Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, το HYDROTUG  έφτασε στο λιμάνι της Οστάνδης. Εδώ, το πρώτο υδρογονοκίνητο ρυμουλκό θα τελειοποιηθεί περαιτέρω με το σύστημα υδρογόνου. Η Οστάνδη επιλέχθηκε επειδή το ρυμουλκό μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού υδρογόνου του Hydrocat 48 της CMB.TECH εκεί.

Το HYDROTUG  διαθέτει δύο κινητήρες μεσαίας ταχύτητας, διπλού καυσίμου BeHydro V12, που μπορούν να λειτουργήσουν, τόσο με υδρογόνο όσο και με παραδοσιακό καύσιμο. Με αυτήν την καινοτομία, το λιμάνι προσπαθεί να ενσωματώσει τις πιο φιλικές, προς το περιβάλλον, διαθέσιμες τεχνολογίες . Το HYDROTUG μπορεί να αποθηκεύσει 415 κιλά συμπιεσμένου υδρογόνου, σε 6 αποστακτήρες, εγκατεστημένους στο κατάστρωμα και εξαλείφει τις εκπομπές που ισοδυναμούν με 350 αυτοκίνητα.

Το HYDROTUG αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρασίνου, για τον στόλο του Λιμένα Αμβέρσας-Μπρυζ και αναπτύσσεται ως σημαντικό βήμα για τη μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο λιμάνι έως το 2050. Με το HYDROTUG, η CMB.TECH επιβεβαιώνει τον διεθνή πρωτοποριακό της ρόλο, στην μετάβαση, σε πλοία που κινούνται με φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα.

Η πρώτη εκτόξευση νερού του HYDROTUG, πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου, στα ναυπηγεία Armón στη Navia Ισπανίας. Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, το ρυμουλκό έφτασε στο λιμάνι της Οστάνδης, όπου θα εγκατασταθεί και θα δοκιμαστεί περαιτέρω το σύστημα υδρογόνου. Στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το HYDROTUG, στην Αμβέρσα, το πρώτο τρίμηνο του 2023.