05 Δεκεμβρίου 2024. Η ΟΛΠ Α.Ε. υλοποίησε και φέτος, εντός των κεντρικών εγκαταστάσεων του Λιμένος και συγκεκριμένα στον Σταθμό Κρουαζιέρας, άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας και χερσαίας ρύπανσης.
Ο βασικός σκοπός της παρούσας άσκησης είναι η επικαιροποίηση γνώσεων και η απόκτηση εξειδικευμένης εμπειρίας τόσο του προσωπικού του ΟΛΠ όσο και των χρηστών του λιμένα για την αποτελεσματική ενεργοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Θαλάσσιας και Χερσαίας Ρύπανσης. Επιπρόσθετα κατά την εκπόνηση της άσκησης, παρουσιάσθηκε ο εξοπλισμός που βρίσκεται σε ετοιμότητα και χρησιμοποιείται κατά την αντιμετώπιση περιστατικών ρυπάνσεων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο ανάδοχο της ΟΛΠ Α.Ε. ως προς την υλοποίηση του Σχεδίου «ANTIPOLLUTION ANE» και παρουσία της αρμόδιας λιμενικής αρχής.
Επισημαίνεται ότι η προστασία και η λήψη μέτρων πρόληψης του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής, στην οποία βασίζεται και εφαρμόζει πιστά η εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό η ΟΛΠ Α.Ε. προωθεί πλήθος περιβαλλοντικών έργων και πρωτοβουλιών για την αποτροπή περιβαλλοντικών συμβάντων και την προληπτική προσέγγιση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις συνολικά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. κος Su Xudong ευχαρίστησε το προσωπικό για την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης και επεσήμανε ότι η συστηματική προετοιμασία είναι το βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών έκτακτης ανάγκης, καθώς δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες ετοιμότητας και κατάλληλης αντίδρασης κάθε φορά. Ο κος Su Xudong τόνισε επίσης ότι το Λιμάνι Πειραιά αναπτύσσεται αποκλειστικά με όρους βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος δεδομένου ότι ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό πρότυπο πράσινο λιμάνι.
Μετά το τέλος της άσκησης συντάσσεται ειδική έκθεση αποτίμησης, στην οποία καταγράφονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή της, καθώς και τυχόν σημεία βελτίωσης για την επίτευξη βέλτιστου επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας.