Ανα τακτικά χρονικά διαστήματα, γράφουμε για τον δεξαμενισμό που πραγματοποιεί ένα πλοίο, προκειμένου να διενεργηθούν διάφοροι έλεγχοι και επιθεωρήσεις, αφετέρου να γίνουν οι απαιτούμενοι καθαρισμοί και χρωματισμοί υφάλων του πλοίου ή και οι μη άμεσης ανάγκης επισκευές ή και ακόμη οι έκτακτες μετά από κάποιο συμβάν.
Οι δεξαμενισμοί αυτοί πραγματοποιούνται είτε σε i) Μόνιμες δεξαμενές (graving docks) που κατασκευάζονται στο έδαφος, με άνοιγμα προς την θάλασσα και κλίση προς αυτή, που κλίνονται με πόρτα που λέγεται θυρόπλοιο (dockgate) είτε σε ii) Πλωτές δεξαμενές (floating dry-docks) που αποτελούν πλωτά ναυπηγήματα και είναι μεταλλικής κατασκευής με ανοικτά τα δύο άκρα.
Τα πλοία, στην αρχή, ρυμουλκούμενα, εισέρχονται σ΄ αυτές, υπό την καθοδήγηση του Δεξαμενιστή ή Δεξαμενάρχη, με την βοήθεια αμφίπλευρων σχοινιών – βαρούλκων των δεξαμενών, στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η είσοδος, οι μεν μόνιμες κλείνουν και με μεγάλες μόνιμες αντλίες αφαιρείται το νερό, οι δε πλωτές που είναι ημιβυθισμένες απαντλούν το νερό από τα κύτη τους και αναδύονται μαζί με το πλοίο που έχει εισέλθει. Απαντλούμενο το νερό και στις δύο περιπτώσεις τύπων δεξαμενών, το πλοίο όπως είναι κεντραρισμένο κατά το διάμηκες της δεξαμενής, “κάθεται” στις σχάρες (ή βάζα) με την τρόπιδα και με ειδικά ξύλα δοκούς στηρίζεται από τα πλάγια.
Κύριες εργασίες κατά τους δεξαμενισμούς των πλοίων είναι οι επιθεωρήσεις υφάλων, έλεγχοι ελίκων, πηδαλίων αντικατάσταση ανοδίων, καθαρισμοί υφάλων, συνήθως με υδροβολή, αντικατάσταση υλικών, καταβίβαση αλυσίδων αγκυρών και έλεγχος αυτών, καθώς και έλεγχος καλής λειτουργίας υφάλων απολήξεων οργάνων, στομίων αναρροφήσεων κλπ. με τελική συνήθως εργασία τον υφαλοχρωματισμό.
Πάμε όμως να δούμε έναν δεξαμενισμό και συγκεκριμένα τον δεξαμενισμό του SPIRIT OF TASMANIA I (ex. SUPERFAST IV), το 2013, στο Σύδνευ της Αυστραλίας, που κράτησε 3 ολόκληρες εβδομάδες (22/7/2013-10/8/2013).