Με την κατάθεση χθες Πέμπτη της αίτησης υπαγωγής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης επιταχύνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκποίησή τους.
Οι σχετικές πρωτοβουλίες με επισπεύδον το υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής υποχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν την περίοδο 1997-2002 αλλά και να ανακάμψει η ελληνική ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η προσπάθεια υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης έχει, άλλωστε, προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα από καιρό. Ομως απαιτήθηκε αναμονή (είχαν γίνει ασφαλιστικά μέτρα) μέχρι την έκδοση, πριν από λίγες ημέρες, απόφασης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC) για άλλη αξίωση της μετόχου των ΕΝΑΕ, Privinvest, η οποία επιχειρείται να εκδιωχθεί από τον Σκαραμαγκά. Μετά την άρση αυτής της εκκρεμότητας το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην κατάθεση της αίτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία και θα συζητηθεί λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η έκδοση αναμένεται ένα μήνα μετά. Από κοινού με το Δημόσιο προσυπογράφει και η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς υπερκαλύπτοντας μαζί το απαιτούμενο όριο του 40% των πιστωτών που προβλέπει ο νόμος 4307/2014.
Σύμφωνα με την αίτηση, το Δημόσιο αξιώνει την τοποθέτηση διαχειριστή για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων ώστε να ανακτήσει απαιτήσεις ύψους 665 εκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτουν από το ποσό που έχει χαρακτηρίσει κρατικές ενισχύσεις η Ε.Ε. συν τις προσαυξήσεις. Αλλα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ απαιτεί η Πειραιώς, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν συνυπογράφουν την αίτηση φέρονται να έχουν απαιτήσεις ύψους 176,9 εκατομμυρίων.
Οσον αφορά τον υποχρεωτικό διαχωρισμό εμπορικού και στρατιωτικού σκέλους των ΕΝΑΕ (το στρατιωτικό σκέλος δεν μπορεί παρά να πουληθεί σε ευρωπαϊκό όμιλο), θα γίνει στο επόμενο στάδιο, αυτό των διεθνών διαγωνισμών, αναφέρουν στην «Κ» άριστα ενημερωμένες για την υπόθεση νομικές πηγές.
Η κατάθεση της αίτησης αναμένεται να πυροδοτήσει άμεσα νομικές ενέργειες των μέτοχων της ΕΝΑΕ που ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν από τη διεθνή διαιτησία (ΙCC) να «παγώσει» τη διαδικασία μέχρι την έκδοση απόφασης για άλλη διεκδίκησή τους από το ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει με επιστολή της τόσο την Ε.Ε., που είναι γνώστης των σχεδιασμών αυτών της κυβέρνησης και φέρεται μάλιστα να πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάκτησης, όσο και το ΙCC.
Εφόσον το Μονομελές Πρωτοδικείο δεχθεί την αίτηση, θα διορίσει τον προτεινόμενο σε αυτήν ειδικό διαχειριστή, ο οποίος θα εγκατασταθεί με τη βοήθεια της δημόσιας αρχής στη διοίκηση της επιχείρησης, θα κάνει απογραφή των στοιχείων της και, όπως προβλέπει ο νόμος, «το συντομότερο δυνατόν διενεργεί δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων εφόσον αυτά δεν αποτελούν κλάδους».
Υπενθυμίζεται πως στις 3 Οκτωβρίου εκδόθηκε απόφαση του ICC με την οποία το ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ότι ευθύνεται έναντι της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, πλέον περαιτέρω αποζημιωτικής ευθύνης που αναγνωρίστηκε ότι υπέχει και τα οποία κατά το ICC δεν μπορούν να συμψηφιστούν με τις απαιτήσεις του Δημοσίου.
Κύκλοι της διοίκησης των ΕΝΑΕ που κλήθηκαν από την «Κ» να σχολιάσουν την ενέργεια του Δημοσίου ανέφεραν ότι «η ενέργεια αυτή, αν αληθεύει, συνιστά παράβαση ισχύουσας διαταγής του ICC και ράπισμα στο πρόσωπο των εργαζομένων, που είδαν επιτέλους ένα μέλλον.
Το Δημόσιο προσφέρει πτώχευση και αβεβαιότητα στους εργαζομένους, τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο οφείλει στην εταιρεία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Εάν η είδηση αληθεύει, θα ήταν ακόμη μία απογοήτευση αλλά όχι έκπληξη. Η ΕΝΑΕ και οι μέτοχοί της θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την εταιρεία από αυτή την αμείλικτη και βίαιη προσβολή».
kathimerini.gr