Πέντε επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου ΣΑΟΝΗΣΟΣ τραυματίστηκαν ελαφρά μετά από πρόσκρουσή του στο φανάρι του λιμανιού της Φολεγάνδρου, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης. Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι βόρειοι 7 με 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή οι τραυματίες -τρία μέλη του πληρώματος και 2 επιβάτες- μεταφέρθηκαν στο πολυδύναμο πολυιατρείο Φολεγάνδρου.

Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύθηκε ενώ δύτης θα επιθεωρήσει τα ύφαλα του.

Το πλοίο, με 24 επιβάτες, 29 μέλη πλήρωμα και 7 ΙΧ, εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρο-Πάρο-Νάξο-Ίο-Σίκινο-Φολέγανδρο-Θηρασιά, Θήρα, Ανάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ανακοίνωση της εταιρείας
Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι τα δρομολόγια του ΕΓ-ΟΓ ΣΑΟΝΗΣΟΣ θα παραμείνουν ανεκτέλεστα από σήμερα μέχρι 8/7/2024 εξαιτίας ζημίας που υπέστη κατά την διαδικασία πρόσδεσης του πλοίου στην Φολέγανδρο.
Οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους πρακτορεία ώστε να προωθηθούν στους προορισμούς τους.
30/6/2024
Η Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ

 

Ε/Γ – Ο/Γ “ΣΑΟΝΗΣΟΣ”

Τρία μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες τραυματισμένοι

Να ελεγχθεί η αξιοπλοΐα του πλοίου και γιατί του επιτράπηκε το ταξίδι

Δελτίο Τύπου

Το πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι της Φολεγάνδρου ενώ στην περιοχή επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι (8 μποφόρ) και έντονη θαλασσοταραχή.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρο – Νάξο – Πάρο – Σίκινο – Φολέγανδρο – Θηρασιά – Θήρα – Ανάφη.

Το ίδιο πλοίο είχε αποτύχει προχθές να προσεγγίσει το ίδιο λιμάνι, με αποτέλεσμα την ματαίωση του δρομολογίου.

Το πλοίο ως γνωστόν εκτελεί άγονη γραμμή επιδοτούμενη από το κράτος….

Είναι αξιοπερίεργο πώς οι αρμόδιες λιμενικές επέτρεψαν την εκτέλεση του δρομολογίου του πλοίου….

Μέλη του πληρώματος ανέφεραν στην ΠΕΝΕΝ ότι ήταν το μοναδικό πλοίο που του επιτράπηκε η εκτέλεση του δρομολογίου!!!

Ζητούμε από την τοπική Λιμενική αρχή να ελέγξει την νομιμότητα της οργανικής σύνθεσης καθώς επίσης να γίνει άμεσα ταυτοπροσωπία στο πλήρωμα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, χωρίς έως τώρα να έχει γίνει γνωστό ποια είναι η κατάστασή τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι 3 τραυματισμένοι Ναυτεργάτες είναι:

Ένας Ναύτης, ένας Γ’ Μηχανικός και ο Δόκιμος της Μηχανής.

Και οι τρεις έχουν σοβαρά κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και στο κεφάλι. Επίσης μικροτραυματισμοί υπήρξαν και σε άλλα μέλη του πληρώματος, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Η Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Πρόσκρουση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στη Φολέγανδρο

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Φολεγάνδρου ότι το επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” Ν.Π. 12489 προσέκρουσε σε βραχώδες σημείο στο βορειοανατολικό άκρο της εισόδου στο λιμάνι (όπου βρίσκεται ο φανός ναυσιπλοΐας), κατά τον κατάπλου του σε αυτό.

Στη συνέχεια, το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι, όπου αποβιβάστηκαν οι 24 επιβάτες του. Δύο (02) από τους επιβάτες όπως και τρία άτομα (03) από το 29μελες πλήρωμα (με ειδικότητες Γ’ μηχανικός, δόκιμος μηχανής και ναύτης) διαπιστώθηκε πως τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) Φολέγανδρου για παροχή ιατρικής περίθαλψης. Τρεις από τους τραυματίες παρελήφθησαν προς αεροδιακομιδή για το Θριάσειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ οι άλλοι δύο διακομίστηκαν επίσης με ελικόπτερο στην Σαντορίνη. Οι υπόλοιποι επιβάτες του πλοίου φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε καταλύματα και πρόκειται να προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Κατά δήλωση του Πλοιάρχου, υπάρχει ελεγχόμενη εισροή υδάτων στο πρωραίο τμήμα του πλοίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση. Από τη Λιμενική Αρχή της Φολεγάνδρου απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο. Διενεργείται προανάκριση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 712/1970 (Περί διοικητικού ελέγχου του ναυτικού ατυχήματος).