Υπό ίδρυση βρίσκεται ο φορέας, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πλοίων, τη ναυπηγική βιομηχανία και τις προμήθειες υλικών και συσκευών για πλοία με την ονομασία «Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων» (Ε.Ε.Ν.).

Η πρώτη συνεδρίαση των ιδρυτικών μελών πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τον εν λόγω φορέα, τη σύσταση του οποίου αποφάσισαν οι 25 εταιρείες που συμμετείχαν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, στην συνεδρίαση μπήκε το βασικό πλαίσιο που θα δραστηριοποιηθεί ο φορέας, έγινε μια πρώτη χαρτογράφηση των στόχων και αποφασίστηκε η σχηματοποίηση καταστατικού, το οποίο, κατά το προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί προς επικύρωση στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, περιέγραψε τους βασικούς στόχους της ένωσης, ενώ παρουσίασε και τη δυναμική που θα προσδώσει στο cluster, το οποίο βρίσκεται στα «σκαριά», για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη των ναυπηγείων από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή υλικών που αφορούν στις ναυπηγήσεις ή στην συντήρηση των πλοίων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι το εγχείρημα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εξωστρεφούς πολιτικής από τον νέο φορέα, ο οποίος θα κληθεί να συμβάλει στην ανανέωση του ναυπηγικού τομέα, με τη συμμετοχή του συνόλου των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην Ένωση, αλλά και να απαλείψει στρεβλώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, που λειτούργησαν ανασχετικά στην ανάπτυξή της.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση μετείχε και η γενική γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Βίκυ Λοΐζου, η οποία χαιρέτισε την εν λόγω πρωτοβουλία, εστιάζοντας στην επιχειρηματική εξωστρέφεια.