Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ – Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας και την επέτειο της συμπλήρωσης 70 χρόνων ζωής του ΙΜΟ

«Μια σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση που θα στοχεύει στην παραγωγή στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας αγοράς εργασίας που επηρεάζεται καθοριστικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις, αποτελεί ίσως το βασικότερο συστατικό μιας καλύτερης ναυτιλίας και ενός καλύτερου μέλλοντος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης ώστε να εξαλειφθεί η δυσαναλογία μεταξύ των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας και των αναγκαίων δεξιοτήτων που χρειάζονται πλέον, ενώ απαιτείται ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης στην διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ναυτιλίας, αλλά και την επέτειο της συμπλήρωσης των 70 χρόνων ζωής του ΙΜΟ.

Ο κ. Ευγενίδης, στην διάρκεια ομιλίας του, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες απαιτούν πλέον την δημιουργία ενός σύγχρονου και άρτιου περιεχομένου εκπαίδευσης και μαθητείας που θα προσελκύει νέες και νέους με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

«Είναι αναγκαίο», είπε, «να επενδύσουμε σε μια ποιοτικότερη ναυτική εκπαίδευση, ενισχυμένη με μαθήματα θετικού προσανατολισμού, με σκοπό την παραγωγή στελεχών με δεξιότητες που θα καλύπτουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της ναυτιλίας».

Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης, , ο οποίος ανέφερε ότι «η ασφάλεια της ναυσιπλοίας, που είναι και το μείζον ζητούμενο, ξεκινά από τις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης.

Στην Ελλάδα, στην διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, είπε ο κ. Κουβέλης, έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και της διαρκούς επιμόρφωσης.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες προχωρήσαμε στην πρόσληψη 20 μονίμων εκπαιδευτικών, ενώ στις προσεχείς μέρες θα προσληφθούν άλλοι 12 εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα», είπε ο κ. Κουβέλης, «στο επόμενο διάστημα θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες αφενός αυξάνουν κατά 102 τις μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και αφετέρου εκσυγχρονίζουν τόσο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όσο και τον κανονισμό σπουδών».

Χαιρετισμό εξάλλου απηύθηναν ο Βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Βασίλης Λογοθέτης.

Ειδικότερα ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «μια καλή ναυτιλία, προϋποθέτει μια καλή ναυτική εκπαίδευση», επισημαίνοντας συνάμα ότι «η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπερ μιας ισχυρής δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι και η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση έχει να προσφέρει πολλά, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την δημόσια.

Η Ελλάδα», είπε, «όντως η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη, οφείλει και πρέπει να κάνει όσα χρειάζεται για να διαθέτει την ισχυρότερη ναυτική εκπαίδευση διεθνώς προσφέροντας σύγχρονο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όχι μόνον στους Έλληνες νέους που επιθυμούν μια καριέρα στην θάλασσα, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε εκτενώς στο πολυεπίπεδο έργο που υλοποιήθηκε στην διάρκεια της θητείας του στον κρίσιμο τομέα της ναυτικής ασφάλειας, αλλά και ειδικότερα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Βασίλης Λογοθέτης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) καθώς μέσα από σειρά διεθνών κανονισμών (SOLAS, MARPOL, STCW), καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της σύγχρονης ναυτιλίας δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, αλλά και στον προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο κ. Λογοθέτης, τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Ευγενίδη, για την πολυετή προσφορά του Ίδρυματος Ευγενίδου στον κρίσιμο τομέα της ναυτική εκπαίδευσης και της ναυτιλίας γενικότερα.

ΟΜΙΛΙΕΣ
Πλην του Προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρέσβη του ΙΜΟ στην Ελλάδα κ. Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη, ομιλίες εξεφώνησαν ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λω μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ως εκπρόσωπος της, ο Πρόεδρος της Helmepa Δρ. Γιώργος Γράτσος και ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Πανάς.

Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου – Πρέσβης του ΙΜΟ στην Ελλάδα Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης 

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Ευγενίδης στην ομιλία του τόνισε την αναγκαιότητα ενός διαλόγου στον οποίον θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που θα προάγει την απόκτηση των δεξιοτήτων εκείνων που θα διασφαλίζουν στα αυριανά στελέχη της ναυτιλίας πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στην τεχνολογική εξέλιξη που ήδη καταγράφεται στον τομέα.  

Τα κυριότερα σημεία της ομιλία του, είναι τα εξής :

– Σήμερα η διεθνής ναυτιλία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, αφού πρέπει να ακολουθήσει τους ραγδαίους ρυθμούς της τεχνολογικής εξέλιξης και του αυτοματισμού, προκειμένου, όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να συμμορφωθεί πλήρως με τις υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας των σύγχρονων πλοίων.

– Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση ναυτικών με υψηλού επιπέδου δεξιότητες δεν θα καλύπτεται από την εκάστοτε προσφορά, εάν οι ναυτικοί δεν πληρούν τις αναγκαίες γνωστικές προϋποθέσεις, ενώ οι ναυτικοί μέσου ή χαμηλού επιπέδου δεξιοτήτων θα απαξιώνονται.

– Σε σχέση με τη χώρα μας, η πρόκληση για την ελληνική ναυτική εκπαίδευση είναι η κατάρτιση υψηλής ποιοτικής στάθμης Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, σε επαρκή αριθμό, οι οποίοι θα συνδυάζουν τη γνώση της συνεχούς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας στα πλοία με την διατήρηση της παραδοσιακής ναυτοσύνης των Ελλήνων.

– Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί έναν υψηλής αξίας ποιοτικό πολλαπλασιαστή ανταγωνιστικότητας της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας στο διεθνές περιβάλλον που δραστηριοποιείται.

– Ως πρεσβευτής του ΙΜΟ, αλλά και ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, θεωρώ πως  και με τις δύο ιδιότητες, όπως και όλοι μαζί με την κάθε μας ιδιότητα πιστεύω, μοιραζόμαστε όσον αφορά την ναυτική εκπαίδευση τους παρακάτω  στόχους:

1)       Να συμβάλουμε στην προσέλκυση ποιοτικού μαθητικού δυναμικού στη ναυτική εκπαίδευση.

2)       Να συμβάλουμε στην εξάλειψη της τυχόν δυσαναλογίας (mismatch) μεταξύ δεξιοτήτων και απαιτήσεων της αγοράς εργασίας στη ναυτιλία και

3)       Να συμβάλουμε στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και στην διεθνοποίησή της.

Όλα τα ανωτέρω συγκροτούν και τη βασική στόχευση μίας σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης.

– Είναι πρόδηλο ότι η Πληροφορική, η Ψηφιακή Επικοινωνία και σταδιακά και η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνονται πλέον καθοριστικά προαπαιτούμενα στην αγορά εργασίας, πολύ περισσότερο δε στη ναυτιλία. Η σχέση πλοίου-γραφείου καθίσταται πλέον σχεδόν υβριδική.

– Τεχνολογίες όπως είναι τα μεγάλα δεδομένα (Big Data), το «e-navigation», ένα καινούργιο πλαίσιο που θα ελέγχει τη λειτουργία του πλοίου αλλά και την επικοινωνία του με την ξηρά, οι βελτιωμένες δορυφορικές επικοινωνίες, η πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας, οι νανοτεχνολογίες κ.α. αναμένεται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της εμπορικής ναυτιλίας.

– Θα έχουμε, πιο συγκεκριμένα, συνεχή διασύνδεση πλοίου και ξηράς, αντιμετωπίζοντας το πλοίο σαν κόμβο σε ένα ευρύτερο δίκτυο, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στα θέματα επιχειρησιακής λειτουργίας της ναυτιλίας όσο και στα θέματα παρακολούθησης και ασφάλειας.

– Ένα σύγχρονο σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να αποσκοπεί στην εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων για τους σπουδαστές και σπουδάστριες. Και αυτό το εφαρμόζουν ήδη όλες οι ανεπτυγμένες χώρες σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης οι οποίες υπερβαίνουν και τα ελάχιστα προαπαιτούμενα της STCW.

– Σήμερα, κάθε Αξιωματικός πρέπει να έχει τη δυνατότητα:

1)        Να ασχολείται και να αξιολογεί τα BIG DATA.

2)        Να ασχολείται και να καταλαβαίνει τις καινοτομίες στον χώρο του αυτοματισμού.

3)        Να έχει την πληροφορική ως βασικό  εργαλείο, και

4)        να μαθαίνει συνεχώς (διά βίου εκπαίδευση).

– Ως Πρεσβευτής του ΙΜΟ, έχω ένα όραμα : Την προσέλκυση νέων Ελλήνων και Ελληνίδων στο επάγγελμα του σύγχρονου Αξιωματικού του αύριο συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός άρτιου και σύγχρονου περιεχομένου εκπαίδευσης και μαθητείας.

– Το όραμα αυτό πιστεύω ότι μας οδηγεί στην τήρηση του χρυσού κανόνα της ενότητας και της συνεργασίας, μέσο ενός ουσιαστικού διαλόγο, μεταξύ των εταίρων για να συγκεραστούν οι δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία με το τι διδάσκονται οι σπουδαστές της ναυτικής εκπαίδευσης.

– Αυτός ο χρυσός κανόνας θα αυξήσει την πιθανότητα προσέλκυσης μαθητικού δυναμικού με ποιοτικά χαρακτηριστικά στον χώρο της ναυτιλίας.

– Αν η προσέλκυση των ποιοτικών νέων δεν συνοδευτεί από υψηλών προδιαγραφών ναυτική εκπαίδευση, τότε θα αρχίσει ο φαύλος κύκλος της από στόμα σε στόμα δυσφήμησης που θα δυσχεράνει  τη μελλοντική προσέλκυση ποιοτικών νέων και ούτω καθεξής

– Πρέπει να παράγουμε καλά προετοιμασμένους αποφοίτους της ναυτικής εκπαίδευσης με τις δεξιότητες που απαιτούνται απ’ τη ναυτιλία σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

– Η Πολιτεία από την πλευρά της δεν πρέπει να αρκείται μόνο σε βελτιώσεις στη ναυτική εκπαίδευση που απαιτούνται από την ναυτιλία του σήμερα. Πρέπει στη φιλοσοφία της να συμπεριλάβει ως στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ναυτικής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας των Αξιωματικών του αύριο.

 – Οι στόχοι μου τόσο ως Πρεσβευτού του ΙΜΟ, αλλά και ως Προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου, πάντα με την βοήθεια των εμπλεκόμενων φορέων στη ναυτιλία, είναι:

 1)        Να επενδύσουμε σε μία ποιοτικότερη ναυτική εκπαίδευση γιατί αυτή θα προσελκύσει μαθητές με υψηλές επιδόσεις.

2)        Να επενδύσουμε σε έναν θετικών μαθημάτων προσανατολισμό της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να παράγουμε στελέχη με δεξιότητες σχετικές με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της ναυτιλίας.

3)        Να επενδύσουμε στην ανάπτυξη των σύγχρονων δεξιοτήτων για υψηλής ποιότητας Αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού.

Ο συνδυασμός αυτών οδηγεί προς ένα καλύτερο μέλλον (Better Future) ή προς την θεμελιώδη εξίσωση: «Ποιότητα της Ναυτικής Εκπαίδευσης συν Σύγχρονες Δεξιότητες μας δίνουν μια καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον».

 

Δρ. Ματθαίος Δ. Λω, Εκπρόσωπος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Ε. 
Ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λω, μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην ομιλία του υπογράμμισε τον – καθοριστικής σημασίας – θεσμικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην ασφαλή, φιλική προς το περιβάλλον αλλά και βιώσιμη λειτουργία των θαλασσίων μεταφορών, ως του μοναδικού κατάλληλου νομοθετικού οργάνου για τη Ναυτιλία.

Αναφερόμενος ειδικά στη ναυτική εκπαίδευση, τόνισε, ότι «ήρθε η ώρα όλοι μαζί να υπερθεματίσουμε στην ανάγκη για αναβάθμιση και προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος μέσω της ναυτικής εκπαίδευσης, προσβλέποντας στην αύξηση των νέων που θα επιλέξουν Ναυτιλία και την άριστη επαγγελματική τους κατάρτιση».

Αναλυτικότερα ο Δρ. Λως επεσήμανε τα εξής :

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και του Προέδρου της κ. Θεόδωρου Βενιάμη, έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συμμετέχω στη σημερινή εορταστική εκδήλωση για τα 70 χρόνια ιστορικής διαδρομής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την πρόσκληση και έπαινοι στον Έλληνα Πρεσβευτή του ΙΜΟ, τον αγαπητό μου φίλο και συνάδελφο Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής.

Σήμερα έρχεται στο προσκήνιο ο καθοριστικός θεσμικός ρόλος του ΙΜΟ στην ασφαλή, φιλική προς το περιβάλλον αλλά και βιώσιμη λειτουργία των θαλασσίων μεταφορών, που τόσο ζωτικό ρόλο παίζουν στην ευημερία των λαών και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ελληνικός εφοπλισμός, βασικός παράγοντας μιας παραδοσιακής και μεγάλης ναυτιλιακής δύναμης, που σήμερα εκπροσωπεί άνω του 50% του κοινοτικού και περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα, στέκεται διαχρονικά και σε συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία  υπέρμαχος του θεσμικού ρόλου του ΙΜΟ, ως του μοναδικού κατάλληλου νομοθετικού οργάνου για τη Ναυτιλία. 

Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: η Ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότητα, πλήρως εκτεθειμένη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, χρειάζεται ένα ενιαίο και ομοιόμορφο πλαίσιο κανονιστικών διατάξεων. Αυτό δεν αποτελεί ούτε θεωρία, ούτε υπόθεση, είναι Δόγμα.

Το ρόλο του δίκαιου νομοθέτη έχει κληθεί να παίξει εδώ και εβδομήντα χρόνια  ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός. Στην πορεία της διαδρομής του στάθηκε αντάξιος των εκάστοτε προκλήσεων και ρύθμισε εξελικτικά την ομαλή λειτουργία της Ναυτιλίας με την υιοθέτηση, μέσω συναινετικών διαδικασιών, ενός πλέγματος Διεθνών Συμβάσεων, βασιζόμενος στην εξαίρετη τεχνογνωσία που κατέχει.

Με τον τρόπο αυτό και μέχρι και σήμερα, ο ΙΜΟ προσπαθεί πάντοτε να εξισορροπεί ισχυρά αντικρουόμενα συμφέροντα, προκειμένου να επιτύχει το απαραίτητο modus vivendi ανάμεσα στις επιδιώξεις των 173 Κρατών Μελών του. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί πολλή προσπάθεια, εξαιρετική ευελιξία και υψηλής στάθμης διπλωματία.

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν και μεμονωμένα αρνητικά κεφάλαια στην νομοθετική παραγωγή του Οργανισμού, αλλά ακόμη και αυτά δικαιολογούνται από τις συνθήκες πολιτικής πίεσης υπό τις οποίες είχε κατά καιρούς κληθεί να ενεργήσει. Στις περιπτώσεις αυτές δυστυχώς αγνοήθηκαν ρεαλιστικές ανάγκες της Ναυτιλίας, αλλά και εμπεριστατωμένες θέσεις του εφοπλισμού για το εφικτό της εφαρμογής των νομοθετικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ευρέως πια ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία κατέχει το πληρέστερο νομοθετικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ασφάλεια  ναυτικών και επιβατών. Ειδικά στην εποχή μας, με τις μεγάλες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων από τη Ναυτιλία, καθώς και την εφαρμογή από το 2020 του νέου καυσίμου περιεκτικότητας σε θείο 0,5%, ο ΙΜΟ καλείται να ηγηθεί και να προασπίσει τον κλάδο, με ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Συναφής είναι η πρόσφατη συμφωνία-ορόσημο την άνοιξη του 2018 στον ΙΜΟ, με την οποία η Ναυτιλία έγινε ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος που υιοθέτησε συγκεκριμένη στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, για τη μείωση των συνολικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Για την επιτυχή εφαρμογή της στρατηγικής αυτής όμως απαιτείται και η ανάληψη ευθύνης και από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αισθάνομαι υποχρεωμένος, εκπροσωπώντας θεσμικά την πρώτη Ναυτιλία του κόσμου, να υπενθυμίσω ιδιαίτερα στο νεανικό ακροατήριό μας, ότι η ελληνική πλοιοκτησία καλείται να ανταποκριθεί στις θαλάσσιες μεταφορικές ανάγκες του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται λόγω των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας των εθνών. Και το πετυχαίνει με τον τεχνολογικά εξελιγμένο στόλο που ελέγχει σήμερα, προσφέροντας άρτιες και υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες. Οι εμπορικοί μας εταίροι ανά την υφήλιο αναγνωρίζουν στο πρόσωπο της ελληνόκτητης Ναυτιλίας, αξιόπιστους παρόχους για τις υπηρεσίες αυτές.

Η ελληνόκτητη Ναυτιλία αποτελεί συνάμα για τον τόπο μας εθνικό κεφάλαιο με ιδιαίτερη στρατηγική και οικονομική σημασία. Αναπόσπαστο στοιχείο για το μέλλον αυτής της επιτυχούς πορείας, είναι το υψηλής ποιοτικής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό. Μετά απο δεκαετίες παρακμής, ήρθε η ώρα να αναζωπυρωθεί η ναυτοσύνη των Ελλήνων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση συνέχισης της ναυτικής τεχνογνωσίας που χρειάζεται η Ναυτιλία μας.

Και όλα αυτά ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, όπου οι παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας μας αναζητούν επαγγελματικές διεξόδους.

Οι προκλήσεις των καιρών είναι πολλές και συνεχείς. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι ο ΙΜΟ θα συνεχίσει με επιτυχία τον ρυθμιστικό του ρόλο, προωθώντας τις αρχές της ευημερίας και της ειρήνης στις θαλάσσιες οδούς του πλανήτη μας.

Από τη δική μας πλευρά, η ναυτική παράδοση του έθνους μας και η ποιοτική και ποσοτική πρωτοκαθεδρία μας στο διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι αποτελούν τα εχέγγυα για τη διατήρηση κοινής πορείας και κοινών στόχων με τον εορτάζοντα σήμερα Οργανισμό. Χρόνια Πολλά ΙΜΟ!»

 

Δρ. Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA)  
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), Δρ. Γιώργος Γράτσος, στην διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε ακροθιγώς στους περιβαλλοντικούς κανόνες της ναυτιλίας και στα σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν για την βιομηχανία, «καθώς», όπως ανέφερε, «συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε απλουστεύσεις και στερεότυπα».

Ως μέτρο για την μείωση της συμμετοχής της ναυτιλίας στους αέριους ρύπους προτείνετε από γραφειοκράτες η μείωση της ταχύτητας που οποία κινούνται τα πλοία.

Η παραφιλολογία που θέλει τη ναυτιλία να συμμετέχει με υψηλά ποσοστά στην μόλυνση του περιβάλλοντος είναι λανθασμένη. Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε παρουσιάζοντας σειρά στοιχείων, δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

«Ο χρόνος», τόνισε Δρ. Γράτσος, «αναδεικνύεται σε έναν φραγμό στο ελεύθερο εμπόριο».

Ειδικότερα ανέφερε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ μια μέρα καθυστέρησης στην παράδοση ενός φορτίου, σημαίνει αύξηση του κόστους τους κατά 0,6% όταν πρόκειται για τελικά προϊόντα και κατά 2,1% για ενδιάμεσα προϊόντα (τμήματα προϊόντων η σύνδεση των οποίων μας δίνει ένα τελικό προϊόν).

Εδώ πρέπει να λάβει κάποιος υπ’ όψιν ότι το παγκόσμιο εμπόριο αντιπροσωπεύει περίπου $17.2 τρις. Το 1% του όγκου που αντιπροσωπεύει το  35% της αξίας ($6 τρις) μεταφέρεται από τα αεροπλάνα τα οποία εκπέμπουν περίπου 21% των συνολικών ρύπων της μεταφοράς ενώ το 90% του όγκου των φορτίων που αντιπροσωπεύει μόνο το 50% της αξίας ($8.6 τρις) μεταφέρονται δια θαλάσσης και αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% των ρύπων.

Τα πιο ρυπογόνα μέσα μεταφοράς είναι τα επίγεια δηλαδή φορτηγά και τρένα τα οποία μεταφέρουν συνολικά 9% του όγκου του φορτίου με αξία $2.6 τρις αλλά εκπέμπουν περίπου 72% των ρύπων και ιδιαίτερα τα φορτηγά αυτοκίνητα. Τα τρένα  εκπέμπουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10-15% των επίγειων ρύπων.

Η απόφαση των γραφειοκρατών να μειώσουν την ταχύτητα των πλοίων θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά ολοένα και περισσότερων φορτίων στα επίγεια μέσα μεταφοράς όπου σε περίπτωση των τραίνων ενδεχομένως θα ανεβάσει τις εκπομπές περίπου 35% περισσότερο από των πλοίων. Εφ’ όσον πάνε στις οδικές μεταφορές οι εκπομπές ρύπων θα είναι σημαντικά πολλαπλάσιες.

Ως εκ τούτου το όλο σκεπτικό είναι λανθασμένο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν για τους ρύπους της ναυτιλίας είναι  να επιμείνουν στον καλύτερο σχεδιασμό της γάστρας του πλοίου με ουσιαστικά κριτήρια και όχι τον νομοθετημένο δείκτη απόδοσης ο οποίος τείνει να δημιουργήσει σιγανότερα πλοία που τελικά ρυπαίνουν περισσότερο.

Ο Δρ. Γράτσος τόνισε επίσης ότι χρειάζεται σημαντικά καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων στην κλιματική αλλαγή. Όλες οι εκπομπές αντιπροσωπεύουν καύση φυσικών στοιχείων του πλανήτη μας. Είναι απαραίτητο  να αποφεύγεται οποιαδήποτε αλλαγή της σύστασης των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως αυτή έχει δημιουργηθεί από την φύση.

Οι ανθρώπινες επινοήσεις φαίνεται να έχουν επιδεινώσει την αύξηση της θερμοκρασίας του μοναδικού μας πλανήτη με αποτέλεσμα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα απειλώντας πιθανότατα την ύπαρξή μας. 

Επαμεινώνδας  Πανάς, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  
«Ο 21ος αιώνας», είπε στην ομιλία του ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Πανάς,  «χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη έκρηξη – Big Bang στην ανθρώπινη γνώση. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ βάφτισαν τη σημερινή κοινωνία ως Κοινωνία Γνώσης.

Σ’αυτή τη Κοινωνία της Γνώσης», πρόσθεσε, «αναπτύχθηκαν και επικράτησαν οι λέξεις – κλειδιά στον χώρο της εκπαίδευσης: Δεξιότητες,  Κατάρτιση, δια βίου Μάθηση, Διασφάλιση ποιότητας, Διεθνοποίηση, Κατάταξη, Αποτελεσματικότητα, Εταίροι, Απασχολησιμότητα.

Οι έννοιες αυτές συγκροτούν τη βάση της διαμόρφωσης των εκπαιδευτικών πολιτικών ώστε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να καταστούν ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί και η Ελληνική Ναυτική Εκπαίδευση.

Η Ναυτική Εκπαίδευση πρέπει να εφοδιάζει τους αποφοίτους της με υψηλές δεξιότητες για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην Αγορά Εργασίας. Αν υπάρχει δυσαναλογία στις δεξιότητες τότε οι Ναυτικές Σχολές οφείλουν να συνεργαστούν με τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως με εκείνους που προσφέρουν εργασία στους αποφοίτους, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες δεξιότητες.

Γι’αυτό αν θέλουμε μια Ναυτική Εκπαίδευση που θα παράγει αποφοίτους με υψηλές δεξιότητες, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η ύπαρξη εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων.

Άλλωστε η απασχολησιμότητα σχετίζεται με τις δεξιότητες.

Απασχολησιμότητα δεν σημαίνει απλά ότι θα κάνω κάποιο επάγγελμα. Σημαίνει ότι είμαι εφοδιασμένος με ένα σύνολο δεξιοτήτων που μου δίνει την δυνατότητα να έχω ένα πετυχημένο επάγγελμα και σήμερα και στο μέλλον. Το να έχω απασχόληση σημαίνει ότι βρίσκομαι σε κατάσταση κινδύνου, ενώ το να είμαι απασχολήσιμος σημαίνει ότι βρίσκομαι σε ασφαλή επαγγελματική κατάσταση.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε την Ψηφιακή Τεχνολογία και την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, τομείς που επηρεάζουν και τα σύγχρονα πλοία. Όσον αφορά το μέλλον της αγοράς των Ναυτικών Επαγγελμάτων, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πως θα είναι διαμορφωμένη αυτή η αγορά.

Το βέβαιο είναι ότι η τεχνολογική εξέλιξη, ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της αγοράς των ναυτικών επαγγελμάτων.

Σημειώνουμε και άλλη μία διάσταση. Σήμερα αναπτύσσεται επίσης η Παγκόσμια Αγορά Ταλέντων. Συνεπώς αν δεν υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στον χώρο της ελληνικής ναυτικής εκπαίδευσης, τότε οι εργοδότες – εφοπλιστές, θα προσφύγουν για την κάλυψη των αναγκών τους στην Αγορά των Ταλέντων.

Τα ταλέντα προσελκύουν και άλλα ταλέντα, οπότε η Ελληνική Ναυτική Εκπαίδευση θα έχει χάσει τον πόλεμο του Ναυτικού Επαγγέλματος. Προσωπικά δεν θα ήθελα η Ελλάδα να χάσει αυτόν τον πόλεμο».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας κ.κ. Γιώργος Ανωμερίτης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Διονύσης Τεμπονέρας και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Χρήστος Ράπτης, ο Υποστράτηγος (ΥΠ) Τάσος Τσιάλτας, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Δρ. Ιωάννης Γκόλιας, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά Δρ. Κώστας Χλωμούδης, η καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Ελένη Θανοπούλου, ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Ιωάννης Θεοτοκάς, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου Ναυτιλίας, εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων, καθώς και εκπρόσωποι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και των ΕΠΑΛ Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,390ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα