Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πολεμικές ενέργειες που διεξάγονται στο Ιράν στον Περσικό Kόλπο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η καταπάτηση των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από το λεγόμενο «Δίκαιο του ισχυροτέρου» λειτουργεί ως βόμβα στα θεμέλια του Πολιτισμού και του Ανθρωπισμού και γυρίζει τον χρόνο σε καταστάσεις που προκάλεσαν δύο Παγκόσμιες συρράξεις.

Ο πόλεμος αυτός, πέραν της αυτονόητης βαρβαρότητας, έχει ως άμεση συνέπεια το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και τον εγκλωβισμό πολλών πλοίων στον Περσικό Κόλπο. Πλοία Ελληνικά και Ελληνόκτητα στα οποία υπηρετούν εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί Ναυτικοί και των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα, όπως και κάθε Ναυτεργάτη σε οποιοδήποτε πλοίο στην περιοχή. Ήδη έχουν κτυπηθεί με πυραύλους εμπορικά πλοία με αποτέλεσμα τον θάνατο και τους τραυματισμούς Ναυτικών.

Γι’ αυτό καλούμε εδώ και τώρα την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει δράση. Τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Εξωτερικών και όλοι οι αρμόδιοι Φορείς να ενεργήσουν άμεσα για την ασφάλεια, απεμπλοκή και την παλινόστηση των πληρωμάτων.

Να οριστεί πάραυτα ως Εμπόλεμη Ζώνη η ευρύτερη περιοχή του Περσικού, της Ερυθράς, της Αραβικής θάλασσας. Να υλοποιούνται άμεσα τα αιτήματα παλινόστησης των Ναυτικών με ευθύνη και δαπάνη των πλοιοκτητών, για όσους ναυτικούς δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στα πλοία που διέρχονται από τις παραπάνω περιοχές.

Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ αποτελεί Ύψιστο Αγαθό η προστασία της Ζωής και της Σωματικής Ακεραιότητας των συναδέλφων Ναυτεργατών και δεν μετριέται με «κέρδη και ζημιές». Γι’ αυτό απαιτούμε, να καταστεί πρώτη προτεραιότητα για Όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς η Προστασία και η Ασφάλεια των Πληρωμάτων.

 

 

Capt. Εμμ. Τσικαλάκης

Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ