Η διέλευση βαρομετρικού χαμηλού από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς το Αιγαίο Πέλαγος από την Παρασκευή 16/06 και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στα ηπειρωτικά και θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Συγκεκριμένα για το διήμερο Παρασκευής 16/06 και Σαββάτου 17/06, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr:

Για την Παρασκευή 16/06, αναμένονται βροχές αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα επεκταθούν και θα ενταθούν στα ηπειρωτικά, με τοπικά έντονα φαινόμενα στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Τοπικές βροχές αναμένονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Για το Σάββατο 17/06, προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, με τοπικά έντονα φαινόμενα έως το μεσημέρι σε Μαγνησία, Σποράδες, Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη), Βόρειο Αιγαίο, Εύβοια και τις θερμές ώρες της ημέρας στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο και τοπικά στη Βόρεια Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • Η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο, σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)
  • Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης
  • Η συνέχιση των καταιγίδων και την Κυριακή 18/06, με περιορισμό όμως των φαινομένων, στα ανατολικά τμήματα της χώρας
  • Στην Αττική βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, από την Παρασκευή 16/06 έως και την Κυριακή 18/06

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το Σάββατο 17/06 (ημέρα με τα γενικευμένα φαινόμενα) κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον παρακάτω προγνωστικό Χάρτη, εμφανίζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά (mm) κατά τη διάρκεια του διημέρου Παρασκευής 16/06 και Σαββάτου 17/06/2023.

 

Χάρτης. Το εκτιμώμενο 48ωρο συνολικό ύψος βροχής (μπλε αποχρώσεις) για το διήμερο Παρασκευής 16/06 και Σαββάτου 17/06, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα έντονα φαινόμενα.