Νάπολη, 13 Ιανουαρίου 2023: Το 2023 ανοίγει με νέα παραγγελία για τον στόλο Grimaldi. Ο ναπολιτάνικος όμιλος ανέθεσε στη Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Company Limited (SWS) και την China Shipbuilding Trading Company Limited (CSTC), δύο θυγατρικές της China State Shipbuilding Corporation Limited (CSSC), να ναυπηγήσουν πέντε νέα πλοία PCTC (Pure Car & Truck Carrier), με την επιλογή για άλλες δύο μονάδες, που θα ανέβαζαν τη συνολική επένδυση σε πάνω από 630 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Με μήκος 200 μέτρα, πλάτος 38 μέτρα και χωρητικότητα φόρτωσης 9.000 CEU (Car Equivalent Unit), τα νέα πλοία έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά οχημάτων ηλεκτρικών και ορυκτών καυσίμων (αυτοκίνητα, SUV, φορτηγά κ.λπ.) καθώς και άλλους τύπους φορτίων βαριάς έλασης (έως 250 τόνους). Θα είναι από τα πρώτα πλοία εξοπλισμένα με νέο τύπο ηλεκτρονικού κινητήρα του οποίου η ειδική κατανάλωση είναι από τις χαμηλότερες στην κατηγορία του. Χάρη στα συστήματα μείωσης των εκπομπών τους, οι νέες μονάδες θα συμμορφώνονται με τα πιο αυστηρά όρια που έχουν θεσπιστεί σε διεθνές επίπεδο για τις εκπομπές CO2, NOx και SOx.

Επιπλέον, τα νέα πλοία θα έχουν τη σήμανση κλάσης RINA (Italian Naval Register) Ammonia Ready, η οποία πιστοποιεί ότι μπορούν να μετατραπούν για χρήση αμμωνίας ως εναλλακτικό καύσιμο μηδενικού άνθρακα.

Τα πλοία που παραγγέλθηκαν αντιπροσωπεύουν μια εξέλιξη των σύγχρονων και αποτελεσματικών πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων 6.700 CEU που παραδόθηκαν στον Όμιλο μεταξύ 2016 και 2018 (Grande Baltimora, Grande New York e Grande Halifax): εκτός από τη σημαντική αύξηση της χωρητικότητας, χάρη στις καινοτομίες σχεδιασμού και κινητήρες και συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, ο δείκτης εκπομπών CO2 ανά μεταφερόμενη μονάδα φορτίου θα είναι 27% χαμηλότερος από αυτόν της προηγούμενης γενιάς πλοίων.

Με την παράδοσή τους, που αναμένεται μεταξύ 2025 και 2026, τα νέα πλοία θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες του Ομίλου Grimaldi μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής, Εγγύς και Άπω Ανατολής.

Η νέα παραγγελία υπογράφηκε μόλις δύο μήνες μετά την τελευταία παραγγελία του Ομίλου για την κατασκευή πέντε πλοίων PCTC έτοιμα για αμμωνία (με δυνατότητα επιλογής για άλλες πέντε μονάδες): αυτό μαρτυρά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και κυρίως του κλάδου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επιπλέον, αυτή η συμφωνία με την Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Company Limited και την China Shipbuilding Trading Company Limited έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την κινεζική ναυτιλιακή βιομηχανία, υπό το φως της πρόσφατης εισόδου της China Shipowners’ Association (η εθνική ένωση που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες, χειριστές και διαχειριστές των εμπορικών πλοίων) στο Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το σώμα που αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της παγκόσμιας εμπορικής χωρητικότητας.