Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«Βασιλική» πρόταση 15. εκατ. ευρώ για το λιμάνι του Κατακόλου (VIDEO)

Με σταθερό και προσεκτικό σχεδιασμό αναβαθμίζεται το λιμάνι του Κατακόλου, την ώρα που επενδυτές «χτυπούν» την πόρτα για συνεργασία με στόχο την αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας. Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Σάκης Αντωνόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφ.«Πατρίς», στην οποία αποκαλύπτει το διεθνές ενδιαφέρον για επένδυση 15 εκατ. Ευρώ στο Κατάκολο, επισημαίνει τις προσπάθειες παροχής καλύτερων υπηρεσιών ασφάλειας, καθώς και προσβασιμότητας των ΑμεΑ, και οραματίζεται την «απογείωση» του λιμανιού με τη μετατροπή του σε home port.

Κ.Αντωνόπουλε, το ζήτημα της ασφάλειας είναι πλέον διεθνές, όπως φαίνεται από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη και την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, τι έχετε κάνει για την «οχύρωση» του λιμανιού του Κατακόλου;

Η ασφάλεια είναι το Άλφα και το Ωμέγα για το λιμάνι. Είμαστε μονίμως σε ανησυχία και επαγρύπνηση βλέποντας τη ρευστή κατάσταση στην Τουρκία αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη. Το λιμάνι του Κατακόλου είναι σε επίπεδο ασφαλείας Α’, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε σοβαρότατα μέτρα ασφαλείας. Αναθέσαμε σε εταιρεία ιδιωτικής φρούρησης τον έλεγχο εισερχομένων στο λιμάνι σε συνεργασία με το λιμεναρχείο, είτε μπαίνουν στον αυστηρά ελεγχόμενο χώρο, το λεγόμενο ISPS (διεθνής κώδικας ασφαλείας πλοίων και λιμένων είτε στον χώρο πριν από το ISPS. Έχει ανατεθεί, όπως προβλέπεται από το αναθεωρημένο σχέδιο ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης, σε εξειδικευμένο άτομο ο έλεγχος αυτής της διαδικασίας, ο οποίος έχει και αναπληρωτή. Είναι δυο πρόσωπα εγκεκριμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας, τα οποία  συμμετέχουν στη σχετική διαδικασία. Παράλληλα προχωρά και η προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επένδυση ύψους  150.000 ευρώ για τον καλύτερο έλεγχο εισερχομένων. Με αυτές τις ενέργειες το λιμάνι γίνεται φρούριο. Ήδη έχουμε δεχθεί θετικά σχόλια από τους υπεύθυνους ασφαλείας των πλοίων για τους πολλούς ελέγχους που κάνουμε.

Σε τι επίπεδο είναι η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς  σε περίπτωση που εμφανιστεί  ξανά ακυβένητο πλοίο με μετανάστες;

Η συνεργασία με το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, είναι άριστη. Ειδικά με το λιμεναρχείο υπάρχει συνεργασία πάρα πολύ καλή. Αυτό το αποδίδω τόσο στον επικεφαλής όσο και στο επιτελείο του, αλλά και στις καλές προθέσεις που έχει όλο το προσωπικό.

Επίσης η συνεχής παρουσία της Αστυνομίας εμπνέει στον κόσμο εμπιστοσύνη. Παρατηρούμε ότι η παρουσία των ένστολων είναι κάτι που επισημαίνουν οι επιβάτες και τους αρέσει, σε σημείο που χαίρονται να φωτογραφίζονται μαζί τους και αυτό είναι μια καλή διαφήμιση για το λιμάνι. Στο θέμα των μεταναστών, συνεργαστήκαμε όλοι τόσο πολύ καλά, που το θέμα έληξε καλά και γρήγορα. Μακάρι να μην ξαναγίνει αλλά πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία, ενώ είναι δεδομένη η καλή συνεργασία για ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση. Προσωπικά με συγκλόνισε η εικόνα ενός 11χρονου που πεινούσε και μας ζητούσε φαγητό.

Από την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ επισκεπτών τι προσπάθειες γίνονται;

Έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο των ΑμεΑ. Δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποιεί το τωρινό επίπεδο ,πλην όμως φροντίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ικανοποιούμε τα αιτήματά τους και να κάνουμε τη ζωή του καλύτερη στο Κατάκολο. Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να εξυπηρετούνται, είτε είναι επισκέπτες διά θαλάσσης είτε εγχώριοι. Σύντομα θα εγκατασταθεί και το Seatrac στην παραλία, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε το ελάχιστο στους συμπολίτες μας.

Η κυκλοφοριακή μελέτη έχει γίνει αιτία διαμάχης. Γιατί δεν εφαρμόζεται;

Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί 100%, καθώς είναι σε εξέλιξη τα έργα της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης. Με την ανάπλαση θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα, για αυτό δεν έχουμε τη δυνατότητα να την εφαρμόσουμε πλήρως. Φροντίζουμε να καλύπτουμε κενά που μας παρέχεται η ευχέρεια να το κάνουμε. Πρώτο μας μέλημα, όπως και του μελετητή, ήταν η ασφάλεια των επισκεπτών για αυτό και έχει δημιουργηθεί ο κόκκινος διάδρομος, από τον λιμενοβραχίονα ως τα καταστήματα και φροντίζουμε οι πεζοί να κινούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο. Στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων έχει μπει τάξη με ευθύνη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σας έχουν επισημανθεί προβλήματα και επιθυμίες από φορείς;

Ζητήσαμε από ναυτιλιακούς πράκτορες και εταιρείες να μας δώσουν απόψεις και υπάρχει συνεχής επικοινωνία. Καταφέραμε να εξαλείψουμε και ορισμένες παρατυπίες από  εταιρείες. Καταγράφουμε τα παράπονα και τα αιτήματα κάθε φορέα και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Όμως για κάποια θέματα θα επέμβει και η δικαιοσύνη διότι κάποιοι εκτόξευσαν «λάσπη», ισχυριζόμενοι ότι το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο συμμετέχουν σε… διαπλοκή με εμπόρους.

Πώς εξελίσσεται το 2017 σε επίπεδο αφίξεων, δεδομένης και της κατάστασης στην Τουρκία;

Όταν κινδυνεύει το σπίτι του γείτονα, κινδυνεύει και το δικό σου, οπότε επιθυμία μας είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Τουρκία. Εκπρόσωπος μεγάλου τουρκικού τουριστικού γραφείου μας είπε σε πρόσφατη ημερίδα ότι η Κωνσταντινούπολη φέτος θα δεχθεί μόλις δύο βαπόρια από 372 πέρυσι. Αυτό δεν είναι καλό για την περιοχή. Στο Κατάκολο ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό με 252 κρουαζιερόπλοια και ήδη έχουμε πάει στα 275 και συνεχώς λαμβάνουμε ενημέρωση και για άλλα έκτακτα. Θα ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό στα πλοία αλλά και στους επισκέπτες, γιατί τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται το 2017, είναι μεγαλύτερα σε χωρητικότητα από πέρυσι. Λογικά θα φτάσουμε στους 900.000 επισκέπτες φέτος, από 750.000 πέρυσι.

Θεωρείτε ότι δεν κινδυνεύει η κρουαζιέρα;

Σε ημερίδα της ΕΛΙΜΕ μιλήσαμε με τον κ.Κουρουμπλή ο οποίος μας ενημέρωσε ότι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές παγκοσμίως, η Royal Caribbean Cruises, ζήτησε από τον υπουργό Υποδομών, Χρ. ΣΠίρτζη, να αναλάβει στο Κατάκολο την κατασκευή του κεντρικού προβλήτα που θέλουμε να υλοποιήσουμε για να εξυπηρετούνται τα πλοία νέας γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικάνοι, που ελέγχουν τα τουριστικά επιτεύγματα παγκοσμίως, βλέπουν στη Μεσόγειο, στην Ελλάδα κίνηση αυξανόμενη. Η πρόταση αφορά την κατασκευή εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική εταιρεία του προβλήτα, έργο 14-15 εκατ. Ευρώ, και μες τον όρο να μην πληρώνουν «λιμανιάτικα» τα καράβια της εταιρείας ως την πλήρη εξόφληση της επένδυσης.

Είναι εφικτό ή μακρινό όραμα το home port;

Ένα είδος home port το έχουμε ήδη εδώ και μερικά χρόνια, καθώς η Costa έπαιρνε επιβάτες από εδώ. Το 2015 εξυπηρετήσαμε την MSC για τον ίδιο λόγο. Είχαμε φτάσει σε καλό σημείο, με την αποεπιβίβαση 800 Ελλήνων από το Κατάκολο. Όνειρό μας είναι να γίνει πραγματικό home port, διότι θα σημαίνει  ότι το κρουαζιερόπλοιο θα φέρνει το πρωί 3-4.000 επιβάτες και το βράδυ θα παραλαμβάνει άλλους τόσους για να φύγει. Αυτό σημαίνει 8.000 άτομα διακινούμενα κάθε εβδομάδα με πολλαπλά οφέλη για ξενοδοχεία, μεταφορές, εμπορικά καταστήματα κλπ.

patrisnews.com

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,339ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα