ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ “Α” ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ATTICA GROUP, Δ. ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ

Ηχητικό απόσπασμα:

Σαφή θέση από το φορέα διαχείρισης του κεντρικού λιμένα Χίου, το Λιμενικό Ταμείο, περιμένει η εταιρεία Attica Group, πλοία της οποίας εκτελούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς το νησί μας, σε σχέση με τα λεχθέντα από το Λιμενάρχη Χίου, σε συνέντευξή του στο Ράδιο “Α” για ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας του λιμανιού.”Αν δεν πάρει θέση το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε αναγκασμένοι να δρομολογήσουμε πλοία μας στα Μεστά”, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ράδιο “Αλήθεια” ο Δ/ντής Εμπορικής Εκμετάλλευσης της Attica Group, Διονύσης Θεοδωράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “από αύριο πρέπει να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε”.

Όταν μάλιστα στον ίδιο μεταφέρθηκε η πληροφορία -την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου- ότι στην τελευταία λιμενική επιτροπή, όπως είπε ο κ. Ζωάνος, συζητήθηκε η αποστολή εγγράφου στο υπουργείο ναυτιλίας για να έρθει κλιμάκιο να εξετάσει το λιμάνι της Χίου, ο κος Θεοδωράτος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορούμε να περιμένουμε και να ερχόμαστε σε ένα λιμάνι που είναι υπό εξέταση. Ή το λιμάνι είναι ασφαλές σήμερα ή δεν είναι.

Ωστόσο αναφερόμενος στη συνέντευξη του Λιμενάρχη, Π. Βατούση, σημείωσε ότι τα ζητήματα που έθεσε, στο κομμάτι που αφορά τις προσεγγίσεις των πλοίων της ακτοπλοϊας, π.χ. έλλειψη προσκρουστήρων, είναι απλά ως προς την αντιμετώπιση, ενώ για την έλλειψη χώρων, σχολίασε ότι και σε άλλα λιμάνια υπό συγκεκριμένες συνθήκες (για παράδειγμα καιρικές) απαγορεύεται κατά διαστήματα η προσέγγιση.

Για το λιμάνι των Μεστών κι αν για την εταιρεία τους θα ήταν πιο “βολικό” να προσεγγίζουν εκεί αντί στο λιμάνι της Χίου, απάντησε ότι δεν θέτουν το θέμα σ’αυτή τη βάση αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο  2023  και πρέπει να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια για τους επιβάτες και για τα πλοία και όχι λιμάνι που ο επιβάτής περιμένει το πλοίο στη βροχή και στον αέρα, ελλείψει υποδομών.

Ακολουθούν τα κυριότερα τμήματα της συνέντευξής του κου Θεοδωράτου:

Για συνέντευξη Λιμενάρχη κι αν τίθεται ζήτημα εκτέλεσης των δρομολογίων μέσω Μεστών είπε:

Ήταν μια συνέντευξη την οποία τη διάβασα με μεγάλη προσοχή. Αρκετές φορές ο λιμενάρχης έχει εκφραστεί έτσι και μάλιστα και το Σεπτέμβριο του 2022 είχε στείλει έγγραφο που ήταν πολύ συγκεκριμένο για το θέμα της βυθομέτρησης του λιμανιού, όπου μας ανάγκασε τότε να αλλάξουμε τα δρομολόγια μας προς τα Μεστά. Μετά υπήρξε μια διόρθωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα βυθομετρικά του λιμανιού.

Από εκεί και πέρα αυτό που διάβασα στη συνέντευξη λέει για ένα ανασφαλές λιμάνι όσον αφορά το θέμα της εξυπηρέτησης των Φ/Γ – Ο/Γ.

Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του φορέα εκμετάλλευσης  του λιμανιού -του λιμενικού ταμείου- ώστε κι εμείς από εκεί και πέρα να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.

Από τη στιγμή που ο λιμενάρχης θεωρεί το λιμάνι ανασφαλές νομίζω ότι πρέπει να βγάλει ανάλογη οδηγία για το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούμε…

…Περιμένουμε το φορέα διαχείρισης που είναι το λιμενικό ταμείο να πάρει θέση. Αν δεν την πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε αναγκασμένοι να δρομολογήσουμε τα πλοία μας στα Μεστά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να ερχόμαστε σε ένα λιμάνι που υπάρχει μια συνέντευξη που λέει ότι το λιμάνι είναι ανασφαλές. Βέβαια τα θέματα που θέτει για την ασφάλεια του λιμένα Χίου σε ό,τι αφορά τα Ε/Γ πλοία… μιλάει για τους προσκρουστήρες…

ΕΡ.: Και για την έλλειψη χώρων μιλάει ο λιμενάρχης

ΑΠ. : Η έλλειψη χώρων είναι κάτι δεδομένο. Νομίζω το έχει πει και η ένωση πλοιάρχων, κατά καιρούς στις ετήσιες εκθέσεις που κάνει για τα λιμάνια. Όλα τα λιμάνια είναι ασφαλή σε κάποιες καιρικές συνθήκες. Σε κάποιες καιρικές συνθήκες διαφορετικές, πολλά λιμάνια κρίνονται ως μη ασφαλή για τη συγκεκριμένη προσέγγιση. Και προχθές δεν προσέγγισε το πλοίο μας στα Ψαρά, γιατί οι συνθήκες ήταν πολύ δυσμενείς, όπως έγινε και στις Οινούσσες, όπως έγινε και χθες στη Σύρο με ένα άλλο μας πλοίο. Από εκεί και πέρα αν ο λιμενάρχης κρίνει το λιμάνι του ως ανασφαλές, θεωρώ ότι οφείλει να βγάλει οδηγία και να το κλείσει, όπως γίνεται σε άλλα λιμάνια. Ένα λιμάνι που δραστηριοποιούμαστε είναι το Μπάρι της Ιταλίας, όπου ο εκεί λιμενάρχης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες βγάζει συγκεκριμένες οδηγίες: Ή σου λέει για να προσεγγίσεις το λιμάνι να μπεις και να βγεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα ή δύο ρυμουλκά ή το κλείνω και δεν σε δέχομαι στο λιμάνι.

Ερ.: Στο κομμάτι με τους προσκρουστήρες τι μπορεί να γίνει;

Απ.: Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι απλό πρέπει να μπουν προσκρουστήρες στο λιμάνι. Δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του λιμανιού. Δεν είναι επισφαλή το λιμάνι επειδή δεν έχει προσκρουστήρες. Οι εταιρείες καταβάλουν στα λιμενικά ταμεία αυτό που τους αναλογεί -που στο τέλος της ημέρας το πληρώνουν οι επιβάτες- για να υπάρχει μια αναβάθμιση στου λιμένες. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πέφτουν στα λιμάνια…

…Είμαστε στο 2023 πρέπει να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια για τους επιβάτες και για τα πλοία. Δεν μπορούμε να είμαστε σ’αυτή την εποχή και να έχουμε λιμάνια – γιατί δεν είναι μόνο το λιμάνι της Χίου, είναι πολλά λιμάνια στην Ελλάδα που ο επιβάτης περιμένει το πλοίο στη βροχή, στον αέρα, να μην υπάρχουν λιμενικές υποδομές. Πρέπει να υπάρχουν λιμενικές υποδομές όπως και στην υπόλοιπη ευρώπη.

Ερ.: Ιδανικά θα θέλατε να αποφύγετε το λιμάνι της Χίου και να πάτε Μεστά;

Δεν θέλουμε να αποφύγουμε το οτιδήποτε. Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα λιμάνια αυτά που ο φορέας διαχείρισης πιστοποιεί ότι είναι ασφαλή. Κι αυτή είναι η λογική μας. Αν μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση από τον φορέα διαχείρισης που είναι το λιμενικό ταμείο Χίου για το κεντρικό λιμάνι της Χίου δεν έχουμε κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αλλάξουμε κάτι. Αν  συνεχιστεί να μην υπάρξει καμία απάντηση ως προς τη συνέντευξη του λιμενάρχη, είμαστε αναγκασμένοι να οδηγηθούμε προς το λιμάνι των Μεστών.

ΕΡ.: Τι χρονικά περιθώρια δίνετε;

Απ.: Νομίζω δεν υπάρχουν περιθώρια. Την συνέντευξη την είδα την Παρασκευή και φτάσαμε Τρίτη σήμερα, οπότε αν δεν υπάρχει άλλη τοποθέτηση νομίζω ότι εμείς από αύριο πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Σ.Σ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του κου Θεοδωράτου στο Ράδιο – ΑΛΗΘΕΙΑ έγινε γνωστή η αναφορά του Κ. Ζωάνου σε συνέντευξη Τύπου ότι θα ζητηθεί από το Λ.Τ. κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας να εξετάσει το λιμάνι της Χίου. Όταν αυτό γνωστοποιήθηκε στο Δ/ντή της ακτοπλοϊκής εταιρείας  και ρωτήθηκε αν στο ενδεχόμενο έλευσης κλιμακίου θα έδινε παράταση χρόνου στην απάντηση που αναμένει από το Λ.Τ. περί ασφάλειας του λιμανιού της Χίου, ανέφερε τα ακόλουθα:

“Δεν θα έδινα καμία παράταση χρόνου από τη στιγμή που μπαίνουμε στη διαδικασία να εξεταστεί αν είναι ασφαλές ή όχι το λιμάνι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και να ερχόμαστε σε ένα λιμάνι που είναι υπό εξέταση. Ή το λιμάνι είναι ασφαλής σήμερα ή δεν είναι. Αν πρέπει να εξεταστεί αν είναι ασφαλές – γιατί μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει απαγόρευση από τον φορέα διαχείρισης του λιμένα, κάποιο έγγραφο που να λέει ότι το λιμάνι είναι μη ασφαλές- υπήρχε έγγραφο τον Σεπτέμβρη του 2022 κι αμέσως σταματήσαμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχει έρθει το Λ.Τ. να πει ότι είναι μη ασφαλή το λιμάνι.”