Στην αγορά κυκλοφορούν τέσσερα σενάρια, και υπογραμμίζουμε τη λέξη σενάρια-ασκήσεις επί χάρτου αφού υπάρχει δρόμος ακόμα μπροστά μας.

Σενάριο 1:

Η ΑΝΕΚ, που φέρεται να είναι ο αδύναμος κρίκος, δεν στηρίζεται με επιπλέον δάνειο που θα της δώσει ρευστότητα και οδηγείται σε κλείσιμο. Οφείλει 240 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα. Τρία καλά πλοία της ΑΝΕΚ, “Olympic Champion”, “Olympic Spirit”, “Elyros” καταλήγουν στην Attica Group που τα χρειάζεται για τις γραμμές της Αδριατικής ή και της Κρήτης. Τα υπόλοιπα πλοία τηs ΑΝΕΚ δεν έχουν ενδιαφέρον για Attica Group και βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Στο σενάριο αυτό, μειώνονται οι ανταγωνιστέςAttica Group και Grimaldi μπορούν να συνεννοηθούν για πιθανές ανταλλαγές εκμετάλλευσης γραμμών. Για παράδειγμα φεύγει η Attica από την Αδριατική και ο Grimaldi φεύγει από την Κρήτη.

Η MIG κερδίζει χρόνο για να εξορθολογίσει το Όμιλο Attica και να τον πουλήσει αργότερα, σε 2-3 χρόνια σε έναν καλό επενδυτή σε πολύ καλύτερη τιμή από ό,τι σήμερα.

Αν έχει πουληθεί από την MIG η Vivartia στην CVC Capital- όπως όλα δείχνουν αφού θα βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μέχρι τις άρχες Νοεμβρίου, 3.11.2020- η Πειραιώς που κατέχει περίπου το 30% της MIG παίρνει βαθιά ανάσα και μπορεί να δει την μετοχή της να κάνει ράλι μέχρι το τέλος του χρόνου μαζί και αυτή της MIG

Σενάριο 2:

Η ΑΝΕΚ με απόφαση της Τράπεζας απορροφάται από την Attica Group. Σε αυτή την περίπτωση, για να το δεχτεί η Attica Group, πρέπει η Τράπεζα να κάνει ένα γενναίο “haircut” στα δάνεια της ΑΝΕΚ, αλλιώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει για την Attica Group.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο για να αρχίσει η συζήτηση, θα πρέπει τα δάνεια της ΑΝΕΚ από 240 εκατ, να κατέβουν στα 80 εκατ. το πολύ όση είναι και η αξία των τριών καλών πλοίων της ΑΝΕΚ.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και πιθανότατα ωφελημένος να είναι ο Όμιλος Grimaldi.

Πάντα βάση σεναρίου όταν γίνει η απορρόφηση της ΑΝΕΚ, μπορεί να αρχίσουν οι συζητήσεις με τον Όμιλο Grimaldi όπως στο σενάριο 1 για εκ νέου μοίρασμα της τράπουλας.

Σενάριο 3:

Η Τράπεζα πουλάει στον Όμιλο Grimaldi τα δάνεια και τις συμμετοχές που έχει στην Attica Group και στην ΑΝΕΚ. Ο Ιταλός πλοιοκτήτης είναι ο μόνος που έχει τα κεφάλαια για αυτή την κίνηση, αλλά προϋποθέτει έγκριση από την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ υπάρχει και θέμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού θα δημιουργηθεί μονοπώλιο.

Για την ΑΝΕΚ είχε ενδιαφερθεί ο Εμάνουελ Γκριμάλντι πέρσι και είχε στείλει στη διοίκηση της τράπεζας εκπρόσωπό του που είνια υψηλόβαθμο στέλεχος. Είχε γίνει ο εξής διάλογος: “-Πόσα δίνετε για να αγοράσετε την ΑΝΕΚ;

Το θέμα δεν είναι να σας πούμε εμείς πόσα δίνουμε. Εσείς πρέπει να μας πείτε πόσο την πουλάτε;”
Ακολούθησε η ανακοίνωση του ποσού που θεωρήθηκε από την πλευρά Γκριμάλντι πολύ μεγάλο, προφανώς γιατί ο αγοραστής θα αναλάμβανε και τα χρέη ύψους 240 εκ.ευρώ”.

«Πρέπει η Κρήτη να έχει μία εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση Μινωικών–ΑΝΕΚ έχοντας ανταγωνιστή την Attica» ειπώθηκε τότε από «κύκλους» του Ομίλου για να προσθέσουν:«Οι Μινωικές έχουν αποπληρώσει τα δάνειά τους έχουν καθαρή θέση και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να απορροφήσουν τους οικονομικούς κραδασμούς από την συνένωση με την ΑΝΕΚ.»

Σενάριο 4:

Ξένος Όμιλος που έχει σχέση με την επιβατηγό ναυτιλία ή ξένο fund με θέσεις στην Ελλάδα εμφανίζεται να θέλει να αγοράσει την Attica Group και μαζί και την ΑΝΕΚ. Οι επαΐοντες εκτιμούν ότι είναι δύσκολο αυτή τη χρονική περίοδο αλλά όχι απίθανο σε βάθος 6-12 μηνών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ΑΝΕΚ. Θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος λόγω της οικονομικής της κατάστασης. Τα χρέη της ανέρχονται στα 240 εκατομμύρια ευρώ. Με δύο πλοία στις δεξαμενές για ετήσια συντήρηση θα χρειαστεί ρευστό άμεσα που μόνο η Τράπεζα μπορεί να της δώσει. Πληροφορίες θέλουν να έχει κατατεθεί αίτημα. Αν δεν στηριχθεί το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

  • Μηνάς Τσαμόπουλος