκτήτης ξαφνικά θυμήθηκε ότι του ανήκει ένα πλοίο, μετά από 34 ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να το απομακρύνει από την παραλία, ως όφειλε. Με άλλα λόγια, «δεν φτάνει που μας χρωστάνε, μας πήραν και το βόδι». Αρχές και υπηρεσίες δεν δείχνουν διατεθειμένες να λάβουν σοβαρά τις αξιώσεις του άγνωστου πλοιοκτήτη καθώς υποστηρίζουν πως στερούνται ουσίας.
Τρεις ιδιοκτήτες από το πουθενά
Μετά από 34 χρόνια πλήρους αδιαφορίας κάνει την εμφάνισή του από το πουθενά, συνιδιοκτήτης του πλοίου Παναγιώτης, στο Ναυάγιο και αποστέλλει εξώδικο σε Δήμο και ΤΕΙ, με το οποίο δηλώνει πως απαγορεύει κάθε μορφής επέμβαση στο πλοίο. Στο εξώδικο δηλώνει πως δεν επιθυμεί να γίνει στο πλοίο ανακαίνιση, αποκατάσταση συντήρηση και περίφραξη οποιασδήποτε μορφής και όπως χαρακτηριστικά τονίζει, επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Σουλάνη ο οποίος στο εξώδικο εμφανίζεται ως πλοιοκτήτης-συνιδιοκτήτης του φορτηγού πλοίου «Παναγιώτης», για το οποίο άλλωστε παρουσιάζει πιστοποιητικό από το νηολόγιο του Πειραιά, με χρονολογία 2014. Σύμφωνα με το έγγραφο αναγράφεται μάλιστα η συνιδιοκτησία του πλοίου από 3 άτομα: Τον Παναγιώτη-Γεράσιμο Λυσικάτο με ποσοστό ιδιοκτησίας 50%, τον Παναγιώτη Σουλάνη με ποσοστό 30% και τον Ευστράτιο-Λαμπρινό Σταυράκη με ποσοστό 20%.
«Αστειότητες»
Όπως λέει στην ΗΜΕΡΑ ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, Αντώνης Νικολουδάκης, που είχε και την πρωτοβουλία να αναθέσει στο Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και στην Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ζακύνθου, τη συντήρηση του σκουριασμένου πλοιου, η πρώτη ενέργεια του δήμου όταν έλαβε στα χέρια του το εξώδικο του κ. Σουλάνη, ήταν να επικοινωνήσει με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το Λιμενικό Σώμα και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου -στη δικαιοδοσία της τελευταίας ανήκουν άλλωστε όλες οι παραλίες της χώρας. Και οι δύο υπηρεσίες διαβεβαίωσαν το Δήμο πως πρόκειται για περίπτωση που στερείται κάθε σοβαρότητας και βαρύτητας. Όπως μάλιστα αναφέρει ο Λιμενάρχης, Νίκος Κοκκάλας, στην κατοχή του Λιμεναρχείο δεν βρίσκεται καν η σχετική δικογραφία που συντάχθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, όταν το πλοίο προσάραξε στην παραλία.
Συνεχίζονται το πρότζεκτ της συντήρησης
Σύμφωνα με τον κ. Νικολουδάκη, αποτελεί τουλάχιστον παραδοξότητα να εμφανίζεται μετά από τόσα χρόνια ιδιοκτήτης ενός πλοίου που, αντικειμενικά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή ατυχήματα, καθώς βρίσκεται σκουριασμένο και εκτεθειμένο σε όλους τους επισκέπτες. «Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο που έχει διαφημίσει το νησί μας στα πέρατα του κόσμου, δεν παύει να αποτελεί κίνδυνο», εξηγεί ο κ. Νικολουδάκης. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Επιτροπή Τουρισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία της αποκατάστασης και συντήρησής του, ώστε αφενός με την περίφραξη και την τοποθέτηση φύλακα-ναυαγοσώστη να απαγορευτεί η πρόσβαση των τουριστών στο σκαρί, αφετέρου να συντηρηθεί το πλοίο στην υπάρχους κατάστασης, δίχως να διαβρωθεί περαιτέρω, παραμένοντας αξιοθέατο για πολλά ακόμη χρόνια. Ο κ. Νικολουδάκης μάλιστα σχολιάζει πως, «η υπόθεση τελικά έλαβε περισσότερη δημοσιότητα από όση της αξίζει και η άγνωστος ιδιοκτήτης φάντασμα απλώς κέρδισε από το πουθενά λίγη δημοσιότητα».
Περίεργα κίνητρα
Κανείς δεν γνωρίζει τα κίνητρα της ενέργειας αυτής, με πολλές φωνές να μιλούν για ύποπτη εμπλοκή, υποκινούμενη από άτομα που απλώς δεν θέλουν να βλέπουν θετικά βήματα και αλλαγές στον τόπο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιδιοκτήτη (αν τελικώς αποδειχθεί κάτι τέτοιο), πλοίου που διενεργούσε λαθρεμπόριο, με όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και να καθίστανται υπόδικοι. Αλλωστε σύμφωνα με το Νόμο, το ναυαγισμένο πλοίο θεωρείται ρύπος και, επισήμως, είναι δυνητικός κίνδυνος για το περιβάλλον.
imerazante.gr