Οι 700 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έχουν απομείνει να παλεύουν για την επιβίωσή του, βρίσκονται ανάμεσα στα “διασταυρούμενα πυρά” κυβέρνησης και της ιδιοκτησίας Ισκαντάρ Σάφα.
Πριν μερικές μέρες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είχε επισκεφθεί τα Ναυπηγεία και μια φράση του περί απούσας ιδιοκτησίας,προκάλεσε την μακροσκελή και οργισμένη απάντηση που ακολουθεί.
Η πλευρά Σάφα κατηγορεί για τα πάντα τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η ίδια παρουσιάζεται περίπου ως εξαπατημένη.
Όλα αυτά αναγκαστικά δεν είναι αδιάφορα για τους εργαζόμενους. Είναι όμως και απαισιόξα για τα μέλλον αφού όπως προκύπτει περιθώριο για συνεννόηση των δύο πλευρών δεν υπάρχει.
Η πλευρά Σάφα ,κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι “υιοθετώντας μία λανθασμένη ερμηνεία της επιβληθείσας από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσης, περιόρισε την ΕΝΑΕ σε ένα μόνο πελάτη, το Ναυτικό μίας χώρας που για έβδομο χρόνο αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση, αλλά επίσης εξουδετέρωσε ολοκληρωτικά τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ιδιότητα μέλους της ΕΝΑΕ σε έναν από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους του κόσμου (πρόσβαση σε πνευματική ιδιοκτησία [σχεδίαση και τεχνολογία], σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορικής προώθησης και σε χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς)”.
Θα μπορούσαμε να μην είχαμε “υιοθετήσει” τις “προσταγές” των Ευρωπαίων; Ο κ.Βενιζέλος που είναι άριστος γνώστης των νομικών μπορεί να έκανε τέτοιο λάθος; Απίθανο.
Από την απάντηση Σάφα προκύπτει ότι ο πόλεμος θα ΄ναι σκληρός. Σωτηρία των Ναυπηγείων δεν βλέπουμε…Οι εργαζόμενοι έχουν πει τις απόψεις τους στο Militaire.gr και είναι τελικά οι μόνοι που προσεγγίζουν το θέμα με ψυχραιμία.
Η απάντηση της πλευράς Σάφα:
Σε απάντηση των δηλώσεων του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα κατά την ενημέρωση των εργαζομένων της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ), αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για «την επίλυση του προβλήματος του Ναυπηγείου», η ΕΝΑΕ υποχρεούται να προβεί στον ακόλουθο σχολιασμό: Για μία ακόμη φορά ο κ. Υφυπουργός, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η Διοίκηση της εταιρείας είναι απούσα. Έναν κενό περιεχομένου και παντελώς αβάσιμο αφορισμό που αποσκοπεί στο να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ασφυξία που έχει επιβληθεί στην ΕΝΑΕ.
Αποτυγχάνοντας να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την απόκτηση της ΕΝΑΕ από τον μητρικό όμιλο (Privinvest),
Διακόπτοντας μονομερώς την οικονομική εξυπηρέτηση των συμβάσεων υποβρυχίων του Νόμου 3885/2010,
Αποφεύγοντας να αναθέσει το επιπλέον βιομηχανικό έργο για το οποίο είχε δεσμευθεί, και,
Υιοθετώντας μία λανθασμένη ερμηνεία της επιβληθείσας από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσης, περιόρισε την ΕΝΑΕ σε ένα μόνο πελάτη, το Ναυτικό μίας χώρας που για έβδομο χρόνο αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση, αλλά επίσης εξουδετέρωσε ολοκληρωτικά τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ιδιότητα μέλους της ΕΝΑΕ σε έναν από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους του κόσμου (πρόσβαση σε πνευματική ιδιοκτησία [σχεδίαση και τεχνολογία], σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορικής προώθησης και σε χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς). Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική Δημοκρατία προκάλεσε οικονομική ασφυξία στην ΕΝΑΕ και ενορχήστρωσε τη συστηματική καταστροφή της.
Υπενθυμίζεται, ότι από τον Μάιο του 2011, όταν η Ελληνική Δημοκρατία μονομερώς διέκοψε την οικονομική εξυπηρέτηση των συμβάσεων υποβρυχίων έως τον Απρίλιο του 2012, η Εταιρεία αγωνιζόμενη επιτύγχανε την πλήρη ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων της προς το σύνολο των εργαζομένων της. Μετά από αυτή την περίοδο και στη βάση υποσχέσεων από πολιτικούς ότι το πρόβλημα της μονομερούς διακοπής της οικονομικής εξυπηρέτησης των συμβάσεων των υποβρυχίων θα επιλύονταν, υιοθετήθηκε το πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας.
Τι άλλο διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει;
Να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι ή να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί το πιο σημαντικό στοιχείο της, οι εργαζόμενοι της, ώστε η ΕΝΑΕ να είναι λειτουργικά έτοιμη για την εκτέλεση των δοκιμών και τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων, όταν η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσιζε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της; Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η ΕΝΑΕ και οι μέτοχοι της προσέφυγαν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, μία διαδικασία που από κοινού είχε συμφωνηθεί με την Ελληνική Δημοκρατία και προβλεπόταν από τις συμβάσεις των υποβρυχίων που είχαν συναφθεί με αυτή, με σκοπό να υποβάλλει την επιχειρηματολογία της στην κρίση ενός ανεξάρτητου τρίτου μέρους και την έκδοση σχετικής απόφασης.
militaire.gr