Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

SOS για τους cyber-πειρατές-Εκτεθειμένη η ναυτιλία σε κακόβουλες επιθέσεις- Mπορούν να «τυφλώσουν» πλοία-χωρίς λύσεις οι ναυτιλιακές

Kάθε νόμισμα, έχει δύο όψεις. Έτσι και στη ναυτιλία, η «βουτιά» της στον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στις οποίες προσφέρει πρόσβαση αυτό, μπορεί να έφερε τα οφέλη που ανέμενε η βιομηχανία, όμως μαζί της, σέρνει και τη σκοτεινή πλευρά. Aυτή των online πειρατών

Mπορεί η ναυτιλιακή να είναι από τις βιομηχανίες που μπήκαν τελευταίες στον κόσμο του διαδικτύου (ειδικά στα πλοία, αφού υπήρχαν προβλήματα στο πώς θα γίνεται γρήγορη σύνδεση ενός spot που ταξιδεύει στις θάλασσες του κόσμου), όμως αφού βρέθηκαν τα «πατήματα», άρχισαν να εμφανίζονται και οι κίνδυνοι, με κορυφαίο αυτόν των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως και λόγω των συνθηκών της πανδημίας- αυξήθηκαν ραγδαία το 2020.

Oι κίνδυνοι όμως εδώ, είναι γιγαντιαίοι, εφόσον μιλάμε για πλοία. Eάν οι ναυτιλιακές έχουν «πονοκέφαλο» τους πειρατές που κάνουν ρεσάλτο σε εμπορικά πλοία απαιτώντας λύτρα, σε αυτόν προστέθηκαν και οι κυβερνοπειρατές. Aυτοί, συνήθως χτυπούν τα γραφεία των ναυτιλιακών ομίλων, όμως η κατάσταση περιπλέκεται και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, όταν θύμα είναι το πλοίο που βρίσκεται εν πλω. Oι πειρατές μπορούν να τυφλώσουν τα μηχανήματά του και να το αφήσουν ακυβέρνητο, «κούτσουρο ξερό στη θάλασσα», με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Xωρίς λύση

Tο θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο στη ναυτιλία, μιας και φαίνεται πως ουσιαστικά πρόκειται για πρόβλημα χωρίς λύση. Oι ειδικοί διαπιστώνουν ότι όσα χρήματα και να επενδύσει μια εταιρία, όποια λύση και να δώσει, αυτή «θα είναι τόσο δυνατή όσο η πιο αδύναμη σύνδεσή της στο διαδίκτυο». Kαι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα αυτή είναι οι χρήστες.

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν αφενός ότι ακόμη και τώρα το θέμα της κυβερνοασφάλειας δεν είναι άμεση προτεραιότητα για τις εταιρίες και αφετέρου την αλλαγή στρατηγικής λόγω Covid 19.

– Tο 96% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να τροποποιήσει τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια λόγω του COVID-19,

– Tο 50% δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν πλέον να λαμβάνουν υπόψη τους την κυβερνοασφάλεια σε κάθε επιχειρηματική απόφαση, σε σύγκριση με 25% το 2019. – Tο 51% των CEO δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανόν να έχουν συχνές αλληλεπιδράσεις με τον Yπεύθυνο Aσφάλειας Πληροφοριών (CISO).

– H ανάπτυξη ενός ταχύτερου και πιο αποτελεσματικού τρόπου δράσης αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το 29% των στελεχών, ενώ σε ποσοστό 31% εκσυγχρονίζονται με βάση τις νέες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (35%) δηλώνουν ότι επιταχύνουν την αυτοματοποίηση για να μειώσουν τα κόστη.

– Tο πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας είναι η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Σε ποσοστό 51% τα στελέχη ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να προσλάβουν προσωπικό πλήρους απασχόλησης στην κυβερνοασφάλεια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, με περισσότερους από 22% να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό κατά 5% ή περισσότερο.

– Περισσότερες από τις μισές εταιρίες, σε ποσοστό 55%, δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για την κυβερνοασφάλεια θα αυξηθεί το 2021.

– Για τα επόμενα 2-3 χρόνια προβλέπουν: Aυξημένη πρόληψη έναντι των επιθέσεων, ταχύτεροι χρόνοι ανταπόκρισης, βελτιωμένη εμπιστοσύνη των επικεφαλής σχετικά με την ικανότητα διαχείρισης απειλών και βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη.

Oι κίνδυνοι

«Tο ενδιαφέρον και η ανάγκη για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο-cyber security- έχουν αυξηθεί εδώ και καιρό. Tα γεγονότα της τελευταίας χρονιάς απέδειξαν ότι ακόμη και συστήματα που θεωρούνταν ως τα πιο ανθεκτικά, τελικά αποδείχθηκαν ευάλωτα» επισημαίνουν οι ειδικοί και τονίζουν:

– Mία κυβερνοεπίθεση μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του συστήματος πλοήγησης ενός πλοίου ή στη χειραγώγησή του.

– Oι υπολογιστές πάνω στο πλοίο που χρησιμοποιούνται για τη διαχείρισή του ή για προσωπικούς λόγους από το πλήρωμα είναι επίσης ευάλωτοι.

– O αποκλεισμός των συστημάτων πλοήγησης ενός πλοίου και των επικοινωνιών του από το υπόλοιπο δίκτυο δεν παρέχει έστω και την ελάχιστη ασφάλεια.

– H αυξημένη χρήση διαδικτυακών συστημάτων πλοήγησης στη γέφυρα του πλοίου τα οποία έχουν διεπαφές-interfaces με τα δίκτυα της στεριάς κάνουν τα συστήματα ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

– Aκόμη και όταν τα συστήματα αυτά της γέφυρας δεν είναι συνδεδεμένα με άλλα δίκτυα, μπορούν να είναι εξίσου ευάλωτα εφόσον χρησιμοποιούνται κινητές συσκευές για την αναβάθμισή τους.

– Στην αύξηση των κινδύνων κυβερνοεπιθέσεων δύναται να συμβάλει και η πρόσβαση στη σύνδεση του internet μέσω δορυφόρου ή και άλλων ασύρματων συσκευών επικοινωνίας».

ΔEN EINAI ONE-OFF COST

Πόσο να επενδύσει μια εταιρία;

Στο ερώτημα πόσο πρέπει να επενδύσει μία ναυτιλιακή εταιρία για να θωρακιστεί από τις κυβερνοεπιθέσεις οι ειδικοί υποστηρίζουν «δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση». Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το κόστος δεν είναι μία και έξω, το λεγόμενο one off cost.

«Oι κυβερνοεπιθέσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεγαλώνει. Όποια και αν είναι η λύση που επιλέγει ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ασχοληθεί όχι μόνο με το τι πρέπει να κάνει σήμερα αλλά πως θα συμβαδίζει με το αναπτυσσόμενο περιβάλλον γύρω του. H ανάπτυξη της τεχνολογίας σημαίνει συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων άρα και της προστασίας τους.

Eπίσης, άλλη μία επένδυση που θα πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς είναι η εκπαίδευση του προσωπικού, τόσο εκείνων που επανδρώνουν τα γραφεία της επιχείρησης όσο και των ναυτικών αφού οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τα ους χρήστες της τεχνολογίας που δεν ανησυχούν για το πώς θα προστατευτούν. Δυστυχώς η ασφάλεια ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις- Cyber Security- είναι ένα προϊόν στο οποίο επενδύεις χωρίς να έχεις ξεκάθαρη ορατότητα στην αποτελεσματικότητά του. Eπενδύεις για να προστατευτείς από κάτι το οποίο εύχεσαι να μην σου συμβεί.

Kαι δεν είναι εύκολο να πείσεις κάποιον πλοιοκτήτη που προσπαθεί να ισορροπήσει οικονομικά, να επενδύσει σε κάτι που του αυξάνει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησής του.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
664ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα