Κυριολεκτικά στο παρά πέντε της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης της MIG που καλείται να εγκρίνει, όπως πρόσφατα έπραξε το ΔΣ της εταιρείας, τη μεταβίβαση της ακτοπλοϊκής Attica Group στη STRIX Ηoldings με αντάλλαγμα την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων της MIG στην Πειραιώς, ύψους 443,8 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε νέος μέτοχος με ποσοστό άνω του 5,48%.

Κι όχι όποιος κι όποιος, αλλά η Δέσποινα Ηλιοπούλου, θυγατέρα του ιδιοκτήτη της ανταγωνιστικής ακτοπλοϊκής εταιρείας (με ειδίκευση στα ταχύπλοα) SeaJets, του γνωστού στην αγορά Μάριου Ηλιόπουλου (φωτό).

Με δεδομένο ότι την προσεχή Δευτέρα η MIG έχει τη συγκεκριμένη γενική συνέλευση, η αγορά σχηματίζει την εντύπωση, για να μην πούμε τη βεβαιότητα, ότι η εμφάνιση του νέου μετόχου σχετίζεται άμεσα με αυτή τη συναλλαγή, που αποτελεί μέρος ευρύτερων εξελίξεων στον χώρο της ακτοπλοΐας, καθώς η Attica Group έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία απορρόφησης της ΑΝΕΚ, κατόπιν σχετικής συμφωνίας μετόχων και πιστωτών.

Με δεδομένο πάντως ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι απλώς ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΜIG αλλά και ο μεγαλύτερος μέτοχος, με ποσοστό 31,2%, δεν είναι ευδιάκριτο το τι μπορεί να επιδιώκει ένας νέος μέτοχος με ποσοστό 5,48%, εάν δεν έχει στήριξη και από τρίτους.

Σίγουρα έχει τη δυνατότητα, εάν το θελήσει, να αναβάλει τη συνέλευση της 6ης Φεβρουαρίου, έως και κατά 20 μέρες, ενώ δεν γνωρίζουμε αν έχει καταθέσει αίτηση για παροχή στοιχείων/πληροφοριών σε σχέση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επερχόμενης συνέλευσης.

Για όποιον ενδιαφέρεται γενικότερα, μια γρήγορη ματιά στα δικαιώματα μειοψηφίας εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή μάλλον είναι προφανές ότι η νεαρή κόρη του κ. Ηλιόπουλου δεν αποφάσισε ξαφνικά πως η MIG αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, κατόπιν της πώλησης της Attica Group, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ενδεχομένως… θορυβώδη συνέχεια.

Δεν φαίνεται τυχαίο άλλωστε ότι η κα Ηλιοπούλου, ήδη με τη χθεσινή ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι τα δικαιώματα ψήφου της κυπριακής εταιρείας (με έδρα τη Λεμεσό), μέσω της οποίας ελέγχει τις μετοχές αυτές, θα ασκούνται έως την 30ή Μαρτίου από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κοντογεωργίου.

Ο οποίος, αν δεν κάνουμε λάθος, είναι managing partner της ΚΒΑ Law που εδρεύει στην οδό Βουκουρεστίου, με ειδίκευση (σύμφωνα με το βιογραφικό του) σε θέματα όπως η αναδιάρθρωση δανείων και εταιρειών, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις και τα νομικά της κεφαλαιαγοράς.

Οπως και να έχει, σύντομα θα αρχίσουν να ανοίγουν τα χαρτιά στο τραπέζι.

 

ΕΛΕΓΚΤΕΣ: Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην κοπή της πίτας του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και μάλιστα με ηχηρές παρουσίες από τους χώρους της πολιτικής (π.χ. ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης), της οικονομίας (π.χ. ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας), των επενδύσεων (π.χ. μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου) και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Υπήρξε όμως και είδηση: Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου δήλωσε πως είναι θέμα λίγου χρόνου να ψηφιστεί διάταξη που θα διασφαλίζει θεσμικά όσα άτομα εργάζονται μέχρι σήμερα ως εσωτερικοί ελεγκτές.

Είναι προφανής ο πολύ σημαντικός ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών στη Εταιρική Διακυβέρνηση, στην αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και στις χρηματιστηριακές επενδύσεις.

 

ΨΩΜΙ: Με τις τιμές να έχουν «πετάξει» τον τελευταίο χρόνο, οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν περιορίσει την κατανάλωση.

Στις ΗΠΑ πάντως οι μηχανές παρασκευής ψωμιού στο… σπίτι ζουν μεγάλες στιγμές. Πέρυσι, οι πωλήσεις παρασκευαστών ψωμιού άγγιξαν τα 42 εκατ. δολ., καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με έρευνα της NPD Group, από το 2020, οι πωλήσεις σε δολάρια έχουν αυξηθεί κατά 131%.

Βέβαια, ορθώς θα σκεφτείτε ότι και η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι κοστίζει, λόγω του ρεύματος.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-MSCI: Με free float 51,6% θα σταθμίσει την Πειραιώς o MSCI, για το αν μπει ή όχι στους δείκτες, κατά την επικείμενη αναθεώρησή τους.

Και αυτό διότι στους βασικούς μετόχους, πέραν του ΤΧΣ το οποίο κατέχει το 27%, συνυπολογίζει τους Paulson (18,6%) και Μυστακίδη (2,8%), οι οποίοι αποτελούσαν τους anchor investors της τελευταίας ΑΜΚ.

 

Ε-FRESH: Ο ελληνικός online retailer που στο παρελθόν βρέθηκε πολύ κοντά εις γάμου κοινωνία με μεγάλο λιανέμπορο, αναζητά τρόπους να βελτιώσει τους οικονομικούς του δείκτες.

Όπως λέει φίλος της στήλης, η διοικητική ομάδα της εταιρείας συζητά με δύο μεγάλους λιανέμπορους προκειμένου να αγοράζει από αυτούς τα προϊόντα και όχι απευθείας από τη βιομηχανία.

Το μοντέλο αυτό δεν είναι καινούργιο. Το χρησιμοποιούν ήδη αρκετά e-grocery αλλά και μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

 

ΜΟΗ: Η εισηγμένη κάλυψε αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Motor Oil Renewable Energy (MORE), ύψους 275 εκατ. ευρώ. Η αύξηση έγινε για να χρηματοδοτηθεί η σύσταση της ΑΝΕΜΟΣ RES Holdings και η απόκτηση από αυτή του 75% της Άνεμος.

 

ΗΛΕΚΤΩΡ: Η θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που αποτελεί διαχρονικό «καημό» της Motor Oil, έκλεισε τη χρήση 2021 με EBITDA 17,37 εκατ. ευρώ, καθαρό ταμείο 12,5 εκατ. ευρώ και ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 20,64 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω επιδόσεις δεν συμπεριλαμβάνουν την επίπτωση από τη φορολόγηση υπερκερδών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021.