Περισσότερη χρήση στα δεδομένα, 4 με 5 φορές πολλαπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και στην ομιλία σε ποσοστό από 50% έως 70% έφερε και στην Ελλάδα το πρώτο καλοκαίρι χωρίς επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής εντός Ε.Ε., έστω κι αν οι ίδιοι οι Ελληνες δείχνουν να μη γνωρίζουν ακόμη πολλά για τα οφέλη στην τσέπη τους όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Tα νούμερα των εταιρειών στην Ελλάδα συμβαδίζουν με αυτά των αντίστοιχων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες επίσης ανέφεραν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων από τους ταξιδιώτες που πολλαπλασιάστηκε -από 3 έως 6 φορές, ενίοτε ακόμη και περισσότερο- φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2016, όπως προέκυψε με βάση τα στοιχεία από το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο.
Ετσι, Cosmote, Vodafone και Wind είδαν για το φετινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου πολλαπλάσια χρήση στα δεδομένα από τους Ευρωπαίους τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, σε ποσοστό μάλιστα που μπορεί να ξεπέρασε ακόμη και το 400%, ενώ και η επικοινωνία όσων ταξίδεψαν από την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Eνωση απελευθερώθηκε σημαντικά, με ποσοστό αύξησης, κατά περίπτωση, για την ίδια περίοδο πάνω από 500% για τα δεδομένα και πάνω από 80% για την ομιλία.
Οσο και αν τα νούμερα, ειδικά για τα δεδομένα, μπορεί να δικαιολογούνται από την ούτως ή άλλως αυξανόμενη τάση του Mobile Internet, ο αντίκτυπος από την κατάργηση των τελών περιαγωγής, με βάση τους νέους κανόνες της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου και μετά, δεν παύει να είναι μεγάλος, κάτι το οποίο άλλωστε επιβεβαιώνουν από την πλευρά τους και οι ίδιες οι εταιρείες:
«Η αύξηση στη χρήση ομιλίας και κυρίως δεδομένων μετά την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής ήταν εντυπωσιακή τόσο από τους Ευρωπαίους επισκέπτες στη χώρα μας όσο και από τους πελάτες μας συμβολαίου και καρτοκινητής που ταξίδεψαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει στο «business stories» η κυρία Κωνσταντίνα Κοπανά, Corporate & Roaming Marketing Senior Manager της Cosmote. «Σε αυτό συνέβαλαν η πολύ καλή ποιότητα και κάλυψη του δικτύου μας στην Ελλάδα και αντίστοιχα το μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων παρόχων στο εξωτερικό».
«Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε για την περίοδο από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 90% της συνολικής κίνησης των συνδρομητών στο εξωτερικό παρατηρήθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μουμούρης, επικεφαλής Καταναλωτικών Συμβολαίων της Vodafone Ελλάδας. «Μάλιστα, παρουσιάστηκε αύξηση 10% του ποσοστού των συνδρομητών από την Ελλάδα που χρησιμοποίησαν το κινητό κατά την επίσκεψή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών και από τους συνδρομητές της καρτοκινητής που ταξίδεψαν στην Ε.Ε., η οποία ανήλθε στο 45%. Σε σχέση με τη χρήση δεδομένων, αναφέρουμε ότι η μέση χρήση ανά συνδρομητή όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό είναι της τάξεως 400 ΜΒ ανά ταξίδι».
Σημειωτέον ότι στη σημαντική αύξηση της χρήσης data αλλά και ομιλίας στη χώρα μας συμβάλλει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα προέρχονται ούτως ή άλλως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Γαλλία – μάλιστα η βρετανική και η γερμανική αγορά αποτελούν τα τελευταία χρόνια τις δύο μεγαλύτερες και σημαντικότερες τουριστικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.
Για τους Ελληνες ταξιδιώτες στο εξωτερικό αυτό που επισημαίνουν οι εταιρείες είναι ότι η αύξηση της χρήσης τόσο σε ομιλία όσο και -πολύ περισσότερο- σε data ήταν θεαματική, αφού και οι υπόλοιποι συνδρομητές, επιπλέον του συμβολαίου, ανταποκρίθηκαν θετικά και επωφελήθηκαν από την κατάργηση των χρεώσεων roaming.
Δεν γνωρίζουν τα οφέλη οι Ελληνες
Οι Ελληνες, πάντως, είναι πιο πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη των «28» και φαίνεται να μη γνωρίζουν πολλά για τα οφέλη της κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής. Από τα στοιχεία που Ευρωβαρόμετρου που αφορούν τη χώρα μας (1.000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις την περίοδο 28-29 Αυγούστου επί του συνόλου των 26.574 συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.), πάνω από 4 στους 10 Ελληνες (44%) απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν ότι από τις 15 Ιουνίου μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε. πληρώνοντας την ίδια χρέωση με την Ελλάδα. Θετικά απάντησε το 53% (το υπόλοιπο αρνήθηκε να απαντήσει), ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των «28» διαμορφώνεται στο κατά πολύ υψηλότερο 71%.
Κι ενώ 1 στους 2 Ευρωπαίους (51%) απαντά ότι θα ωφεληθεί προσωπικά από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής που ισχύει από τις 15 Ιουνίου, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 38%, ενώ αρνητικά απαντούν 1 στους 4 Ελληνες και το 17% των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι (πολλαπλές) απαντήσεις των Ελλήνων για τη χρήση των κινητών τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν και μετά την ημερομηνία-ορόσημο της 15ης Ιουνίου. Πριν από τις 15 Ιουνίου λοιπόν ποσοστό 16% των Ελλήνων έκλεινε το κινητό του και δεν το χρησιμοποιούσε όταν ταξίδευε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (20% το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ε.Ε.), το 15% έκλεινε τα data (35% στην Ε.Ε.), το 31% ενεργοποιούσε ειδικό πρόγραμμα για τα data (19% στην Ε.Ε.) και το 11% χρησιμοποιούσε άλλη κάρτα SIM της χώρας του προορισμού του (5% στην Ε.Ε.). Πάντως ποσοστό 62% των Ελλήνων ταξιδιωτών στο εξωτερικό έκανε συνολικά περιορισμένη χρήση του κινητού του (66% οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι).
Πώς άλλαξαν αυτά μετά τη 15η Ιουνίου; Οχι και πολύ, όπως προκύπτει από τα νούμερα, αφού το 68% των Ελλήνων που ταξίδεψαν έκανε ακόμη πιο περιορισμένη χρήση του κινητού του (60% στην Ε.Ε.), ενώ το 11% έκλεισε εντελώς το κινητό του (12% στην υπόλοιπη Ε.Ε.). Τα νούμερα παραπέμπουν σε άγνοια των Ελλήνων καταναλωτών, αν και, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του Ευρωβαρόμετρου, πρέπει να ληφθεί υπόψη το περιορισμένο δείγμα των ερωτηθέντων καταναλωτών – κοντά στους 150 από το δείγμα των 1.000, αφού ρωτήθηκαν μόνο όσοι ταξίδεψαν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Στην Ε.Ε. ποσοστό 36% δήλωσε ότι έχει ταξιδέψει μετά τις 15 Ιουνίου. Από τους Ελληνες που ταξίδεψαν εκτός, αυξημένο ποσοστό, της τάξεως του 22%, αποφάσισε να κλείσει τα δεδομένα (32% στην Ε.Ε.).
Στις ερωτήσεις του Ευρωβαρόμετρου περιλαμβάνεται και η συχνότητα χρήσης του κινητού εντός και εκτός της χώρας διαμονής, με τους Ελληνες να δηλώνουν ότι πλέον χρησιμοποιούν το Mobile Internet όταν ταξιδεύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ίδιο όπως και στη χώρα τους, σε ποσοστό 32% (31% στην Ε.Ε.), έναντι 20% που ήταν το αντίστοιχο νούμερο προ της 15ης Ιουνίου (15% στην Ε.Ε.).
Συνολικά στην Ευρώπη, το ποσοστό των ταξιδιωτών που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητά δεδομένα στο εξωτερικό μειώθηκε στο μισό μετά τις 15 Ιουνίου (21%) σε σύγκριση με τους μήνες που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αυτής (42%). Αντίστοιχα, από την πλευρά τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε τουριστικές περιοχές αναφέρουν σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυά τους, με σκοπό να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζει η αυξημένη ζήτηση από τους ταξιδιώτες.
newmoney.gr