Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται στη χώρα την Παρασκευή 14/07, με τις μέγιστες να φτάνουν τοπικά τους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στο Χάρτη 1, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Χάρτης 1: Προγνωστικός χάρτης Έκθεσης Πληθυσμού στις υψηλές θερμοκρασίες
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07/2023 και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3. Χαρακτηριστικός είναι ο Χάρτης 2 Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών, όπου στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07 θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση). 

Ο χάρτης αποτελεί προϊόν του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών που αναπτύχθηκε από την ομάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θερμοκρασία, βροχόπτωση, ριπές ανέμου), όπως παρέχονται από τα αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους συνεργασιών, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχεδιασμό ενεργειών, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Χάρτης 2: Προγνωστικός Χάρτης Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών στους Δήμους της Αττικής.

Παράλληλα, οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 % σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών. Στους δύο χάρτες του γραφικού που ακολουθεί συνοψίζονται οι περιοχές με την υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, και αύριο, Σάββατο 14 Ιουλίου 2023.

Εικόνα 1: Η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων και ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy για ένα τυχαίο σημείο στην Αττική την Παρασκευή 14/07 και το Σάββατο 15/07.