Αυτή τη φορά, το Ελληνική Ακτοπλοΐα εγκαινιάζει μια νέα ενότητα, η οποία έχει ως σκοπό να καταγράψει απόψεις, εικόνες και ευτράπελα των Ελληνικών λιμένων.

Επιλέξαμε – όχι τυχαία – αυτόν τον τίτλο, για να τονίσουμε πως εκτός από την κυριολεκτική σημασία, υπάρχει και η μεταφορική…για όλους εκείνους που απλά σφυρίζουν αδιάφορα, έχοντας βολευτεί σε θέσεις που το να επιτελούν έργο είναι καθήκον και υποχρέωση..και όχι νοοτροπία βόλεψης και επίκλησης της Παναγίας και κάθε Αγίου Προστάτη για να παρέμβουν στα δύσκολα !

Θεωρούμε πως έπειτα από τόσα χρόνια παρουσίας μας στο χώρο της Ελληνικής ακτοπλοΐας, έπειτα από τόσα διανυθέντα ναυτικά μίλια με σκοπό τα αφιερώματα και τις παρουσιάσεις πλοίων και πληρωμάτων, έπειτα από αρκετά διανυθέντα ναυτικά μίλια με σκοπό να πιούμε έναν καφέ δίπλα στους ανθρώπους που εργάζονται στα πλοία, με σκοπό να αφουγκραστούμε τις συνθήκες εργασίας τους και να ξενυχτήσουμε δίπλα τους με την αγωνία να ολοκληρωθεί ένα δύσκολο ρεμέτζο ή ένα δύσκολο ταξίδι, με σκοπό να μεταφέρουμε την αγωνία τους και την προσπάθειά τους να υπηρετούν την Ελληνική ακτοπλοΐα…έπειτα από όλα αυτά λοιπόν, έχοντας αποκτήσει μία ελάχιιστη ναυτική εμπειρία στις καταστάσεις που βιώσαμε, θεωρούμε πως πρέπει να δώσουμε βήμα σε όλους αυτούς που διαχειρίζονται ζωές και περιουσίες, ρισκάροντας στα ανύπαρκτα λιμάνια της χώρας μας.

Θεωρούμε πως ΟΛΟΙ οι ναυτικοί αξίζουν τον ΣΕΒΑΣΜΟ μας και τις ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ μας για το έργο τους και την προσφορά τους !

Καλό λοιπόν θα ήταν, πριν τους εκτοξεύσουμε οποιοδήποτε σχόλιο, οχυρωμένοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο και μία οθόνη, να “βουτάμε” καλά την κακή γλώσσα μας μέσα στο μυαλό μας…με σκέψη και με αίσθηση του πως θα ήταν αν εμείς είχαμε “μπει” στα δικά τους τα παπούτσια !

Οι ναυτικοί μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ…επιτέλους καταλάβετέ το !

Προσκαλούμε λοιπόν, όλους τους ΑΜΕΣΟΥΣ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ εμπλεκόμενους στα λιμάνια (Πλοίαρχους, Κυβερνήτες και λοιπούς χειριστές) της νησιωτικής αλλά και χεσρσαίας Ελλάδας, να αναδείξουν με φωτογραφίες και γραπτές απόψεις, στέλνοντας στο email [email protected], όλες εκείνες τις παγίδες και τα στραβά των Ελληνικών λιμένων που έχουν άμεση ανάγκη βελτίωσης και παρέμβασης με τη γενικότερη έννοια.

Και για ευνόητους λόγους, οι σχολιασμοί θα παρατεθούν ΑΝΩΝΥΜΑ, με τα στοιχεία των ναυτεργατών να βρίσκονται ευλαβικά φυλαγμένα, στη διάθεση του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ και μόνο.

Είμαστε γνώστες πως σε ετήσια βάση συντάσεται μία έκθεση από την Π.Ε.Π.Ε.Ν. αναφορικά με τις προτάσεις βελτίωσης των Ελληνικών λιμένων.
Δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε στο έργο της Ένωσης, ούτε να αναλάβουμε ρόλο ρυθμιστικό.

Θέλουμε πολύ απλά, με εικόνες να δείξουμε την απαξίωση των ανθρώπων που εκτελούν το λειτούργημα της νησιωτικής διασύνδεσης και που σε όλους αυτούς οφείλεται η νησιωτική ανάπτυξη.

Δυστυχώς, παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές επί δεκαετίες…να ρυθμίζουν τα παραλιακά καταστήματα την εξέλιξη των λιμένων, να ρυθμίζουν οι τοπικοί φορείς τον ρυθμό πέδησης των τεχνολογικών εξελίξεων και της εφαρμογής αυτών, να ρυθμίζουν οι εργολάβοι τις ποσότητες σκυροδέματος που θα χρησιμοποιήσουν…και άλλα πολλά “γνωστά” !

Κρίμα που ένας Ναυτικός λαός, βρίσκεται στις πολύ τελευταίες θέσεις σε σχέση με τη Ναυτική συνείδηση και τον Ναυτικό επαγγελματισμό συγκριτικά με άλλες χώρες…

Παραδείγματα και δείγματα υπάρχουν άπειρα…εδώ και πάνω από 60 χρόνια…μετά Χριστόν !

Απολαύστε λοιπόν τα απαρχαιωμένα λιμάνια σε φιλοσοφίες αλλά και σε υποδομές…όλα αυτά στην Ελλάδα της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης !

Μετά από μία πρόσφατη επίσκεψή μας, θα κάνουμε μια αναφορά στο λιμάνι της Τήνου και στην κατάσταση που βρίσκεται ο εξωτερικός κόκκινος φανός αλλά και η υποδομή του μελλοντικού υδατοδρομίου…
Φυσικά και δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα καθώς πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες οριακών έως και εξωπραγματικών συνθηκών που προκαλούνται από τις κακοτεχνίες και την αδιαφορία μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η απορία μας όμως, βγαίνει εντελώς αβίαστα…

Άραγε έχει αναρρωτηθεί κάποιος, τι επιπτώσεις θα είχε μια συντονισμένη και συμφωνημένη από τους Πλοιάρχους των πλοίων της γραμμής, άρνηση προσέγγισης στον λιμένα με δυσμενείς καιρικές καταστάσεις (ανατρέξτε σε πρόσφατα βίνετο) ?
Φανταστείτε μέρες Δεκαπενταύγουστου, με συνθήκες 55-60 κόμβους αέρα Βοριά, να περνούν τα πλοία έξω από το λιμάνι και να συνεχίζουν για τον επόμενο προορισμό τους…αποδίδοντας ταυτόχρονα και τις ανάλογες Τιμές με συριγμούς !
Μάλλον και η ίδια η Μεγαλόχαρη θα έκλεινε τα αυτιά Της στα όσα θα ξεστόμιζαν οι χιλιάδες επιβάτες που θα ανέμεναν την αποεπιβίβασή τους !

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής ?
Ο “άσχετος” ο Πλοίαρχος…αλλιώς τον αποκαλούν, αλλά το προσπερνάμε…

Κι εδώ γεννιέται το εύλογο ερώτημα : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ μιας χώρας που είναι η πρώτη Παγκόσμια Ναυτική δύναμη ?
Ποιος έχει τις κατάληλες παλάμες να τις χτυπήσει σε ένα τραπέζι ?

Και να πει κάποιος πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν επανδρώσει κατά καιρούς διαφόρους τύπους πλοίων…?

Η συνέχεια επί τω έργω…

Μείνετε συντονισμένοι…προσεχώς θα διαβάσετε για καταστάσεις σε λιμάνια που δεν πάει ανθρώπινος νους !