Το τελευταίο του ταξίδι για φέτος έκανε χθες 2/9 το επιβατικό πλοίο «Daleela» που εκτελούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δρομολόγια από Λεμεσό και Λάρνακα προς τον Πειραιά, στο πλαίσιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου–Ελλάδας η οποία εφαρμόστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το τελευταίο δρομολόγιο του επιβατικού πλοίου αναχώρησε την Παρασκευή 1/9 στις 15:00 από τον Πειραιά και έφτασε χθες Σάββατο 2/9 στις 12:00 στη Λάρνακα.

Πάνω από 12,000 επιβάτες το 2023
Σύμφωνα με στοιχεία από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Scandro Holdings LTD, περισσότεροι από 12,000 επιβάτες ταξίδεψαν φέτος από την Κύπρο προς την Ελλάδα με το «Daleela.» Το 2022, είχαν ταξιδέψει 7,412 επιβάτες και είχαν μεταφερθεί 2.250 οχήματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τους 12,000 επιβάτες, οι περισσότεροι είχαν ταξιδέψει και το 2022 με το συγκεκριμένο πλοίο.

Πόσα οχήματα και κατοικίδια μεταφέρθηκαν 
Στο «Daleela» φορτώθηκαν φέτος 2,500 οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και πέραν των 200 ποδηλάτων. Τριακόσια περίπου κατοικίδια ταξίδεψαν με τους αναδόχους τους προς τον Πειραιά.

Τα δρομολόγια από Λεμεσό και Λάρνακα
Το επιβατικό πλοίο εκτέλεσε συνολικά 44 δρομολόγια το καλοκαίρι του 2023

28 από και προς τη Λεμεσό
16 από και προς την Λάρνακα.

Ο πρώτος απολογισμός
Μιλώντας στο Alphanews.Live, ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Scandro Holding Μάριος Μιχαήλ, χαρακτήρισε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας ως ένα απόλυτα επιτυχημένο θεσμό, που αγκαλιάστηκε και φέτος από το επιβατικό κοινό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι οι πλείστοι επιβάτες ήταν επαναλαμβανόμενοι από το 2022, που δεν έκρυβαν σε κάθε ταξίδι τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρία που έχουν να ταξιδέψουν με πλοίο στην Ελλάδα. Αρκετοί από αυτούς, συγκαταλέγονται στους 2,000 Κύπριους που πάσχουν από αεροφοβία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

Ενδιαφέρον και από τουρίστες εξωτερικού
Σύμφωνα με τον κύριο Μιχαήλ αυξημένο ενδιαφέρον για να ταξιδέψουν με το «Daleela» επέδειξαν φέτος πολλοί τουρίστες από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από Ιταλία και Βρετανία, που εκμεταλλεύτηκαν την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να μεταφέρει το όχημα του στην Κύπρο και να επισκεφτεί το νησί μας ενώ βρίσκεται για διακοπές στην Ελλάδα.

Οι διευκολύνσεις σε ασθενείς και ΑμεΑ
Ανάμεσα στους επιβάτες του «Daleela» συγκαταλέγονται φέτος αρκετοί ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα με το πλοίο για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες. Την ίδια ώρα, άτομα με αναπηρία ή τετραπληγία φιλοξενήθηκαν στις ειδικά διαρυθμισμένες καμπίνες του πλοίου για άτομα ΑμεΑ και διακινήθηκαν σε αυτό με τον ανελκυστήρα που διαθέτει ή το ειδικό αμαξίδιο, κατάλληλα κατασκευασμένο για πλοία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδιού που πάσχει από τετραπληγία από την επαρχία Πάφου, που είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει για πρώτη φορά με όλη την οικογένεια του, χωρίς καμία επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, κάτι που εφαρμόζουν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να παράσχουν χώρο για αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι undercover επιβάτες… και τα συγχαρητήρια
Όπως ανέφερε ο κύριος Μιχαήλ, με το Daleela ταξίδεψαν σε απρόσμενο χρόνο δημοσιογράφοι που καταγράφουν τα προβλήματα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοίας σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο και τα παρουσιάζουν σε ντοκιμαντέρ βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου. Αποκαλύπτοντας την ταυτότητα τους στο τέλος του ταξιδιού, έδωσαν συγχαρητήρια στην εταιρεία γιατί παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν σημαντικές υποδομές εξυπηρέτησης ΑμεΑ από τα κυπριακά λιμάνια, το «Daleela» διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι τα άτομα με αναπηρίες.

Τι θα πει στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας 
Ερωτηθείς αναφορικά με τυχόν προβλήματα που θα θέσει ενώπιον του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Scandro Holding ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης, η εταιρεία δεν κατάφερε να ικανοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν προς Πειραιά.

Ο Μάριος Μιχαήλ θα παρουσιάσει ενώπιον των αρμοδίων όλα τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το 2022 και το 2023, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη νέα σεζόν. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον θεσμό, να υπάρξουν επιπρόσθετα δρομολόγια ή επέκταση της περιόδου έναρξης και λήξης των δρομολογίων ή εκτέλεση δρομολογίων και κατά τη χειμερινή περίοδο.