Αλλάζει πλήρως το τοπίο στον τομέα της παραγωγής και διανομής των αυτοκινήτων, με το μέλλον του κλάδου να βρίσκεται στα λίγα εργοστάσια και τα μεγάλα οχηματαγωγά πλοία.

Εκ βάθρων αλλαγές συντελούνται στον αυτοκινητικό κόσμο, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και διανέμονται τα προϊόντα τους στον τελικό καταναλωτή.

Επί πολλές δεκαετίες η συντριπτική πλειονότητα των κραταιών αυτοκινητοβιομηχανιών ακολουθούσαν ευλαβικά ένα μοντέλο το οποίο ήθελε να «τμηματοποιούν» την παραγωγή τους σε επίμέρους παραγωγικές μονάδες, διασκορπισμένες σε αρκετές περιοχές των ηπείρων που δραστηριοποιούνταν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Hyundai η οποία μόνο στην Ευρώπη διατηρεί τρεις μονάδες κατασκευής οχημάτων, σε Τουρκία, Ρωσιά και Τσεχία, την ίδια που έχει παραγωγική δραστηριότητα σε Νότια Κορέα, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ κ.ο.κ.

Το σκεπτικό των αυτοκινητοβιομηχανιών πίσω από τον κατακερματισμό της παραγωγής με πολλά εργοστάσια, ήταν κάθε παραγωγική μονάδα να προμηθεύει τα αυτοκίνητα που παρήγαγε στις πλησιέστερες χώρες μέσω τρένων.

Το παραπάνω μοντέλο ήταν (σ.σ. και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει) κυρίαρχο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά τείνει να αντικατασταθεί από το μοντέλο συγκέντρωσης της παραγωγής σε λιγότερες παραγωγικές μονάδες, το οποίο υιοθετείται από τα «νεότερα» αυτοκινητικά brands, με προεξέχουσα την Tesla που οικοδομεί Gigafactories σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας.

Το εν λόγω μοντέλο έχει αλλάξει και τον τρόπο διανομής των αυτοκινήτων, μιας αυτά πλέον μεταφέρονται δια της θαλάσσιας οδού. 

Σε αυτό, φυσικά, έχουν βοηθήσει τα μεγάλα άλματα στον τομέα της ναυτιλίας, και δη η κατασκευή τεράστιων οχηματαγωγών πλοίων με μεγάλες μεταφορικές ικανότητες.

Πρόκειται για τα πλοία μεταφοράς οχημάτων (Ro Ro), αυτούς τους ατσάλινους γίγαντες των ωκεανών που μπορούν να μεταφέρουν χιλιάδες αυτοκίνητα με ένα δρομολόγιο, βοηθώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μετριάσουν σε μεγάλο βαθμό τα μεταφορικά τους κόστη, καθιστώντας ταυτόχρονα αχρείαστο τον κατακερματισμό της παραγωγής των εταιρειών σε πολλά εργοστάσια.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνονται τεράστιες επενδύσεις για την εξέλιξη φιλικών προς των περιβάλλον οχηματαγωγών, με ενδεικτικό το πρότζεκτ της νορβηγικής εταιρείας Wallenius Wilhelmsen που αφορά στην κατασκευη ιστιοφόρου χωρητικότητας 7.000 αυτοκινήτων.

Θα κινείται παράγοντας έως και 90% λιγότερους ρύπους, ενώ η αιολική ενέργεια θα το βοηθά να διασχίσει τον Ατλαντικό μέσα 12 ημέρες.