«Άνθρακες ήταν το αποτέλεσμα που έβγαλε η συνάντηση ΥΕΝ Γ. Πλακιωτάκη με την Διοίκηση της ΠΝΟ που έγινε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Ε.Ν.

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής υποκρισίας έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα …. για το επιχειρούμενο «έγκλημα» του αντιδραστικού σχεδίου με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση των ΣΣΕ και άλλων θεσμοθετημένων Ναυτεργατικών δικαιωμάτων!

Η θέση της ΠΕΝΕΝ

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μεταξύ των άλλων υπογράμμισε τα παρακάτω:

Το προτεινόμενο σχέδιο της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που διορίστηκε από τον κ. Πλακιωτάκη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας αντιλαϊκής πολιτικής η οποία εξελίσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 (Ν.Δ 2687/1953) και όλα αυτά τα χρόνια ενισχύεται εμπλουτίζεται και διευρύνεται παρέχοντας διαρκώς νέα προνόμια στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο με πλήθος θεσμικών – νομοθετικών μέτρων που υπηρετούν το δόγμα και την γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας τους.

Η πολιτική αυτή όλων των  κυβερνήσεων ήταν ταυτισμένη με την στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στοχεύει σταθερά στο χτύπημα και την συντριβή των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων! 

Σε αυτή την γραμμή έχει συστοιχηθεί  απόλυτα και η σημερινή κυβέρνηση η οποία μετά τον εκτρωματικό νόμο 4150/2013, προχώρησε στην τροπολογία και την ψήφιση μέσα στα μεσάνυχτα στην Βουλή του νόμου 4770/2021 που καταργεί ουσιαστικά τα ελάχιστα πρόστιμα που είχαν θεσπιστεί ανοίγοντας έτσι πράσινο φως και μάλιστα με φωτογραφική διάταξη να καταστρατηγούνται ασύστολα τα ναυτεργατικά δικαιώματα και με τον τρόπο αυτό η γνωστή Ακτοπλοϊκή εταιρεία των ταχυπλόων (και όχι μόνο) μπροστά στα γελοία πρόστιμα επί των καταγραμμένων παραβάσεων να επιλέγει αυτά αντί της τήρησης των ΣΣΕ και της νομοθεσίας!!!

Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος ο Υπουργός Ε.Ν κ. Πλακιωτάκης έγινε φερέφωνο της ΕΕΕ και του τότε Προέδρου της που από κοινού διαφήμιζαν ότι η κατάργηση της ΣΣΕ (νόμος 4714/2021) στην ποντοπόρο Ναυτιλία θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες νέους να ακολουθήσουν το Ναυτικό επάγγελμα!

Η βρώμικη πολιτική δουλειά έγινε, υλοποιήθηκε με ολέθρια αποτελέσματα για τους Ναυτεργάτες!

Σήμερα κανείς δεν ασχολείται με την εφοπλιστική – κυβερνητική προπαγάνδα εκείνης της περιόδου και το «έργο» που εκτέλεσαν τα στρατευμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που αποδοκίμαζαν μετά βδελυγμίας τον «εξτρεμισμό» και τις «αγκυλώσεις» της ΠΕΝΕΝ….

Τελικά 28 μήνες μετά το άθλιο αυτό τερατούργημα δεν πέρασε ούτε ένας νέος ‘Έλληνας τις πόρτες και στα πλοία των εφοπλιστικών εταιριών να δουλέψει με «δικαιώματα» των διεθνών κρατούντων!

Δεν αντέχουν καμιά ενοχλητική φωνή και άποψη!

Σημειώνεται ότι ο Γ. Πλακιωτάκης συνεπικουρούμενος (σε ρόλο αβανταδόρου και συνηγόρου του) από τον Γ.Γ της ΠΝΟ Μ. Τσικαλάκη διέκοπταν επαναλαμβανόμενα τον εκπρόσωπο της ΠΕΝΕΝ λέγοντας ότι η τοποθέτησή του είναι εκτός ατζέντας!!!

Προφανώς κάθε  άλλη άποψη που φέρνει στο προσκήνιο και face to face την εφοπλιστόδουλη πολιτική τους καθίσταται ενοχλητική!

Αντίθετα κατά τον Γ.Γ της ΠΝΟ ήταν εντός της ατζέντας τους η αναφορά στα συντεχνιακά ζητήματα για τα Σωματεία σφραγίδες!!

Προφανώς η μεθοδευμένη προσπάθεια να μην διαταραχθεί το κλίμα της «εποικοδομητικής συνεργασίας» δεν πέρασε από την ΠΕΝΕΝ!

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ επισήμανε ότι ο αποκλεισμός των Ναυτεργατών από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή ήταν μεθοδευμένος, σκόπιμος για να παραχθεί εν αγνοία και ερήμην τους το άθλιο αποτέλεσμα που καταγράφεται στο σχέδιο!

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την απόκρυψη από εμάς του συνόλου του σχεδίου που διαμόρφωσε η επιτροπή, το οποίο έως σήμερα δεν μας έχει δοθεί!

Θαυμάστε την επιχειρηματολογία του ΥΕΝ….

Επιχειρώντας ο Υπουργός Ε.Ν να απαντήσει στις θέσεις της ΠΕΝΕΝ ούτε λίγο ούτε πολύ διατύπωσε τον απίστευτο ισχυρισμό ότι οι θέσεις και οι διαφορές μας είναι ιδεολογικές (προφανώς υπονοούσε ότι είναι κομμουνιστικής προέλευσης) και δεν σχετίζονται με τα αναφερόμενα της ασκούμενης Ναυτιλιακής πολιτικής….

Δηλαδή τι μας λέει ο Υπουργός; Ότι ο νόμος που καταργεί την σύμβαση στην ποντοπόρο Ναυτιλία και η θέση μας σε αυτόν είναι ιδεολογική διαφορά ΠΕΝΕΝ – ΥΕΝ – κυβέρνησης….!!!

Το ίδιο κατά προέκταση αφορά τον νόμο που πετσοκόβει τις οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα και στην γραμμή Πάτρας – Ηγουμενίτσας – Ιταλίας….!!!

Το αυτό και για τον νόμο που καταργεί στην ουσία τα ελάχιστα πρόστιμα στην Ακτοπλοΐα κ.λπ κ.λπ.

Η σκοπιμότητα να αναγάγει σε ιδεολογικό ζήτημα την αντιπαράθεσή μας με την εγκληματική Ναυτιλιακή κυβερνητική πολιτική αποσκοπεί να την αθωώσει και παράλληλα να καταδείξει ότι είναι ιδεολογικό το ζήτημα των θέσεών μας που εναντιώνονται σε αυτή την πολιτική με στόχο (χωρίς να το κατονομάζει) ότι υλοποιούμε κάποια κομματική – ιδεολογική γραμμή!

ΠΝΟ

Βήματα ολοταχώς πίσω από την ομόφωνη απόφαση!

   Ο Γ.Γ της ΠΝΟ χωρίς την παραμικρή συζήτηση έδωσε την έγκρισή του στην πρόταση του υπουργού Ε.Ν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής να συμμετάσχει και η ΠΝΟ και με τον τρόπο αυτό έγιναν κουρελόχαρτο οι ομόφωνες αποφάσεις για την άμεση απόσυρση του σχεδίου και την επανεκκίνηση και την εκ νέου σύσταση επιτροπής η οποία θα εξασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή των Ναυτεργατών….

Να συγκληθεί άμεσα η Διοίκηση της ΠΝΟ!

Η θέση της Ένωσής μας μετά από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις είναι η άμεση σύγκληση της Διοίκησης της ΠΝΟ και η υλοποίηση σχεδιασμένων δράσεων και απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη χωρίς την παραμικρή παραπέρα εμπλοκή που θα νομιμοποιεί (με κάποια φτιασιδώμστα) το δυσμενέστατο αποτέλεσμα που θέλει να διαμορφώσει κυβέρνηση – Πλακιωτάκης – εφοπλιστές για να περάσουν τις αντιδραστικές τους αλλαγές! 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ