Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.: Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της διαμάχης Π.Ν.Ο.-Ναυτεργατικών Σωματείων

Όπως έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα σε προγενέστερο χρονικό διάστημα εδώ και 15 μήνες έχει ξεσπάσει στο μπλοκ των δυνάμεων της πλειοψηφίας της ΠΝΟ (δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού) μια βαθειά κρίση, για την οποία έχουμε επισημάνει τα αίτιά της, με αποτέλεσμα τα όργανα της ΠΝΟ όλο αυτό το διάστημα να μην λειτουργούν.

Στην κρίση αυτή η ΠΕΝΕΝ μεταξύ Χαλά – 8 Σωματείων (9 ήταν στην αρχή) κράτησε από την αρχή απόλυτη και αυστηρή ουδετερότητα κρίνοντας ότι τόσο η μία όσο και η άλλη πλευρά στην διαμάχη τους αυτή δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά σε ότι αφορά την γραμμή τους για τα Ναυτεργατικά προβλήματα και την θέση τους απέναντι στο εφοπλιστικό κατεστημένο και στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Ταυτόχρονα αυτή την περίοδο αναδείξαμε τρία βασικά ζητήματα με αφορμή την ουσιαστική διάλυση της ΠΝΟ και των οργάνων της.

– 1) Επαναπροσανατολισμός στην τακτική και στρατηγική της ΠΝΟ αναδεικνύοντας τα Ναυτεργατικά προβλήματα και την ανάγκη απόκρουσης της επίθεσης κυβέρνησης – εφοπλιστών. Εδώ καθοριστικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι Ναυτεργάτες μέσα και έξω από τα πλοία που πρέπει να απαιτήσουν και να επιβάλουν την αλλαγή πορείας σε ΠΝΟ και Σωματεία….

– 2) Την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης – δράσης στην βάση των Ναυτεργατικών προβλημάτων είτε μέσω της ΠΝΟ είτε αυτοτελώς από τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία.

– 2) Την απαίτησή μας για ριζικό εκσυγχρονισμό του καταστατικού της ΠΝΟ το οποίο είναι ότι πιο αντιδραστικό – αντιδημοκρατικό υπάρχει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Στις θέσεις μας αυτές παραμένουμε και σήμερα    

Αναφορικά με την δικαστική διένεξη Χαλά – 8 Σωματείων πρόσφατα είχαμε την δικαστική απόφαση του Εφετείου που εκδίκασε σχετικό αίτημα των 8 Σωματείων.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Εφετείου, το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί – αποφασίσει κατ’ αρχήν εάν η έφεση ασκήθηκε από τυπικής πλευράς σωστά και στην συνέχεια εάν οι προβαλλόμενοι λόγοι ήταν βάσιμοι και εάν πράγματι έσφαλε η πρωτόδικη απόφαση για την οποία ήδη έχουμε προηγούμενα σχολιάσει.

Σύμφωνα λοιπόν με το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου, το Πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που είχε απορρίψει την αίτηση ως μη νόμιμη, έσφαλε ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και ειδικότερα στην διάταξη του άρθρου 69 του αστικού κώδικα και για τον λόγο αυτό κάνει δεκτούς τον πρώτο και τρίτο λόγο της έφεσης και οι οποίοι αναφέρονταν στο παραπάνω σφάλμα της πρωτόδικης απόφασης.

Συμπέρασμα: το Εφετείο έκρινε νομικά λαθεμένη την πρωτόδικη απόφαση και το ίδιο προχώρησε εξετάζοντας την ουσία πλέον της αίτησης και της βασιμότητάς της.

Από την εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες – ένορκες βεβαιώσεις – έγγραφα κ.λπ) και αναλύοντας τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού της ΠΝΟ το Εφετείο δέχεται μεν (παρ’ ότι δεν προβλέπεται ρητά από το καταστατικό) ότι η Γενική Συνέλευση, κατ’ άρθρο 94 Α.Κ.,  και στην προκειμένη περίπτωση το πανναυτικό συνέδριο έχει δικαίωμα να παύσει τα όργανα της διοίκησης για σπουδαίο λόγο, και χαρακτηριστικά αναφέρει την βαριά παράβαση των καθηκόντων τους ή για ανικανότητα να ασκήσουν τακτική διαχείριση, πλην όμως προϋποθέσεις που κατά την κρίση του Εφετείου δεν αποδείχθηκε ότι συντρέχουν στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Στην ουσία αυτό είναι το σκεπτικό της εφετειακής δικαστικής απόφασης και της απόρριψης της αίτησης των 8.

Τέλος στο σκεπτικό διατυπώνονται μια σειρά σκέψεις του δικαστηρίου που αφορούν την ερμηνεία του καταστατικού της ΠΝΟ.

Όπως για παράδειγμα: για την υποβολή της αίτησης των 8 Σωματείων για να εισαχθούν στο συνέδριο κατηγορίες – μομφές κατά του Γ.Γ της ΠΝΟ και των μελών της διοίκησης απαιτείται σχετική απόφαση των Δ.Σ ή των Γ.Σ των οργανώσεων αυτών με τις οποίες να εγκρίνονται οι λόγοι μομφής και να εξουσιοδοτούνται οι πρόεδροι να τις υποβάλουν και δεν αρκεί να διατυπώνονται αυτοί από τους προέδρους των 8 Σωματείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανολογείται ότι τα 8 σωματεία θα προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο (Άρειος Πάγος) επιδιώκοντας την δικαίωσή τους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις γίνεται σαφές ότι επιβάλλεται η επανεκκίνηση και λειτουργία της ΠΝΟ και των οργάνων της….

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει παράλληλα την αυτόνομη και αυτοτελή της δράση και παρέμβαση για τα Ναυτεργατικά προβλήματα, με βάση τις εκτιμήσεις και το πλαίσιο που πορευόμαστε σταθερά όλα τα χρόνια, επιδιώκοντας παράλληλα μια ευρύτερη συντονισμένη δράση στα επίμαχα Ναυτεργατικά προβλήματα.   

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,339FansLike
672FollowersFollow
671SubscribersSubscribe


Τελευταία Άρθρα