«Πλώρη» για την αξιοποίηση της δυναμικότητας των 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων αρχής γενομένης από το 2019, βάζει η διοίκηση του ΟΛΠ, με την μητρική Cosco Shipping Ports, να έχει καταστήσει πλέον σαφές, μέσω της στρατηγικής που εφαρμόζει, ότι το λιμάνι του Πειραιά θα λειτουργήσει ως κόμβος για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κινεζικός όμιλος έχει επιλέξει να διοχετεύει τον μεγαλύτερο όγκο των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων μέσω του Πειραιά, δημιουργώντας όμως παράλληλα κι ένα δίκτυο από μικρότερης δυναμικότητας λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτος) κι εσχάτως ακόμα και του Αραβικού Κόλπου.
Ο Πειραιάς όμως θα παραμείνει η πρώτη πύλη εισόδου των κινεζικών εμπορευματοκιβωτίων προς την Ευρώπη, γεγονός που πιστοποιείται και από τις πρόσφατες εξαγγελίες ανώτατων αξιωματούχων της Cosco, ότι έως το 2020, το ελληνικό λιμάνι θα είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου (είναι στην τρίτη θέση σήμερα) κι ένα από τα μεγαλύτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (σήμερα βρίσκεται στην έβδομη θέση).
Για να επιτευχθεί ο στόχος, καθοριστική συμβολή θα έχει η πρόσθετη δυναμικότητα που θα προέλθει από την έναρξη της λειτουργίας της νέας Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ, η οποία θα πλαισιώσει τις τρεις υφιστάμενες και θα επιτρέψει την διαχείριση έως 600.000 εμπορευματοκιβωτίων σε μηνιαία βάση, έναντι περίπου 450.000 σήμερα.
Νέο ιστορικό υψηλό
Υπενθυμίζεται ότι στο 11μηνο του 2018 (περίοδος Ιανουαρίου – Νοεμβρίου) διακινήθηκαν συνολικά 4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που αποτέλεσε ετήσια αύξηση της τάξεως του 18,3%. Τον Νοέμβριο του 2018, ο σχετικός αριθμός διαμορφώθηκε σε 350,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, αυξημένος κατά 10,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Αν προστεθεί και η διακίνηση μέσω του Προβλήτα Ι (που επί του παρόντος δεν ενοποιείται με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Cosco Shipping Ports), υπολογίζεται ότι το 2018 “έκλεισε” στα σχεδόν 5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, νέο ιστορικό υψηλό. Το 2017 και από τους τρεις προβλήτες του ΟΛΠ διακινήθηκαν συνολικά 4,14 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που επίσης αποτέλεσε ιστορικό υψηλό. Για να αντιληφθεί κανείς το πού βρισκόταν ο ΟΛΠ το 2009, δηλαδή πριν να αναλάβει την διαχείριση του λιμανιού η Cosco, αρκεί να υπενθυμίσουμε την τότε επίδοση των… 665.000 εμπορευματοκιβωτίων σε ετήσια βάση.
Πλέον, η πρόκληση για την διοίκηση του Οργανισμού, είναι η επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί, όταν η Cosco ανέλαβε συνολικά την διοίκηση του ΟΛΠ. Τότε, ο κινεζικός κολοσσός δήλωνε ότι βασική πρόθεσή του ήταν να εξασφαλιστεί ότι και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του λιμανιού, θα αναπτύσσονται με την ίδια ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε και εκείνη της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Ως εκ τούτου, πλέον στο επίκεντρο θα βρεθούν το Car Terminal, η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, παραμένει στα “χαρτιά”, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στην διαδικασία αδειοδότησης των επιμέρους σχεδίων, με ευθύνη και της κυβέρνησης.
Όσον αφορά το σκέλος της κρουαζιέρας, ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη/επέκταση της υφιστάμενης προβλήτας, έργο ύψους άνω των 135 εκατ. ευρώ, θα κριθεί στο ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν κατασκευαστικές εταιρείες, ενάντια στους όρους της προκήρυξης, θεωρώντας τους «φωτογραφικούς».