Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο φετινός Νοέμβρης (ο πιο υετοφόρος μήνας του έτους), αποτελεί έναν από τους πιο άνομβρους για το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας τα τελευταία 15 με 20 χρόνια. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας (και όχι μόνο) όπου δεν έχουν καταγράψει ούτε ένα χιλιοστό βροχής, πράγμα πολύ σπάνιο καθώς αυτήν την περίοδο είναι σύνηθες να μας “επισκέπτονται” συστήματα από τα δυτικά και να δίνουν αξιόλογες βροχές και χιόνια στα βουνά. Την ακριβώς αντίθετη εικόνα παρουσίασε η Κρήτη, η οποία εξαιτίας του παρατεταμένου “καιρού βορείου ρεύματος” δέχθηκε πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα βόρεια του νησιού και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Αυτή η παρατεταμένη ανομβρία για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, φαίνεται να σπάει τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Κυριακή και μετέπειτα, καθώς ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την Ισπανία, θα κινηθεί ανατολικότερα και όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει να προσεγγίσει την χώρα μας και να αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του καιρού κατά τόπους.
Έτσι λοιπόν, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, την Κυριακή το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει αρχικά στην δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μέσα στην ημέρα θα επεκταθούν ανατολικότερα και μέχρι το βράδυ της ημέρας θα επηρεαστεί αξιόλογα το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Κάποια φαινόμενα βροχών ή και καταιγίδων, δεν αποκλείεται να έχουμε και σε κεντρικές και νότιες περιοχές, κυρίως στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και πιο τοπικά την Κρήτη, ενώ πιο λίγα φαίνεται να είναι τα φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα και αυτά θα εντοπίζονται κυρίως στην Θράκη και την ανατολική Μακεδονία το δεύτερο μισό της ημέρας.
Όσον αφορά την ημέρα της Δευτέρας, τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μία πολύ αξιόλογη κακοκαιρία η οποία θα επηρεάσει περιοχές της δυτικής, της κεντρικής, της ανατολικής και της νότιας Ελλάδας, με δυνατές κατά τόπους βροχές αλλά και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Δεν έχει γίνει ακόμα απολύτως ξεκάθαρη η ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού (υπάρχουν κάποιες διχογνωμίες από τα προγνωστικά μοντέλα), οπότε δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πολλά για την ένταση και την έκταση των φαινομένων, γι’ αυτό και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι από το απόγευμα της Δευτέρας φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό του καιρού και στην βόρεια Ελλάδα (πλην της Θράκης η οποία ήδη θα πρέπει να δέχεται αξιόλογες βροχές από την αρχή της ημέρας). Αυτή η αλλαγή του καιρού στην βόρεια Ελλάδα, εάν επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, δείχνει να συνδυάζεται και με μεταφορά αρκετά ψυχρών αερίων μαζών που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να κατέβουν λίγο νοτιότερα.
Εάν αυτό συμβεί, τότε για λίγες ώρες και συγκεκριμένα από την νύχτα της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης, περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να δεχθούν χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (υπάρχει και ένα σενάριο που “θέλει” τα χιόνια να εντοπίζονται στην πεδινή Θράκη).
Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο GFS για το ξημέρωμα της Τρίτης!!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καιρός τις επόμενες ημέρες παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν αναλυτικές καθημερινές προγνώσεις και φυσικά νεότερο άρθρο για την όλη εξέλιξη με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία!!
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας