Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα σχέδια και τα «όπλα» της κυβέρνησης εν αναμονή της απόφασης για Σκαραμαγκά

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της διαιτησίας για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα με τον τελευταίο να διεκδικεί ποσό από το ελληνικό δημόσιου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τούτο τόνισε μιλώντας πριν από λίγο σε δημοσιογράφος ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Βάσει της απόφασης αυτής θα καθορισθούν σε μεγάλο βαθμό και οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πρόθεση της οποίας είναι να τεθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εν συνεχεία να αναζητηθεί από την αγορά νέος ιδιοκτήτης.

Ο ίδιος επεσήμανε, εξάλλου, ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά το θέμα των Ναυπηγείων και ότι οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν το σχέδιο περί καθεστώτος ειδικής διαχείρισης, καθώς και του διαχωρισμού της επιχείρησης σε «στρατιωτικό» και εμπορικό σκέλος. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «στρατιωτικού» ναυπηγείου το οποίο για λόγους ασφάλειας θα πωληθεί, μέσω  διαγωνισμού, μόνο σε ευρωπαϊκούς ομίλους με βάση και το συνολικότερο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη όχι μόνο να προχωρήσει στο σχέδιο αυτό με το οποίο θα αποφευχθεί και η καταβολή του προστίμου ύψους 566 εκατ. ευρώ που έχει επιδικασθεί στην Ελλάδα για τα χρήματα που θεωρήθηκαν  κρατικές ενισχύσεις και δόθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την περίοδο 1997-2002. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ το οποίο βαρύνει την υφιστάμενη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά δεν έχει καταλογισθεί, και αφορά σε προκαταβολές που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση για την πραγματοποίηση ναυπηγικών εργασιών, οι οποίες όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Άλλη στρατηγική πάντως σχεδιάζεται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές και για αυτό φέρεται να προκρίνεται η μεταβίβασή τους σε άλλους ιδιοκτήτες μέσω διαδικασίας εξυγίανσης (κατά τα πρότυπα για παράδειγμα του «Μαρινόπουλου»).

Αναφερόμενος πάντως γενικώς στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της Ελλάδας ο υφυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι τραγικό. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο, υπάρχει εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό και  σύγχρονες υποδομές, όμως δεν γίνονται επισκευές. Πρέπει να είναι παγκόσμια πατέντα».

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,384ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα