Οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, πέραν της “φουρτούνας” που έχουν προκαλέσει στις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και καυσίμων, δημιουργεί προβλήματα και στον κλάδο της κρουαζιέρας, με ορισμένες εταιρείες να έχουν ήδη ακυρώσει ή προσαρμόσει τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή.

Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος στην αγορά κρουαζιέρας των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν αναμένεται ότι θα είναι σημαντικός, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι άλλαξε το δρομολόγιο μιας ακόμη κρουαζιέρας την προηγούμενη εβδομάδα, από την Άκαμπα της Ιορδανίας προς το Μουσκάτ, προκειμένου να αποβιβάσει τους επιβάτες σε ένα λιμάνι κοντά στην Αθήνα.

“Η ομάδα παγκόσμιας ασφάλειας της εταιρείας συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή και θα κάνουμε πρόσθετες αλλαγές εάν χρειαστεί”, δήλωσε η Royal Caribbean.

Σε ακυρώσεις κρουαζιερών προχώρησε και η ελβετο-ιταλική εταιρεία MSC Cruises, την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ακύρωσε τρεις κρουαζιέρες που είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο από τη Νότια Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ευρώπη, λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

“Η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και καθώς δεν υπήρχε βιώσιμο εναλλακτικό δρομολόγιο, η εταιρεία δυστυχώς αναγκάστηκε να ακυρώσει τις κρουαζιέρες”, ανέφερε η MSC Cruises. “Τα τρία πλοία θα μεταβούν απευθείας στην Ευρώπη χωρίς επιβάτες και θα αποφύγουν τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας”, πρόσθεσε η ελβετο-ιταλική εταιρεία.

“Πρόκειται για ένα μικρό μέρος του συνολικού στόλου και των πολυετών δρομολογίων τους, επομένως θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν εύκολα”, πρόσθεσε.

Η ιταλική Costa Cruises δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι τα δρομολόγιά της “παραμένουν αμετάβλητα” και ότι μόνο δύο από τις κρουαζιέρες της, που έχουν προγραμματιστεί να διέλθουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενδεχομένως να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου σκέλους μιας κρουαζιέρας που κάνει τον γύρω του κόσμου.

Η Carnival ανέφερε από την πλευρά της ότι η ομάδα παγκόσμιας ασφάλειας της εταιρείας συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας ανά τον κόσμο αλλά και με κυβερνήσεις ώστε να δωθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των δρομολογίων της εάν χρειαστεί.

Οι αυξανόμενες από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι κατά εμπορικών πλοίων έχουν προκαλέσει καθυστερήσει στο εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, καθώς έχουν αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν τη μακρύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εξέλιξή του σε μια περιφερειακή σύγκρουση με μεγαλύτερη εμπλοκλή και του Ιράν.