Την παραπομπή τεσσάρων αλλά και την απαλλαγή των υπολοίπων 18 από το σύνολο εκείνων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της μεταβίβασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ENAE) στη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostaal, το 2002, αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών.
Το δικαστικό Συμβούλιο, συγκεκριμένα, παρέπεμψε στο εδώλιο γτον Γεώργιο Κοντάκη, τότε πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. των Ναυπηγείων, τον Αντώνιο Λιβανό, τον Hans – Joachim Schmidt, στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, και τον Κωνσταντίνο Εμμανουήλ, δικηγόρο και αδελφό του Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων.
Σύμφωνα με τη δικαστική κρίση, απαλλάσσονται οι Ιωάννης Μίχας και Σταύρος Μαρκάτος, πρώην νομάρχης και αντινομάρχης Πειραιά, αντιστοίχως, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Μανούσος Παραγιουδάκης, καθώς και οι : Γεώργιος Κολίρης, Νικόλαος Λεονταρίτης, Σταύρος Κτωρίδης, Μιχαήλ Νομικός, Γεώργιος Χατζηγιαννίδης, Δημήτρης Λαδόπουλος, Γεώργιος Χαιρέκακος, Παναγιώτης Στάμου, Γεώργιος Παλαιολόγου, Παναγιώτης Ασπροδίνης, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Δημήτριος Κουτιανίδης και Δημήτρης Πουλιέζος.
Στο πλαίσιο της δικογραφίας αυτής, διερευνήθηκαν οι συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία, αλλά και οι ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν σε επιτροπές.
Με δήλωσή του ο πρώην νομάρχης Πειραιά τονίζει ότι «μετά από έναν αγωνα που διήρκεσε μία οκταετία ήρθε η δικαίωσή μου. Ολοι εκείνοι που στόχευαν στην ηθική και πολιτική μου εκμηδένιση εισέπραξαν την απάντησή τους. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο κοινωνικής αποσύνθεσης και γενικευμένου αμοραλισμού, με κυρίαρχη την ηθική του συμφέροντος, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία, ισχυρές εστίες αντίστασης που αγωνίζονται να εξαλείψουν το κακό ή τουλάχιστον να το περιχαρακώσουν σε θύλακες μικρής εμβέλειας».