Το ελληνικό αυτοκίνητο, το Pony, ήταν κι αυτό μέρος μιας παλιάς Ελλάδας. Αλλά και μια απόδειξη πως το ελληνικό τσαγανό μπορεί να παρακάμψει τα πάντα. Εκτός απ΄ τη γραφειοκρατία.
Γύρω στο 1974, μια ελληνική εταιρία, με την οικογένεια Κοντογούρη στο τιμόνι και έδρα το Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, είχε καταφέρει να φτιάξει το δικό της αυτοκίνητο του λαού. Στην πορεία, έφτασε να προμηθεύει το στρατό, την αεροπορία, διάφορους κρατικούς φορείς αλλά και απλό κόσμο. Υδραυλικούς, κηπουρούς, τέτοια πράγματα.
Είχαν βγει 18.000 μονάδες από το εργοστάσιο το οποίο, αν και δεν έκλεισε τελείως, αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του το ’83 όταν ο αθάνατος Έλληνας συνδικαλιστής δεν άφηνε να μπει κανείς να δουλέψει για τέσσερις μήνες αλλά ούτε να παραδοθούν τα έτοιμα αυτοκίνητα. Κλασική ελληνική τραγωδία.
Όλα αυτά μέχρι πριν πέντε χρόνια περίπου που η ίδια πάλι οικογένεια άρχισε να κάνει επαφές με επιχειρηματίες της Βόρειας Αφρικής για εξαγωγές αφού το Pony κολλάει ”γάντι” εκεί.
Είναι φτηνό, δεν καταλαβαίνει από κακουχίες, τα ανταλλακτικά είναι πιο φτηνά κι από τσίχλες και οι αναδυόμενες αγορές δεν νοιάζονται για δερμάτινα και κλιματισμούς.
Πανάλαφρο, με μια μαλακή ανάρτηση που και αβγά να κουβαλούσες δεν έσπαγαν αλλά και σπαρτιάτικο. Ταξίδι; Ξέχασέ το, θα φτάσεις με εγκεφαλικό αφού ο θόρυβος, οι ισχνές επιδόσεις και η αεροδυναμική περιπτέρου κούραζαν.
Η πρόθεση ήταν το καινούργιο να βγάζει 75 άλογα, πάλι με μοτέρ της Citroen αλλά σαν μια τρανή απόδειξη πως το ελληνικό τσαγανό μπορεί να επιστρέψει. Ωστόσο, η ελληνική ύφεση επιβράδυνε τη διαδικασία. Η επιχειρηματικότητα τράβηξε χειρόφρενο και οι άνθρωποι της εταιρίας έτρεχαν για μήνες στην Ιταλία ώστε να βγουν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Όπως αποκάλυψε στο newsbeast.gr, ο επικεφαλής της NAMCO, Πέτρος Κοντογούρης «λάβαμε έγκριση τύπου από τον ΕΒΕΤΑΜ, την οποία στη συνέχεια απέσυρε με την αιτιολογία ότι δεν είναι διαπιστευμένη αρχή για να εκδώσει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Ό,τι συνέβη, συνέβη εσκεμμένα και προσχηματικά. Αναμένουμε εξελίξεις».
”Σε ό,τι αφορά τις αγορές Ασίας και Αφρικής υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Φανταστείτε ότι έχουμε πουλήσει μέχρι στιγμής 136.000 αυτοκίνητα διαφόρων κατηγοριών και για να είμαστε ρεαλιστές αυτή είναι η ελπίδα μας, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν βλέπω να προχωράνε τα πράγματα», καταλήγει ο πρόεδρος της εταιρείας. Η προσπάθεια γίνεται για εξαγωγικούς σκοπιούς που ταυτόχρονα θα δώσει δουλειά και σε περίπου 300 ανθρώπους.”
Σε ένα αρκετά life style, κειμενικά τουλάχιστον, διαφημιστικό της εποχής ο κ. Πέτρος – Τζανέτος Κοντογούρης έγραφε πως το Pony ‘’έχει τη μεστή δημοκρατικότητα του blue jean’’, πως ”σπάει τα μοτίβα της επίδειξης” και πως ”είναι τόσο άσχημο που καταλήγει όμορφο”.
Η περιγραφή δεν δείχνει γραμμένη 40 χρόνια πριν. Ήταν εξαιρετικά ευφυής και δημιουργική η προσέγγιση του κ. Κοντογούρη. Περιγράφει το αγαπημένο του Pony χωρίς βερμπαλισμούς αλλά με ένα άγνωστο για την εποχή, ”χίπι” ρεαλισμό. Like.
newsbeast.gr