Το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου όπως δεν το έχουμε ξαναδεί: Ο Τιτανικός, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βυθό του Ατλαντικού, μας αποκαλύπτεται μέσα από ένα τρισδιάστατο βίντεο (3D) που δημιουργήθηκε με την τεχνική της χαρτογράφησης βαθέων υδάτων.

Το ναυάγιο του Τιτανικού: Εντυπωσιακή τρισδιάστατη αποτύπωση αποκαλύπτει πώς είναι το πλοίο σήμερα [βίντεο]Πρόκειται για την πρώτη ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού σε πλήρη κλίμακα. Στο βίντεο αποτυπώνεται η πρώτη τρισδιάστατη καταγραφή ολόκληρου του πλοίου.
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ 3DΜε την τεχνική αυτή το διάσημο ναυάγιο φαίνεται σαν όλο το νερό που το περιβάλλει να έχει αποστραγγιστεί.
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ 3D
Οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η τρισδιάστατη αυτή αποτύπωση θα ρίξει επιπλέον φως στις ακριβείς συνθήκες της βύθισης του υπερωκεάνιου που ναυάγησε το 1912, οδηγώντας στο θάνατο πάνω από 1.500 επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη.
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ 3D
“Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πλοίο”, δήλωσε στο BBC News η Πάρκς Στέφενσον, ειδική ερευνήτρια του ναυαγίου του Τιτανικού. Και τόνισε ότι το μοντέλο αυτό της ταυτοποίησης, ήταν “ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για να εισέλθει η έρευνα του Τιτανικού προς μια τεκμηριωμένη έρευνα και όχι σε έρευνα βασισμένη σε εικασίες”.
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ 3DΗ τρύπα στα δεξιά της φωτογραφίας είναι το σημείο όπου βρισκόταν η μεγάλη σκάλα, που έχει απεικονιστεί στην εμβληματική ταινία του Τζέιμς Κάμερον με τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες Τζάκ και Ρόουζ να συντώνται σε αυτή.

Δείτε το βίντεο όπως παρουσιάστηκε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Τιτανικού:

Πώς έγινε η αποτύπωση

Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο το 1985. Αλλά είναι τόσο τεράστιο το μέγεθος του ναυαγίου και τόσο βαθύ το σκοτάδι στο βάθος όπου βρίσκεται που έως τώρα οι κάμερες είχαν καταγράψει μόνο μερικές όψεις του ναυαγίου, αλλά ποτέ ολόκληρο.

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ 3D
Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, και την Atlantic Productions, που γυρίζει ντοκιμαντέρ για το έργο αυτής της αποτύπωσης.

Τα υποβρύχια, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από μια ομάδα που επέβαινε σε ειδικό πλοίο, πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες ερευνώντας κατά μήκος και κατά πλάτος το ναυάγιο.

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ 3D
Πήραν περισσότερες από 700.000 εικόνες από κάθε γωνία, δημιουργώντας μια ακριβή 3D ανακατασκευή.