Μύρινα 9 Φεβρουαρίου 2025

 

Σύσκεψη φορέων και ομόφωνο ψήφισμα

του Δημοτικού Συμβουλίου για το ακτοπλοϊκό

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εχθές, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, υιοθέτησε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η οποία προβλέπει την ανάθεση εκτέλεσης δημόσιας υπηρεσίας στη γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη, αντικαθιστώντας προσωρινά και το ανώτατο για ένα τρίμηνο τις τρεις εβδομαδιαίες προσεγγίσεις στον  λιμένα της Καβάλας με δύο σε αυτόν της Αλεξανδρούπολης.

Της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη των φορέων της Λήμνου, την οποία συγκάλεσε η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα.

Στο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο επιμένει στην άμεση αποκατάσταση των  εβδομαδιαίων ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τον λιμένα της Καβάλας με απευθείας ανάθεση μέχρι τον μήνα Οκτώβριο, προτάσσοντας επίσης και την ανάγκη έγκαιρης ανακοίνωσης των θερινών δρομολογίων.

Επίσης, για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών που προκύπτουν έως την αποκατάσταση της γραμμής, το Δ.Σ. απαιτεί την προσθήκη μίας επιπλέον προσέγγισης πλοίου προερχόμενου από τη Μυτιλήνη, με τελικό προορισμό την Καβάλα και τη δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου με προορισμό το ίδιο λιμάνι, προκειμένου να εξυπηρετείται το μεταφορικό έργο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Τέλος, το σώμα καλεί τον Λημνιακό λαό και τους Λημνιούς της Αθήνας και της Καβάλας σε ταυτόχρονες κινητοποιήσεις την ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί η εν λόγω συνάντηση στο Υπουργείο.

Σύσκεψη φορέων

Στη σύσκεψη των φορέων της Λήμνου, η οποία προηγήθηκε της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρενέβησαν τηλεφωνικά ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Άγγελος Λαμπρινός Βλάττας, ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Κωνσταντίνος Σινάνης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου κ. Νομικός Κωνσταντάκης.

Συμμετείχαν δια ζώσης οι Αντιδήμαρχοι κ. Δημήτρης Μπουλώτης και κ. Ιωάννα Ελπίδα Διαματάρη, η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική κ. Αδαμαντία  Γαροφαλλίδου Παπούλκα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Λήμνου κ. Δημήτρης Σφενδύλης, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Τόνια Πραβλή, η Προεδρος και το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου Ζηνοβία Κοντογεωργακη και Ελένη Ροδανού, ο  Πρόεδρος των Αλιέων της Λήμνου κ. Γεώργιος Πάκος, ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου κ. Γιώργος Τζαρίμης και ο Αντιπρόεδρος κ. Αργύρης Χαρκότσικας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περιφέρειας Μούδρου κ. Παναγιώτης Σαλαμουσάς, ο κ. Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, μέλος του Επιμελητηρίου Λεσβου,, ο κ. Νικόλαος Ζαΐμης και ο κ. Απόστολος Κρυσταλλάς εκ μέρους των μεταφορέων και η κ. Φωτεινή Κουκουνάρη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εστίασης.

Οι φορείς της Λήμνου εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την διαμόρφωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που συνδέουν τη Λήμνο με τη Β. Ελλάδα,  όπως προβλέπεται στην πρόσφατη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. Τόνισαν τις σοβαρές επιπτώσεις της μεταβολής αυτής για την εκτέλεση του μεταφορικού έργου, καθώς επίσης και την επιζήμια, ιδιαίτερα για τον τουριστικό κλάδο, καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κρατήσεων στα καταλύματα, επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού.

Στη συνέχεια, διατύπωσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες μεταφέρθηκαν από τη Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποτέλεσαν τη βάση για τη διαμόρφωση του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου.