Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Βήμα κλιμάκωσης η χτεσινή απεργία στην πάλη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Την απεργία προκήρυξαν τα παραρτήματα Πειραιά και Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, για τους εργαζόμενους σε όλες τις ειδικότητες στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Το κάλεσμα συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση στους εργαζόμενους, καθώς η συμμετοχή στην απεργία από τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα ήταν σχεδόν καθολική.

Η χτεσινή απεργία έδωσε συνέχεια στις στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε 15 χώρους δουλειάς, κατά τις οποίες περίπου 1.000 συνολικά εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις διεκδικήσεις των συνδικάτων, συζήτησαν και υιοθέτησαν το αίτημα για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις τελευταίες συμβάσεις (2009 και 2010), καθώς και για την ανάγκη να κηρυχθούν οι Συμβάσεις υποχρεωτικές από την κυβέρνηση.

Χτες, από την απεργιακή συγκέντρωση που έκαναν στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα. Οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα θα παρθούν μέσα από συνελεύσεις, ενώ το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής έχει ήδη προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για τις 15 Μάρτη.

 Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Τουρκίας, Οζκάν Ατάρ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, καθώς και αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Κλαδική Συλλογική Σύμβαση για να μπει τέρμα στο «σκλαβοπάζαρο»
Το παζάρι που στήνουν οι εργοδότες στην πλάτη των εργαζομένων περιέγραψε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αναφερόμενος στην ανάγκη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

«Πας σε έναν εργοδότη να ζητήσεις δουλειά. Αρχίζει αμέσως το παζάρι ότι ο άλλος ο συνάδελφος ήρθε με λιγότερα ή είναι διατεθειμένος να δουλέψει και μια ώρα παραπάνω. Σε αρχίζει στο παζάρι αν εσύ είσαι διατεθειμένος, αν πεινάς πιο πολύ, για να πας με λιγότερα, για να δουλέψεις παραπάνω “δωράκι” στην επιχείρηση, προκειμένου να πας ένα κομμάτι ψωμί σπίτι σου», είπε και εξήγησε πως όσο συνεχίζεται η διαδικασία αυτή κάθε εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να παζαρεύει τον εαυτό του σε μειοδοτικό διαγωνισμό.

Την ίδια ώρα, «όσα θα βγάλουμε εμείς δουλεύοντας όλη μας τη ζωή, μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο του ενός, η βίλα κάποιου άλλου ή το πάρτι γενεθλίων που έκανε για το παιδί του. Κι εμείς πρέπει να πίνουμε καφέ με τον συνάδελφό μας και την ίδια ώρα να σκεφτόμαστε “με πόσα μπορεί να έχει πάει αυτός, να πάω εγώ με λιγότερα για να πάρω τη δουλειά”».

Τόνισε πως οι εργαζόμενοι μπορεί σήμερα να παλεύουν για τη Σύμβαση αλλά παράλληλα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή και έχουν στο νου τους πως για να ζήσουν με σύγχρονα δικαιώματα πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια εργοστάσια, πλοία, ναυπηγεία.

Επισήμανε, τέλος, πως οι εργαζόμενοι δεν χωρίζονται σε «καλούς» και «κακούς», σε «μολυσμένους» και «αμόλυντους», με βάση ποιος «έσπασε» το ωράριο και το μεροκάματο κάτω από την πίεση των συνθηκών. «Δεν είναι ζήτημα ηθικό του ενός εργαζόμενου που έσκυψε το κεφάλι», εξήγησε και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να αλλάξει αυτό με το να το παλέψει ο καθένας μόνος του, αλλά συλλογικά, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά».

Οι κινητοποιήσεις θα βάλουν «φρένο» στον αντεργατικό κατήφορο
Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν οι συνδικαλιστές από τα σωματεία που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις.
Ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, υπενθύμισε όσα είπαν στις συναντήσεις τους με τα σωματεία οι εργοδότες, πως «δεν μπορεί να ζητάτε τέτοια μεροκάματα», τους ισχυρισμούς πως «δεν υπάρχει ναυπηγείο στον κόσμο με 7ωρο και 8ωρο», αλλά «παντού υπάρχει το 10ωρο». Υπενθύμισε πως οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων έφεραν τη μια μείωση μετά την άλλη, μέχρι που οι εργαζόμενοι κατέληξαν σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώνονται τις υπερωρίες με κουπόνια για σούπερ μάρκετ. Σχολίασε ακόμα το ρόλο του δουλεμπορικού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που λειτουργεί υπό το μανδύα του «σωματείου» με την επωνυμία «Αγιος Νικόλαος», το οποίο εμφανίστηκε με ανακοίνωση μόλις ξεκίνησαν οι στάσεις εργασίας και προσπάθησε χωρίς επιτυχία να διαδώσει τη φωνή των εργοδοτών μέσα στους εργαζόμενους. «Μπορεί να μπει, συνάδελφοι, αλλιώς φρένο αν δεν προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις;», αναρωτήθηκε ο Α. Αντωνίου και κάλεσε σε αγωνιστική κλιμάκωση με μορφές που θα αυξάνουν την πίεση προς την εργοδοσία.

Ο Βασίλης Μπίνος, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, υπογράμμισε ότι σύμβαση δεν σημαίνει μόνο μεροκάματο, αλλά και ωράριο εργασίας, συνθήκες εργασίας, θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου, Γιάννης Βλάχος, σημείωσε ότι και στη Σαλαμίνα η απεργία ήταν πετυχημένη και τόνισε ότι οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν τόσο απέναντι στους εργοδότες για την υπογραφή Συμβάσεων όσο και απέναντι στην κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητά τους.

Την υποστήριξη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκος Μπεκρής, υπογράμμισε ότι και οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση, ενώ κάλεσε σε κοινό αγώνα απέναντι στον νέο εργοδότη όλου του λιμανιού, που δεν είναι άλλος από την «Cosco».

Αγωνιστικός χαιρετισμός από τους μεταλλεργάτες της Τουρκίας
Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Τουρκίας, Οζκάν Ατάρ.

Χαιρετίζοντας την απεργία, μετέφερε την πείρα από την απεργιακή μάχη που έδωσε το Συνδικάτο στην Τουρκία, με 2.000 εργαζόμενους σε τρία εργοστάσια, πριν έναν περίπου μήνα. Παρά την απαγόρευσή της από την κυβέρνηση, η απεργία συνεχίστηκε και κατέληξε στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Μιλώντας στους απεργούς, ο Ο. Ατάρ επισήμανε πως οι εργοδότες εξαπολύουν τις ίδιες απειλές ενάντια στους εργαζόμενους. «Μας απειλούν όταν οργανωνόμαστε, όταν θέλουμε να φτιάξουμε το συνδικάτο μας. “Αν διεκδικήσετε θα πάμε σε άλλη χώρα που είναι πιο φθηνοί, αν απεργήσετε θα πάμε στην Ελλάδα που έχει κρίση και οι εργαζόμενοι είναι πιο φθηνοί ή στην Ασία”. (…) Θέλουν την εργατική τάξη της μιας χώρας απέναντι στην εργατική τάξη μιας άλλης χώρας. Δική μας ευθύνη είναι να αντεπιτεθούμε, να παλέψουμε για σύγχρονα δικαιώματα, να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους άλλους λαούς».

Ο συνδικαλιστής δώρησε στους Ελληνες συναδέλφους του τη σημαία του συνδικάτου του, ενώ αυτοί με τη σειρά τους του πρόσφεραν ένα λεύκωμα με εικαστικά έργα, με θέμα την αντίσταση και τους αγώνες του λαού.

rizospastis.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,339ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα