Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Βόλος: Νέα γραμμή Βόλου-Κύπρου-Ισραήλ-Πλήρης αξιοποίηση περιουσίας λιμανιού

Εντυπωσιακά τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για το 2016 καθώς παρουσίασε αύξηση στα κέρδη του κατά 55% ενώ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο αξιοποίησης όλων των δομών του λιμανιού για την επόμενη πενταετία. Σε αυτά περιλαμβάνεται μία νέα ακτοπλοϊκή και εμπορική γραμμή που θα συνδέει το Βόλο με Κύπρο και Ισραήλ, εκμετάλλευση του τέρμιναλ, δημιουργία εμπορευματικού σταθμού, αύξηση ελλιμενισμού σκαφών, δημιουργία δύο νέων χώρων στάθμευσης κ.α. Το πρόγραμμα του ΟΛΒ για την επόμενη πενταετία έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο ναυτιλίας, ενώ πολλά από τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

Οικονομικά εύρωστος ο ΟΛΒ

Η διοίκηση του ΟΛΒ που ανέλαβε το Νοέμβριο του 2015 πέτυχε μέσα στο 2016 να αυξήσει τα κέρδη του ΟΛΒ κατά 55%, αύξησε κατά 70% τα έσοδά του και έκανε νοικοκύρεμα των εξόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού Θρασύβουλος Σταυριδόπολος, παρουσία μελών του Δ.Σ., ο τζίρος την περασμένη χρονιά για τον ΟΛΒ ανήλθε στα 5,8 εκ. € και τα κέρδη στα 1,8 εκ. €. Ο κ. Σταυριδόπουλος εξήρε το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που “έβαλε πλάτη και πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα”.

Αναφορικά με τη διακίνηση φορτίων επισήμανε ότι ο ΟΛΒ πέτυχε το 2016 να σημειώσει αύξηση που συγκρίνεται με την καλή χρονιά του 2010 και του 2012 καθώς διακινήθηκαν πάνω από 1.130.806 τόνοι. “Το λιμάνι μπορεί να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική του θέση και να πετύχει πολά πράγματα”.

Το πρόγραμμα στηρίζεται σε τέσσερις τομείς, τη βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού, την αναβάθμιση επιχειρηματικά και της εμπορικής εκμετάλλευσης, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ναυπηγοεπισκευή και εργασίες συντήρησης.

Βελτίωση υποδομών και εξοπλισμού

Το λιμάνι δεν ακολούθησε πένα πρόγραμμα βελτίωση και εκσυγχρονισμού των ανυψωτικών του μέσων με αποτέλεσμα το σύνολο των γερανών, περονοφόρων οχημάτων κλ. να είναι μεγάλης ηλικίας και μικρών ανυψωτικών δυνατοτήτων. Ο ΟΛΒ σκοπεύει να προμηθευτεί ένα αυτοκινούμενο γερανό ανυψωτικής ικανότητας 100 τόνων, ένα όχημα στοιβασίας και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ένα περονοφόρο όχημα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και έχουμε δρομολογήσει και είναι σε στάδιο διαγωνισμού
-η ανύψωση σιδηροτροχιάς κίνησης ηλεκτροκίνητων γερανών στην ανατολική πλευρά του 1ου προβλήματα που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
-επισκευή δαπέδων σε τμήματα του 2ου προβλήτα , αποκατάσταση υποσκαφών ακρομολίου προσήνεμου μώλου για την προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων από τους προσπίπτοντες κυματισμούς, μέσω Π.Δ.Ε. και προμήθεια και τοποθέτηση 14 πλωτών πνευματικών προσκρουστήρων πεπιεσμένου αέρα υψηλής πίεσης για την ασφαλέστερη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων.
Όλα αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2017 ενώ για τέσσερα από αυτά ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις για να ξεκινήσουν.

Βελτίωση υποδομών και εξοπλισμού για την κρουαζιέρα

Ο κ. Σταυριδόπουλος επισήμανε ότι το 2017 έχουν μειωθεί κατά πολύ οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή της Μικράς Ασίας. Όμως ο ΟΛΒ θα προχωρήσει στην βελτίωση των υποδομών για την κρουαζιέρα και θα προσπαθήσει να βάλει και πάλι το λιμάνι του Βόλου στο χάρτη της κρουαζιέρας. Όπως ανέφερε μετά την εγκατάσταση του συστήματος ασφάλειας ISPS ο οργανισμός στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση και ποιοτική βελτίωση του χώρου υποδοχής των επιβατών κρουαζιέρας. Επίσης θα παρέχει free wifi και στο νέο ιστότοπο του λιμανιού θα αναπτυχθεί διαδραστική εφαρμογή με θέμα “οδηγός πόλης, μουσείων, ιστορικών μνημείων κλπ”.
Επίσης θα κατασκευαστεί έξοδος οχημάτων από τον εμπορικό λιμένα και θα εξυπηρετεί οχήματα τα οποία εξέρχονται από το εμπορικό λιμάνι με κατεύθυνση προς Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια κίνησης των οχημάτων, ενώ θα διευκολύνει κατά πολύ την έξοδο των φορτηγών μήκους 12μ. και άνω προς τους προαναφερόμενους προορισμούς.

“Δυστυχώς ανήκουμε σε κλάστερ εκδρομών με Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται. Όμως θα το παλέψουμε. Στις 23 και 24 Μαίου θα συμμετέχουμε στο Ποσειδώνεια Sea Forum με δικό μας περίπτερο και θα διανείμουμε υλικό που προπαγανδίζει τη Θεσσαλία και το Βόλο ως τουριστικό προορισμό, με έντυπο και ωραίο dvd ώστε να προσελκύσουμε πελάτες. Αμέσως μετά θα μετέχουμε και σε μία εκδήλωση αντίστοιχου επιπέδου που θα γίνει το Μάιο ή αρχές Ιουνίου στα Γιάννενα με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό”. Όπως εξήγησε ο κ. Σταυριδόπουλος ήδη ο ΟΛΒ είναι σε συζητήσεις με την COSCO για την δημιουργία ενός cluster λιμανιών σε επίπεδο χώρας που θα τα προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια με Κινέζους τουρίστες.

Μεταβάλλεται ο τρόπος της εμπορικής και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης

-Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής και εμπορικής εκμετάλλευσης του λιμανιού προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, το άνοιγμα νέας γραμμής που θα συνδέει το Βόλο με Κύπρο και Ισραήλ και αργότερα με τη Συρία, όταν λήξει ο πόλεμος.

-Επανασύνδεση του λιμανιού με το δίκτυο ΟΣΕ. “Εμείς θέλουμε να συνδέσουμε λιμάνι με το δίκτυο που θα πηγαίνει απευθείας σε Θεσσαλία ώστε ένα μεγάλο μέρος εμπορευματοκιβωτίων αλλά και χύδην φορτίων να μπορούν να διακινηθούν με το σιδηρόδρομο. Αυτό σημαίνει μεγάλη απαλλαγή βάρους στις οδικές συγκοινωνίες του Νομού και μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων διακίνησης φορτίων στο λιμάνι.
-Παραχώρηση προς εκμετάλλευση-αξιοποίηση του κτιρίου Ιάσων. Όπως επισήμανε ο κ. Σταυριδόπουλος, το κτίριο δεν πρέπει να μείνει για καιρό αναξιοποίητο, γιατί θα παρουσιάσει ζημιές. Μέσα στο καλοκαίρι του 2017 θα γίνουν οι παραχωρήσεις στους ενδιαφερόμενους, που είναι για την ώρα ένα Ιατρικό Κέντρο, αλά και μία εταιρεία που ασχολείται με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μία με τον τομέα της τροφοδοσίας πλοίων.
-Έναρξη επαναλειτουργίας του ΣΙΛΟ του λιμανιού αποκλειστικά ως αποθηκευτικού χώρου. Θα δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία ελληνοϊταλικών συμφερόντων που θα αναλάβει τη λειτουργία του. Η εταιρεία θα αναλάβει την αναβάθμισή του αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Θα προχωρήσει στην ανακατασκευή του χώρου της χαβούζας για το χύδην υλικό, ώστε να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος χώρου από σκόνη και μιρκο-οργανισμούς. “Η δραστηριότητα αυτή Θα αφήσει χρήματα στο λιμάνι. Είναι απαράδεκτο να μην λειτουργεί σε λιμάνι που βρίσκεται σε μια περιοχή, όπως η Θεσσαλία που παράγει σιτάρι και να μην μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης στους διακινητές”, επισήμανε ο κ. Σταυριδόπουλος.

-Μετακίνηση δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης παλιοσίδερου (σκραπ) στη βάση του 3ου προβλήτα. “Υποβάλαμε τη μελέτη που είχε έτοιμη η προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΒ από το 2014, για έγκριση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να τύχει χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο. Επιπλέον εξοικονομούμε χώρο για άλλα φορτία, για να δένουν επιβατικά πλοία ή για κρουαζιερόπλοια, αν μετακινήσουμε παράλληλα και τα κοντέινερ”, εξήγησε ο κ. Σταυριδόπουλος.
-Ο ΟΛΒ σκοπεύει να παραχωρήσει σε ιδιώτες έκταση 150 στρεμμάτων πέραν του τρίτου προβλήτα για τη δημιουργία σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. Για την ώρα υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες που μπορεί να διεκδικήσουν το χώρο και ως κονσόρτιουμ. Ο ιδιώτης θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του εμπορευματικού σταθμού και ο ΟΛΒ θα εισπράττει ετήσιο αντάλλαγμα και μερίδιο από το συνολικό τζίρο.
-Αύξηση θέσεων ελλιμενισμού για ιδιωτικά και επαγγελματική σκάφη αναψυχής. Ο κ. Σταυριδόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη να ελλιμενιστούν στο λιμάνι του Βόλου το χειμώνα, κάτι που παλιότερα έκαναν στις μαρίνες της γειτονικής Τουρκίας. Όμως με την ταραγμένη γεωπολιτική κατάσταση σε εκείνη την περιοχή το λιμάνι του Βόλου θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα να προσελκύσει αυτούς τους πελάτες. “Εμείς έχουμε αιτήματα και πρέπει να ικανοποιηθούν. Οπότε θα αυξήσουμε τους χώρους ελλιμενισμού του λιμανιού με πλωτά τμήματα και ανάλογες κατασκευές θα γίνουν και στο λιμάνι της Αμαλιάπολης. Συνολικά θα μπορούν να ελλιμενιστούν 150-200 σκάφη διαφόρων μεγεθών”, εξήγησε ο κ. Σταυριδόπουλος.

Ο ΟΛΒ θα αυξήσει του χώρους στάθμευσης σε εκτάσεις που διαθέτει το λιμάνι ανάμεσα από το Τελωνείο και την Ιχθυαγορά και στο χώρο του πορθμείου στα Πευκάκια. Συνολικά στους δύο χώρους που θα εκσυγχρονιστούν, θα φυλάσσονται και θα ικανοποιήσουν και τις ανάγκες στάθμευσης μεγάλων οχημάτων και πούλμαν θα διαμορφωθούν στον μεν πρώτο 303 θέσεις και στο δεύτερο 110 θέσεις. “Οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από αυτές του κεντρικού χώρου στάθμευσης στο λιμάνι ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα μεταφοράς των πελατών στο κεντρικό λιμάνι με μέσο που θα διαθέτει ο ιδιώτης που θα αναλάβει να κατασκευάσει και να λειτουργήσεις τους χώρους” επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΛΒ.

Πράσινο λιμάνι ο Βόλος

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του λιμανιού προγραμματίζεται:

-Βυθοκόρηση μεταξύ 2ου και 3ου προβλήτα (καθαρισμός βυθού κυρίως από υπολείμματα σκραπ)
-Βυθοκόρηση λιμένα βόλου για την αποκατάσταση λειτουργικών βαθών. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργασίες θα γίνουν με πλωτό γερανό και τα προϊόντα της βυθοκόρησης θα επεξεργαστούν σε χερσαίο χώρο με σκοπό την αδρανοποίησή τους λόγω επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα.
-Αντικατάσταση εξωτερικού φωτισμού λιμένα με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
εφαρμογή συστήματος LNG ως καύσιμο πρόωσης. Στην ουσία ο ΟΛΒ συνεργάζεται με το υπουργείο Ναυτιλίας και την Ένωση Εφοπλιστών που έχει αναλάβει το πρόγραμμα Posidon Med για την προώθηση ως καυσίμου, του φυσικού αερίου.
-Εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Το λιμάνι του Βόλου είναι προστατευμένο από καιρικές συνθήκες και κατάλληλο για μικροεπισκευές και συντηρήσεις ενώ θα μπορούσε σε αυτό να εκτελούνται περιορισμένες εργασίες ναυπηγο-επισκευών και θα οριστεί κατάλληλος χώρος και υπό την εποπτεία του ΟΛΒ και του λιμεναρχείου. “Δεν θα πρέπει να χαθεί η τεχνογνωσία που υπήρχε με τις μονάδες που λειτουργούσαν παλιά στην περιοχή και κάποιες από αυτές μέχρι σήμερα” εξήγησε ο κ. Σταυριδόπουλος.

Εξήγησε ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο από το 2009-2011 δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή, παρά μόνο στην Ελευσίνα και τον Πειραιά. “Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο για να ανοίξει αυτό το Κανονιστικό Πλαίσιο γι συγκεκριμένου είδους επισκευές και με περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Στόχος μας είναι
η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση του αριθμού των πλοίων που προτιμούν κυρίως την Τουρκία και την Κροατία για αυτές της επισκευές και συντηρήσεις”.

Ποιος ρυπαίνει το λιμάνι; 

Αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό ρύπανσης στο λιμάνι του Βόλου η οποία επιμένει και οι μετρήσεις δείχνουν την ύπαρξη ολικών κολοβακτηριοειδών, εντερόκοκκων και αμμωνίας,  ο κ. Σταυριδόπουλος εξήγησε ότι περιμένει τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έκανε για λογαριασμό του Λιμεναρχίου ιδιωτικό εργαστήριο, ώστε να πιστοποιηθεί η πηγή ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να προέρχονται από κάποιο σκάφος. Ήδη η ΔΕΥΑΜΒ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για λύματα από το Βιολογικό, ενώ δεν διαπιστώθηκε ρύπανση από σκραπ.

Αξιοποίηση πάρκου Αγίου Κωνσταντίνου

Ο κ. Σταυριδόπουλος εξήγησε ότι ο ΟΛΒ από τη στιγμή που το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου του έχει παραχωρηθεί θα φροντίζει για την σωστή λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του, όμως στην
περίπτωση επαναχάραξης της ζώνης λιμένα, “η πρότασή μας είναι γνωστή, ότι το πάρκο και άλλοι χώροι πρέπει να περάσουν στην πόλη γιατί δεν σχετίζονται με λιμενικές δραστηριότητες”.

ert.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,388ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα