Μια μάχη μεταξύ του Σιβηρικού αντικυκλώνα και της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου στο δεύτερο χάρτη βλέπουμε ότι αναμένονται σφοδροί άνεμοι στην Αγγλία και την Βόρεια Γαλλία, θα γίνουν η αιτία της γένεσης διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων με αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα μας από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά!!!
Αποκομμένη ψυχρή λίμνη που βλέπουμε στο πρώτο χάρτη και η οποία φαίνεται να έχει στασιμότητα για αρκετές μέρες, δύναται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σοβαρής ατμοσφαιρικής αστάθειας στην περιοχή της Μεσογείου, με αποτέλεσμα από την Τρίτη και μετά να έχουμε τον σχηματισμό ατμοσφαιρικών διαταραχών, που να περιέχουν αρκετό όγκο νερού, θυελλώδεις ανέμους και ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν τον υδράργυρο αισθητά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να δούμε ακόμα και τα πρώτα χιόνια κυρίως στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.
Ακόμα όμως, είναι αρκετά νωρίς να προβλέψουμε με ακρίβεια την πορεία της πρώτης ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα επηρεάσει από την Τρίτη, παρότι τα μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν περισσότερο τα έντονα φαινόμενα να εστιάζονται από Θεσσαλία και νοτιότερα ( 3ος χάρτης ).
Ακόμα δε πιο δύσκολο είναι από τώρα να προβλέψουμε την πορεία της δεύτερης ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα ακολουθήσει την προαναφερθείσα, από την Παρασκευή και μετά, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα κυρίως το Σαββατοκύριακο. Επειδή η ατμοσφαιρική διαταραχή της Τρίτης πρόκειται για αβαθές βαρομετρικό σύστημα, συνήθως αυτού του τύπου τα χαμηλά αλλάζουν συμπεριφορά και κατεύθυνση. Επομένως, για να υπάρξει σωστή ενημέρωση κι αναλυτική πρόγνωση, θα πρέπει να έχουμε και τα δεδομένα της Κυριακής όπως και της Δευτέρας, ούτως ώστε να ξέρουμε ποιες περιοχές τελικά θα επηρεαστούν από τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.
Το βέβαιο είναι ότι πλέον αρχίζει ο Νοέμβριος έστω και καθυστερημένα να μας δείχνει την φθινοπωρινή του πλευρά, καθώς θεωρείται ο πιο βροχερός μήνας του φθινοπώρου, όπως κι ο μήνας που μας προετοιμάζει για την χειμερινή περίοδο με τις όποιες του διακυμάνσεις ατμοσφαιρικά και τις όποιες αλλαγές στις διαθέσεις του θερμοκρασιακά.
Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη