Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού εορτάζεται στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, προς τιμήν των ναυτικών, όμως στην πραγματικότητα για τις γυναίκες και τους άνδρες που ζουν τη ζωή τους στη θάλασσα υπηρετώντας το διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών οφείλονται εύσημα και τιμή καθημερινώς.

Επέδειξαν μοναδικό επαγγελματισμό τα χρόνια της πανδημίας, διασφάλισαν μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών για να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη, υπερνικούν κινδύνους και αντιξοότητες σε κάθε ταξίδι, απομακρύνονται από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους κύκλο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και «πολεμούν» στην πρώτη γραμμή στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο φετινός εορτασμός έχει ένα ιδιαίτερο μήνυμα: “Η MARPOL στα 50 – Η δέσμευσή μας συνεχίζεται” και αφορά τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα Πλοία και τη συμπλήρωση των 50 ετών από την υπογραφή της, σηματοδοτώντας τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων στην ναυτιλιακή βιομηχανία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης στη ναυτιλία.

Για την Ελλάδα, η σημερινή ημέρα έχει όμως κι ένα ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς τιμούμε τη ναυτοσύνη που συμπορεύεται με το ναυτιλιακό έθνος μας από την ημέρα της ύπαρξής του. Είναι η μέρα των Ελληνίδων και των Ελλήνων ναυτικών, η μέρα των νέων που σπουδάζουν στις ναυτικές Ακαδημίες, η μέρα αυτών που αναζητούν επαγγελματική πορεία στα πλοία και τη θάλασσα υποσχόμενοι να γίνουν καλύτεροι από τους προγόνους τους.

Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους, με υγεία και δύναμη ψυχής!

Καλές θάλασσες σε όλες και όλους τους Ναυτικούς μας και τους ευχαριστούμε που «ταξιδεύουν» την ελληνική ναυτοσύνη στα πέρατα της γης!