Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
Αθήνα Ελλάδα

Συνεργασία ΟΛΘ με εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Κατά περίπου …οκτώ φορές μειώθηκε πέρυσι, σε μόλις έναν χρόνο, ο αριθμός των επιβατών διεθνούς κρουαζιέρας που αφίχθησαν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 2.424, έναντι 18.875 το 2016, 25.356 το 2015, 19.720 το 2014 και 14.542 το 2013. Η κάθετη πτώση, που είχε διαφανεί και από στοιχεία που η ΕΛΙΜΕ (Ενωση Λιμένων Ελλάδας) είχε παρουσιάσει στις αρχές του έτους, επιβεβαιώθηκε από τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν σήμερα σε οικονομικούς αναλυτές, στο πλαίσιο της σχετικής ετήσιας παρουσίασης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

‘Οπως εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήρης Θεοφάνης, η πτώση συνδέεται και με την αναδιάρθρωση του χάρτη προσεγγίσεων διεθνώς, καθώς και με το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η κρουαζιέρα στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. δεδομένου ότι η πόλη αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα κρουαζιερόπλοια που “πιάνουν” εκεί, αλλά και στη Σμύρνη). Παρότι -όπως επανέλαβε ο κ.Θεοφάνης- ο στόχος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας δεν αφορά αποκλειστικά τον ΟΛΘ, αλλά πρέπει να επιδιωχθεί από κοινού με τους φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, η διοίκηση αναπτύσσει σχεδιασμό και σε αυτό το πεδίο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του στόχου για την ανάπτυξη επαφών με φορείς της κρουαζιέρας διεθνώς και για τη δημιουργία ενός σημαντικού σχετικού προϊόντος για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο ΟΛΘ θα εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα ως προς το σκέλος που αφορά στο λιμάνι, αλλά και τη μελλοντική προοπτική, σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες. Εκτιμάται δε ότι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2018 θα είναι σε θέση να προβεί σε κάποιες πρώτες ανακοινώσεις, ώστε από το 2019 να αναληφθεί πιο συγκεκριμένη δράση σε αυτό το πεδίο.

“Η ευρύτερη περιοχή έχει αξιοθέατα που ο κάθε τουρίστας θα ήθελε να δει”

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΟΛΘ AE, Ρούι Πίντο (Rui Pinto), έκανε λόγο για το μεγάλο δυναμικό που έχει η Θεσσαλονίκη στο πεδίο της κρουαζιέρας: “‘Ολοι πιστεύουμε ότι το λιμάνι και η περιοχή ευρύτερα έχει τεράστιο δυναμικό, γιατί υπάρχουν αξιοθέατα, που ο κάθε τουρίστας θα ήθελε να δει. Αυτό το λιμάνι όμως, ως προορισμός κρουαζιέρας, είναι και μέρος ενός δικτύου λιμανιών και άρα (…) επηρεάζεται (…) αν κάποιες περιοχές έχουν αστάθεια. Κύριο μέλημά μας είναι να κατανοήσουμε την αγορά και για αυτό ζητήσαμε τη συνδρομή ειδικού συμβούλου για τους επόμενους 12 μήνες. Να δούμε ποια είναι τα ισχυρά σημεία και ποιες οι αδυναμίες (του λιμανιού ώς προορισμού κρουαζιέρας) ώστε κατανοώντας τα να δουλέψουμε για να προωθήσουμε το προϊόν. Η πρώτη μας αίσθηση από τις συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην αγορά είναι ότι η τάση είναι προς όφελός μας (…). Το 2019 είμαστε αισιόδοξοι ότι, αφού βρούμε ποιες είναι οι κινητήριες δυνάμεις αυτής της αγοράάς, μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πιο ελκυστική, για να προσελκύσουμε περισσότερους (τουρίστες-επιβάτες κρουαζιερόπλοιων)”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ.Θεοφάνης ανακοίνωσε -στο πλαίσιο τουριστικού συνεδρίου των πέντε διμερών επιμελητηρίων στη Θεσσαλονίκη- και την αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου του επιβατικού σταθμού του λιμένος Θεσσαλονίκης (παλιού τελωνείου) “με μεικτές και πολύμορφες χρήσεις, που θα υποστηρίζουν και τον τουρισμό κρουαζιέρας”._

Αλ.Γ

amna.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,394ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα