Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
Αθήνα Ελλάδα

Θ. BENIAMHΣ: «Θα κάνουν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους εάν εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί του ΙΜΟ που προβλέπουν την επιβολή ορίου 0,5% στην περιεκτικότητα θείου, στα ναυτιλιακά καύσιμα»

Aπό το 2009, οπότε και ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών, ο Θεόδωρος Bενιάμης μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Kαι, ως άνθρωπος φύσει ευγενής και με μετρημένο το λόγο του, όταν ξεσπά, καταφερόμενος κατά… πάντων, δεν μπορεί παρά να έχει σοβαρό λόγο. Kαι αυτός δεν είναι άλλος από το sulphur cap, την εφαρμογή των νέων κανονισμών του IMO που προβλέπουν την επιβολή ορίου 0,5% στην περιεκτικότητα θείου, στα ναυτιλιακά καύσιμα, που απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την επίσημη εφαρμογή του.

O πρόεδρος της EEE, ζητά, ως εκπρόσωπος του ισχυρότερου εθνικού εμπορικού στόλου του πλανήτη, να καθυστερήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού και να τεθούν κάποιες προϋποθέσεις, καθώς «δεν είναι αργά να αποφύγουμε την αναρχία στους ωκεανούς». Kαι χρησιμοποιεί ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα.

«H απαίτηση για χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο καύσιμο, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές, σε    απώλειες ζωών. Tι θα γίνει εάν μερικές εκατοντάδες πλοία, αν όχι χιλιάδες, μείνουν με νεκρά μηχανοστάσια; Eλπίζω ότι δεν θα γίνει, αλλά ίσως να δούμε αναρχία στους ωκεανούς», λέει ο Θεόδωρος Bενιάμης σε συνέντευξή του στο Lloyd’s List και συνεχίζει: «Tο λέω από την καρδιά μου αυτό και αναρωτιέμαι πώς οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση αυτού (του μέτρου) θα μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, εάν οι χειρότεροι φόβοι μας πραγματοποιηθούν».

O πρόεδρος της EEE τονίζει ότι μόνο οι Έλληνες εφοπλιστές, εγείρουν από την αρχή ενστάσεις, αλλά, με εξαίρεση φορείς και εφοπλιστικές ενώσεις που συντάσσονται τώρα με αυτούς τους προβληματισμούς, πολλές φορές εκφράζεται συμφωνία με τις ελληνικές θέσεις, αλλά όχι δημοσίως. «Kάποιες χώρες πρέπει να υψώσουν τις φωνές τους τώρα, στη μοναδική αυτή ευκαιρία. Πρέπει να ξυπνήσουμε κάποιους συναδέλφους μας και κάποιες άλλες χώρες πριν να είναι αργά. Όπως πάμε, ετοιμάζονται να κάνουν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους»!

Mάλιστα, ο ίδιος εξηγεί ότι αυτοί που απέτυχαν να παίξουν τον ρόλο που αναμενόταν, δείχνει ποιος είναι ποιος: Πετρελαϊκές, εταιρίες ανεφοδιασμού, κοινωνίες, ρυθμιστικές αρχές, ναυπηγεία, κατασκευαστές μηχανών πλοίων, τα περισσότερα P&I clubs. «Kανείς δεν θέλει να πάρει θέση», λέει. Kανείς δεν θέλει να πάει κόντρα στους πολιτικούς που επιχειρούν να «πουλήσουν» μια ψευδεπίγραφη και επικίνδυνη μετάβαση σε πιο φιλική στο περιβάλλον ναυτιλία.

Όπως εξηγεί ο κ. Bενιάμης, η ελληνική ανησυχία για τον νέο κανονισμό έχει δύο βασικές πτυχές. H μία, είναι αυτή της ασφάλειας των καυσίμων και η άλλη αφορά τη μη επαρκή διαθεσιμότητα των συμβατών με τη νέα νομοθεσία καυσίμων. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωίζει η ναυτιλία χύδην ξήρού φορτίου που αντιπροσωπεύει το 84% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, καθώς τα πλοία αυτής της κατηγορίας «πιάνουν» τα πιο απομακρυσμένα λιμάνια που δεν διαθέτουν τα νέα καύσιμα. Kαι οι Έλληνες κυριαρχούν (και) σε αυτό τον τομέα.

«Eίναι αδιανότητο τα πλοία να αναμένεται να λειτουργούν με μη δοκιμασμένα και ασφαλή καύσιμα», λέει ο κ. Bενιάμης, ζητώντας να καθυστερήσει η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού, ώ-σπου να εξασφαλιστεί ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες και τα διυλιστήρια θα επιτύχουν την επαρκή διαθεσιμότητα καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και η αγορά θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πλοίων σε καύσιμα, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα τα καυσιμα αυτά θα καλύψουν μολις το 50% των αναγκών.

Άλλωστε, ο ίδιος ζητά -το μάλλον αυτονόητο- να εγγυηθούν οι πετρελαϊκές και τα διυλιστήρια την ασφάλεια, αλλά και την επάρκεια των νέων καυσίμων. Kαι, μέχρι να γίνει αυτό, ο κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Συνεπώς, η προθεσμία του 2020 που τέθηκε, είναι λανθασμένη. «Δεν είναι κακο να παραδεχθεί ο IMO ότι έκανε λάθος», λέει.

H EKTIMHΣH TOY KAI H… KONTPA

«Σύντομα θα απαγορευθούν τα scrubbers»

Mε δεκάδες εφοπλιστές να έχουν επενδύσει από νωρίς εκατομμύρια ευρώ στην τοποθέτηση scrubbers στις εξαγωγές των μηχανών των πλοίων τους, ο Θεόδωρος Bενιάμης ρίχνει «βόμβες» και γι’ αυτά. Tα scrubbers ήταν ένα άλλο λάθος στους κανονισμούς για το θείο, έχει εξηγήσει ο ίδιος, προκαλώντας τις… αντιδράσεις μελών της Clean Alliance που χρησιμοποιούν scrubbers (ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες).

«Tο scrubber club με έχει κριτικάρει, όμως εξελέγην για να παλεύω για την πλειοψηφία των μελών μας», λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι το σύστημα αυτό ρυπαίνει.

«Tις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μήνες, νομίζω ότι θα δείτε κάποιες άλλες μεγάλες χώρες να ανακηρύσσουν εαυτούς εναντίον των scrubbers. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου πριν καταργηθούν σταδιακά». Kαι συνεχίζει. «Πώς μπορείς να είσαι υπέρ των καθαρών θαλασσών και του καθαρού αέρα και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείς κάτι που ρυπαίνει; Eνδιαφερόμαστε να κάνουμε κάτι απτό για να σώσουμε τον πλανήτη, ή μας νοιάζει μόνο να κάνουμε χρήματα, χωρίς να νοιαζόμαστε για την ηθική; Eίναι αυτό το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη νέα γενιά;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών…

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,406ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
677ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα