Σχέδια για κατασκευή ενός υποβρύχιου μουσείου στην Ολλανδία, παρουσίασε η ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία ZJA. Το μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από ένα πλοίο ηλικίας 271 ετών που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Χέιστινγκς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ναυαγισμένο πλοίο θα αποκατασταθεί και θα μεταγκατασταθεί χωρίς να ανασυρθεί ποτέ από το νερό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από μια γυάλινη δεξαμενή που θα περικλείει το ναυάγιο και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν το βυθισμένο πλοίο μήκους 40 μέτρων από πολλά σημεία θέασης.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Το 1749, το φορτηγό πλοίο επέστρεφε από το παρθενικό του ταξίδι από την Ασία, όταν μια καταστροφική καταιγίδα ανάγκασε τον καπετάνιο να το κατευθύνει κοντά στην ακτή της πόλης Χέιστινγκς. Παρ ’όλο που τα μέρη του πλοίου έχουν καταστραφεί, το κύτος και το περιεχόμενο παραμένουν άθικτα. Το μουσείο ανέλαβε να προστατεύσει ό,τι έχει απομείνει από οποιαδήποτε περαιτέρω διάβρωση. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους εσωτερικούς χώρους του μουσείου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Το εν λόγω πρότζεκτ ονομάζεται Docking the Amsterdam και στοχεύει στο να διαδοθεί η ολλανδική ναυτική ιστορία. «Η επίσκεψη σε αυτόν τον χώρο είναι σαν να μπαίνετε σε ένα θέατρο που παρουσιάζει έρευνα σε εξέλιξη και εμπλέκει το κοινό στις ανακαλύψεις, των δυτών και των ερευνητών μέσα στο ναυάγιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.