Για τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού, μιλάει στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο Χρήστος Σπανός, πρόεδρος της DODEKANISOS SEAWAYS . Η εταιρεία του, Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή, έχει πολλά χρόνια στην ακτοπλοϊα και εξυπηρετεί άρτια όλα τα νησιά στο Νομό της Δωδεκανήσου. Αυτό που δηλώνει είναι ότι το 2021 ο Στόλος θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία, εξυπηρετώντας και τους 17 προορισμούς μας: Ρόδο, Σύμη, Πανορμίτη Σύμης, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο, Αρκιούς, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους. Επιθυμία των ταξιδιωτών αλλά και της εταιρείας μας, είναι να δρομολογηθεί ξανά το «Παναγιά Σκιαδενή» για Σύμη και Πανορμίτη.
Και διαβεβαιώνει τους δωδεκανήσιους ταξιδιώτες «πως ο κορωνοϊός θα νικηθεί και θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε μαζί, με Ασφάλεια, Ταχύτητα και Συνέπεια!»

• Κύριε Σπανέ, περιγράψτε μας την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε για την εταιρεία σας με βάση τις συνθήκες που επικράτησαν την φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Τη φετινή χρονιά, χρειάστηκε να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνθηκών που επέφερε η πανδημία, τόσο στο επιχειρησιακό, όσο και στο οικονομικό κομμάτι.

Ο αξιακός κώδικας της εταιρείας μας, επέβαλλε πως δεν θα μέναμε αμέτοχοι παρατηρητές. Σταθήκαμε στο πλευρό των νησιωτών μας και φροντίσαμε με αμείωτους ρυθμούς, την απρόσκοπτη τροφοδοσία των νησιών με όλα τα απαραίτητα εφόδια: τρόφιμα, φάρμακα, εμπορεύματα και είδη ανάγκης. Ήμασταν διαρκώς σε ετοιμότητα να μετακινήσουμε ακόμα και έναν μόνο επιβάτη, εφόσον κρινόταν απαραίτητο.

Κάναμε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι μας ώστε να μετακινούμε με ασφάλεια τους επιβάτες των νησιών μας: συχνές απολυμάνσεις, επιμελείς καθαρισμούς και εκπαίδευση του πληρώματος μας στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό.
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αποφασίστηκε η μη δρομολόγηση του «Παναγιά Σκιαδενή» και η μείωση των εν γένει λειτουργικών εξόδων μας.

Παρόλο που ήταν μια πολύ δύσκολη και ζημιογόνος περίοδος, έχουμε αντιμετωπίσει κι άλλες «φουρτούνες» στα 20 χρόνια λειτουργίας μας, και βγήκαμε από όλες ισχυρότεροι. Αισιοδοξώ πως θα το ξεπεράσουμε και αυτό.

Φωτεινές ηλιαχτίδες στο κλίμα της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που βιώσαμε, αποτέλεσαν η αύξηση των δρομολογίων μας προς το Καστελόριζο και τη Σάμο και η αύξηση της έκπτωσης στα μέλη του προγράμματος πιστότητας μας «Bonus Ways» από 10% σε 20%.

Ευχάριστο ήταν επίσης, η καλή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, τους Δήμους και τις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές (όσον αφορά τα δρομολόγια). Όλοι μαζί συνέβαλαν στην κατάλληλη εξυπηρέτηση των νησιωτών, αλλά και στην ελαχιστοποίηση των ζημιών.

• Με αφορμή την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού πόσο δύσκολο είναι για την ακτοπλοΐα και για επιχειρήσεις που εκτελούν δρομολόγια σε εσωτερικές γραμμές, να αποφύγουν τις ζημίες;

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις ζημιές υπό τέτοιες συνθήκες, κανένας δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ένα τόσο δυσμενές σενάριο κατά τον εταιρικό, αλλά και προσωπικό του σχεδιασμό.

Είναι κάτι πρωτόγνωρο και πρέπει να το υποστούμε για λίγο καιρό ακόμη, επιχειρώντας παράλληλα να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημία, πάντα προετοιμασμένοι για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν.

• Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τους επόμενους μήνες; Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας;

Σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολος χειμώνας για όλους, θα δοκιμάσουμε τα όρια μας και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε, με ατομική, αλλά και συλλογική προσπάθεια. Εκτιμώ πως και η αρωγή των κρατικών φορέων θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Αυτή η δοκιμασία θα μας κάνει δυνατότερους, παρ’ όλες τις απώλειες που θα βιώσουμε.

• Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2021 και την επόμενη τουριστική περίοδο;

Σχεδιάζουμε το 2021 να βρει τον Στόλο μας σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία, εξυπηρετώντας και τους 17 προορισμούς μας: Ρόδο, Σύμη, Πανορμίτη Σύμης, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο, Αρκιούς, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.
Επιθυμία των ταξιδιωτών αλλά και δική μας, είναι να δρομολογηθεί ξανά το «Παναγιά Σκιαδενή» για Σύμη και Πανορμίτη.

Βασική μας επιδίωξη είναι η ναυπήγηση ενός νέου ταχύπλοου σκάφους για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Στόλου μας, πάντα με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των νησιωτών και των επισκεπτών μας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους των νησιών μας για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν καθημερινά, και να τους διαβεβαιώσω πως ο κορωνοϊός θα νικηθεί και θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε μαζί, με Ασφάλεια, Ταχύτητα και Συνέπεια.