Η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, τόνισε χθες κατά την επίσημη επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ ο υπουργός Μεταφορών της Κίνας, Li Xiaopeng, παρουσία της πρέσβεως της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue.
Αναφέρθηκε παράλληλα στη σπουδαιότητα του έργου που έχει επιτευχθεί έως τώρα και τόνισε ότι στόχος είναι ο Πειραιάς να ανέβει ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων.
Ο Κινέζος υπουργός περιηγήθηκε σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες του λιμένα του Πειραιά από τον πρόεδρο της Cosco, Capt. Xu Lirong, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε., Capt. Fu Chengqiu, και ενημερώθηκε αναλυτικά για τη δυναμική του λιμανιού και τις τρέχουσες εξελίξεις.
Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των επενδύσεων με ταχύ ρυθμό στο λιμάνι, ώστε αυτό να μπορέσει να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην ενίσχυση της νέας πρωτοβουλίας της Κίνας για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου «One Belt-One Road».
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Li Xiaopeng, και στη χθεσινή του επίσκεψη αλλά και στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, ζήτησε να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες έγκρισης του master plan του ΟΛΠ προκειμένου να ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο ΟΛΠ κατέθεσε νέο, αναθεωρημένο master plan, μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν από φορείς του Πειραιά για συγκεκριμένα έργα που προτείνονταν σε αυτό, όπως το Logistic Center που σχεδιάζει να αναπτύξει ο ΟΛΠ στη χερσαία περιοχή του λιμανιού σε μια έκταση περίπου 120 στρεμμάτων, το εμπορικό κέντρο (mall), οι 4 ξενοδοχειακές μονάδες και η ναυπηγοεπισκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) θα πρέπει να έχει αξιολογήσει το master plan είναι στα τέλη Νοεμβρίου.