Άδωνις Γεωργιάδης: Ξεκινούν άμεσα τα δοκιμαστικά δρομολόγια υδροπλάνων

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ίσως και πριν από τις εκλογές, πρόκειται να ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια υδροπλάνων στη χώρα μας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου «Μεταφορές – Υποδομές» που πραγματοποιείται σήμερα, 6 Απριλίου, στο Wyndham Grand Athens υπό την αιγίδα των υπουργείων Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διαθέτει τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

 Η επαναλειτουργία των υδροπλάνων είναι μια από τις λίγες εκκρεμότητες που έχουν μείνει στο υπουργείο, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας πως «ίσως και να προλάβουμε τις εκλογές, το αργότερο λίγο μετά τις εκλογές θα ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια των υδροπλάνων. Είμαστε κοντά».

Ο υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε στη σημασία των σύγχρονων μεταφορών τονίζοντας πως η συγκυρία μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, έχει τοποθετήσει την έννοια των μεταφορών στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος. «Δεν πρέπει αυτά τα αισθήματα οργής και θλίψης που όλοι αισθανθήκαμε να μας βγάλουν από το βασικό στόχο για σύγχρονες μεταφορές στη χώρα με ασφάλεια. Να δούμε τις μεταφορές με μια πλευρά αναπτυξιακή που θα συμβάλει στην πρόοδο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία στην προσπάθεια να γυρίσει σελίδα η χώρα τονίζοντας ότι αν η προσπάθεια αυτή συνεχιστεί θα δούμε ορατά αποτελέσματα σύντομα.

Γεράρδη: Εντός Απριλίου η σύμβαση ΣΔΙΤ για τον ΒΟΑΚ

Την εικόνα των έργων που ξεκίνησαν στον τομέα των μεταφορών, παρουσίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Μαρία Έλλη Γεράρδη μιλώντας για τα σημαντικά έργα στα δύο αστικά κέντρα ενώ αναφέρθηκε και σε έργα που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα και για μικρότερα έργα που, ωστόσο, θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. «Οι ανάγκες δεν τελειώνουν, τα έργα υπερβαίνουν τους συνήθεις πολιτικούς χρόνους. Σχεδιάζουμε έργα για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορικές υποδομές» τόνισε η κ. Γεράρδη σημειώνοντας πως το πρόγραμμα για τα έργα στους τομείς των υποδομών και μεταφορών υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, έως σήμερα έχουν παραδοθεί στην Αθήνα έξι σταθμοί επέκτασης του Μετρό και πλέον το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας συνδέεται με το αεροδρόμιο ενώ, παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την επέκταση του Μετρό στα δυτικά. Μιλώντας για την πορεία των έργων σε όλη την χώρα τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως «ο ΒΟΑΚ γίνεται πραγματικότητα. Εντός Απριλίου αναμένεται η σύμβαση για το ΣΔΙΤ» σημειώνοντας πως οι προσφορές για την παραχώρηση αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα.  Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η σύμβαση για το Fly Over στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενώ έως τα τέλη του 2024 θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Πύργου – Κάτω Αχαγιάς στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου. Τέλος, σημείωσε ότι πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης των υποδομών στα αεροδρόμια της Πάρου, Νάξου και Σύρου καθώς και έργα αποκατάστασης στη Διώρυγα της Κορίνθου.

Αρανίτης: Ανατιμήσεις, ενεργειακή κρίση και έλλειψη προσωπικού τα «αγκάθια» στην υλοποίηση των έργων

Τα ανοιχτά ζητήματα που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των μεγάλων έργων υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ. Αναστάσιος Αρανίτης αναφέροντας ως τα πιο σημαντικά εκείνα που σχετίζονται με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη προσωπικού. Τονίζοντας πως οι επενδύσεις στις υποδομές και μεταφορές είναι πολλαπλασιαστής ανάπτυξης για όλη τη χώρα υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα στους τομείς αυτούς πρέπει να πραγματοποιούνται στη λογική της αξιοποίησης  τεχνολογιών με όρους βιωσιμότητας. Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, στην στήριξη από την Πολιτεία και στην προώθηση ενός κατάλληλου πλαισίου υλοποίησης των έργων. Ανέφερε, δε, πως χρειάζεται ένα στρατηγικό μοντέλο μετακινήσεων που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, αμβλύνοντας τα προβλήματα του παρελθόντος. 

Ξυλούρης: Αναγκαίος ο σιδηρόδρομος στην Κρήτη

 «Η Κρήτη χρειάζεται έναν σύγχρονο οδικό άξονα. Πλέον, βρισκόμαστε στην τελευταία φάση πριν την ανάθεση μεγάλου μέρους του έργου για την κατασκευή» σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, κ.  Νίκος Ξυλούρης τονίζοντας, ότι ο ΒΟΑΚ είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κρήτη αν συνδυαστεί με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να «να επεκταθεί από το Καστέλι έως τη Σητεία». Όπως είπε, αποτελεί ένα απαιτητικό οικονομικά και τεχνικά έργο που, ωστόσο, είναι απαραίτητο καθώς αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν, επίσης, έργα σταθερής τροχιάς. Όπως είπε, η σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου με το Ηράκλειο βρίσκεται σε πρώτη φάση υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου την ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τουριστικής κίνησης έως και τα 12 εκατ. επιβατών. «Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί το μεταφορικό έργο από τα λεωφορεία. Η έννοια του σιδηροδρόμου πρέπει να μπει στην Κρήτη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μία πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα για την δημιουργία Μέσων Μεταφοράς Σταθερής Τροχιάς, που αποτελεί, όπως είπε έναν διάλογο που είχε ανοίξει για πολλά χρόνια στην Κρήτη. Τέλος, αναφέρθηκε στην πορεία της ανάπτυξης των ενεργειακών υποδομών στην Κρήτη.

Γ. Πλακιωτάκης: Το επόμενο στοίχημα, να προσαρμοστούν τα λιμάνια μας στις νέες συνθήκες

Το μήνυμα ότι οι προκλήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι πολλές στον κλάδο της ακτοπλοΐας και η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου «Μεταφορές – Υποδομές» που πραγματοποιείται σήμερα, 6 Απριλίου, στο Wyndham Grand Athens υπό την αιγίδα των υπουργείων Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διαθέτει τη στήριξη της Περιφέρειας.

«Οι μεταφορές είναι ένα σημαντικός κλάδος της εθνικής οικονομίας που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφορών», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης συμπληρώνοντας πως οι μεταφορές αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα. «Έχουν γίνει πολλά σε θεσμικό επίπεδο αλλά οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι μεγαλύτερες».

Μόνο στην ακτοπλοΐα θα απαιτηθούν επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, καθώς Πολιτεία, φορείς και πλοιοκτήτες θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλείων ώστε να προσαρμοστούν στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και τις συνθήκες που δημιουργούν.

«Η Ελλάδα είναι αμιγώς νησιωτικός προορισμός και βασική προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας» σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι Για αυτό το λόγο αυξήσαμε κατά 50 εκατ. ετησίως το κονδύλι για τις άγονες γραμμές δημιουργώντας 24 νέες γραμμές και βελτιώνοντας τις συνθήκες για του πολίτες και επισκέπτες» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε πως στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

«Μετά από διαπραγματεύσεις, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση θαλάσσιας συγκοινωνίας με έμφαση στις άγονες γραμμές, ενώ θέσαμε για πρώτη φορά κριτήρια πράσινης ανανέωσης ακτοπλοϊκού στόλου», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. Ένα θέμα – και ένα μεγάλο debate – που πρόκειται να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια είναι τα νέα εναλλακτικά καύσιμα, όπως είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει προτείνει ένα απλουστευμένο μοντέλο ώστε να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς στα νέα εναλλακτικά καύσιμα και στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας».

«Το επόμενο στοίχημα είναι τα λιμάνια μας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση από το νέο ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εργάζεται απρόσκοπτα. Έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων που έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μπαίνει σε νέο δρόμο ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες», είπε ο υπουργός.

Κορκίδης: Να είμαστε σε εγρήγορση, να βελτιώσουμε δεξιότητες προς όφελος της οικονομίας

Στην ενίσχυση των υποδομών αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα των μεταφορών, στάθηκε στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

«Το 80% των εμπορευματικών μεταφορών πραγματοποιείται από τη θάλασσα, καθώς είναι ο πιο φθηνός τρόπος μεταφοράς και εκεί εστιάζουμε ως ναυτική χώρα με περισσότερα από 5.500 πλοία. Επαρκούν όμως οι υποδομές για τον όγκο των μεταφορών;» είπε ο κ. Κορκίδης.

Δεν αρκεί το λιμάνι του Πειραιά που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στη μεσόγειο. «Χρειαζόμαστε συνδυασμένες μεταφορές. Να δούμε πως διοχετεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη τα εμπορεύματα που φτάνουν στον Πειραιά» είπε σημειώνοντας πως ο Πειραιάς χρειάζεται ένα άρτιο, σύγχρονο άρτιο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τόνισε τη σημασία του εμπορευματικού στο Θριάσιο Πεδίο, υπογραμμίζοντας πως η Cosco ξεκαθάρισε πως δε θα συμμετάσχει στις επενδύσεις που θα χρειαστούν. Τέλος, αναφέρθηκε στις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. «Για παράδειγμα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεταφορές με drones για δέματα που σήμερα μεταφέρουν φορτία έως 50 κιλά ενώ στο μέλλον μπορεί να φτάνουν και τα 150 κιλά και αποτελούν ουσιαστική λύση στο ζήτημα ανεφοδιασμού των πλοίων». Σημείωσε, δε, πως την ερχόμενη Δευτέρα το Επιμελητήριο διοργανώνει Open Day για την επίδειξη του προομοιωτή που έχει εγκαταστήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά με την βοήθεια του οποίου θα εκπαιδεύονται εργαζόμενοι για τον εφοδιασμό πλοίων με drones.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: metaforesypodomes.gr