Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Καθηλωμένα ένα ακόμη καλοκαίρι τα υδροπλάνα

Εάν υπήρχε παρατηρητήριο για την έναρξη δραστηριοποίησης των υδροπλάνων, θα διαπιστωνόταν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι το έκτο κατά σειρά και το τέταρτο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά το οποίο πτήσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις για τις οποίες υπάρχουν διεθνή και εγχώρια κεφάλαια θα “ξεκολλήσουν”.

Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, ότι “στόχος είναι όλα τα νησιά ανεξάρτητα από την τουριστική κίνηση να έχουν ένα υδατοδρόμιο”, η αγορά… δεν κρατάει καν καλάθι.

Το νομοσχέδιο

Είναι ενδεικτικό ότι ούτε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος ίδρυσης υδατοδρομίων δεν έχει ψηφιστεί, με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη να διαβεβαιώνει, εκ νέου (στο 13 Περιφερειακό Συνέδριο), ότι αυτό θα γίνει σε έναν μήνα, δηλαδή όταν η τουριστική σεζόν θα έχει ξεκινήσει επίσημα.

Τον Οκτώβριο του 2017, αναμενόταν να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο καθεστώς ίδρυσης υδατοδρομίων, σύμφωνα με, τότε, διαρροές του υπουργείου Υποδομών. Εξάλλου, η διαβούλευσή του έχει ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ σύμφωνα με διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών η Βουλή θα ψήφιζε το καινούργιο νομικό πλαίσιο μέσα στον Φεβρουάριο του 2017.

Τον Ιούλιο του 2017 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, είχε αναφέρει, σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ότι εντός των προσεχών ημερών κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμο για τα υδατοδρόμια. Όπως είχε πει, “διευθετήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες”.

Οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες σχετίζονταν με την εναρμόνιση του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια με τις διατάξεις του νόμου για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ, αλλά και την έγκριση του νομικού πλαισίου από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τρία υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, με τη διαδικασία να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Όλα αυτά όταν το επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού, όπως οι ιαπωνικές Mitsui και Setouchi, που εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, εξακολουθεί να είναι ισχυρό. Ωστόσο, ωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, το ενδιαφέρον θα παραμείνει θεωρητικό.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,337FansLike
672FollowersFollow
671SubscribersSubscribe


Τελευταία Άρθρα