Με πλοία και αεροπλάνα έρχονται και φεύγουν από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα εκατοντάδες μετανάστες, που προσπαθούν μέσω της χώρας να φθάσουν σε ακτές της Ιταλίας και σε πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του 2017 εντοπίστηκαν κοντά σε ακτές της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου τουλάχιστον εννέα πλοία, που μετέφεραν περισσότερους από 400 μετανάστες. Επίσης, έχουν συλληφθεί στα αεροδρόμια της Καλαμάτας, του Ακτίου και του Αράξου πάνω από 30 μετανάστες, οι οποίοι επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα, έχοντας είτε πλαστά είτε κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Σχετικά με τη διακίνηση μεταναστών, μέσω θαλάσσης, οι λιμενικές αρχές, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Frontex, έχουν εντοπίσει ιστιοφόρα και πλοία που μετέφεραν μετανάστες ανοικτά της Πύλου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Κατάκολου, της Νεάπολης Βοιών στη Λακωνία και της Σαπιέντζας στη Μεσσηνία.
Τα πλοία αυτά ακολουθούσαν την ίδια περίπου θαλάσσια διαδρομή, δηλαδή μέσω του Νοτίου Αιγαίου, νότια και δυτικά της Πελοποννήσου, ώστε να φθάσουν στο Ιόνιο και από εκεί στην Αδριατική, με τελικό προορισμό κάποια ακτή της Ιταλίας.
2.000 ευρώ το άτομο
Όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, στο κάθε πλοίο που έχει εντοπιστεί επέβαιναν περίπου 50 μετανάστες, οι οποίοι είχαν καταβάλει στους διακινητές ακόμα και 2.000 ευρώ το άτομο, προκειμένου να κάνουν το πολυπόθητο γι’ αυτούς ταξίδι.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις, τα πλοία μετέφεραν οικογένειες με ανήλικα παιδιά και εγκύους. Ακόμα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Ζάκυνθο, όπου οι διακινητές αποβίβασαν τους πρόσφυγες σε απόκρημνη ακτή, λέγοντάς τους πως έχουν φθάσει στην Ιταλία.
Οι έρευνες των λιμενικών αρχών είναι πάντα ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη διάρκεια ταυτοποίησης των στοιχείων όσων επέβαιναν στα πλοία, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, για να εντοπιστούν άτομα που εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών και δεύτερον για να εντοπιστούν πρόσωπα, που ενδεχομένως να θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή τους σε ομάδες τζιχαντιστών που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να φθάσουν σε χώρες της Ευρώπης.
Όσον αφορά τις προσπάθειες μεταναστών να φθάσουν αεροπορικώς σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχουν συλληφθεί περίπου 30 άτομα, στο αεροδρόμιο του Ακτίου 10 άτομα και ένα ακόμα άτομο στο αεροδρόμιο του Αράξου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες επιλέγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, διότι όσοι τους προμηθεύουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τους πείθουν ότι από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια μπορούν να περάσουν πιο εύκολα από τους ελέγχους, αλλά τελικά καταλήγουν στα χέρια της Αστυνομίας. Σχετικά πάντα με το γεγονός ότι οι περισσότεροι επιλέγουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει και με το ότι υπάρχουν περισσότερες πτήσεις προς Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Αμστερνταμ και άλλες πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
«Πολιορκία» στο λιμάνι
Στο μεταξύ, στην Πάτρα περισσότεροι από 500 μετανάστες εξακολουθούν να «πολιορκούν» καθημερινά το νέο λιμάνι, προκειμένου να καταφέρουν να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία. Μάλιστα, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών στην παραλιακή ζώνη, απέναντι από το νέο λιμάνι, αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί, λόγω καλοκαιρινής περιόδου, τα δρομολόγια των πλοίων.
Από την πλευρά τους, Λιμενικό και Αστυνομία προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση με συνεχείς περιπολίες μέσα και έξω από το λιμάνι, ειδικά τις ώρες που είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση των πλοίων.
Συλλήψεις σε νησιά για πλαστά διαβατήρια
Τα αεροδρόμια της Κρήτης παραμένουν, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, μια από τις βασικές πύλες εξόδου που επιλέγουν οι διακινητές. Μέσα σε μία εβδομάδα στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων συνελήφθησαν 24 άτομα που επιχείρησαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με πλαστά έγγραφα. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές 16 άντρες και έξι γυναίκες ηλικίας από 16 έως 49 ετών, που αποπειράθηκαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με προορισμό τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελβετία και την Ολλανδία. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων είναι πρόσφυγες από τη Συρία και έφεραν μεταξύ άλλων πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Γαλλίας, Ρουμανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, αλλά και Ελλάδας. Αντίστοιχα στα Χανιά αστυνομικοί εντόπισαν δύο άντρες ηλικίας 29 και 32 ετών που προσπάθησαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Η φυγή μέσω των αεροδρομίων με κάποιο πλαστό έγγραφο αποτελεί εδώ και χρόνια τακτική των κυκλωμάτων διακίνησης, η οποία επιλέγεται όλο και πιο συχνά μετά το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου το 2016. Σε παρόμοιες συλλήψεις προχώρησαν αυτήν την εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές και στα αεροδρόμια της Θήρας, της Μυκόνου, της Ρόδου και της Κω. Συνολικά στα τέσσερα νησιά εντοπίστηκαν 14 μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνα για τη Γερμανία και την Ιταλία.
patrasevents.gr