Ζημιές που χρήζουν επισκευής, διαπιστώθηκαν από την υποβρύχια επιθεώρηση-αυτοψία στο έργο του εξωτερικού μόλου Λιμένος Καλύμνου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017 από καταδυτική ομάδα 2 ατόμων του Γραφείου Μελετών ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ.
Σκοπός της επιθεώρησης ήταν η διαπίστωση της υπάρχουσας κατάστασης των υφάλων τεχνικών κατασκευών, η καταγραφή και αποτύπωση τυχόν προβλημάτων και αστοχιών σε αυτές και ο έλεγχος του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υπάρξει ζημιές από την χρήση του συγκεκριμένου τμήματος από τα πλοία τύπου Blue Star 1ή 2 και Super Fast XII
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε υποβρύχια επιθεώρηση-αυτοψία και βιντεοσκόπηση υφάλων τεχνικών κατασκευών τμήματος του προσήνεμου μόλου ,όπως αυτός ανακατασκευάστηκε σε τμήμα μήκους 42 μέτρων για την εξυπηρέτηση πλοίων τύπου Blue Star 1 ή 2 και Super Fast XII
Να σημειώσουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί άλλες τρεις(3) παρόμοιες επιθεωρήσεις από το Γραφείο Μελετών ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ:
- Στις 4/4/2017 όταν ολοκληρώθηκε το έργο της εκβάθυνσης από την ανάδοχο Εταιρεία 3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ
- Στις 6/6/ 2017 μόλις 10 ημέρες μετά που το έργο είχε δοθεί σε λειτουργία, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του έργου μετά την χρήση του από τα πλοία σχεδιασμού.
- Στις 31/7/2017 διενεργήθηκε επαναληπτική υποβρύχια επιθεώρηση προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του έργου.
Η τελευταία πραγματοποιήθηκε προ διμήνου περίπου στις 11 Οκτωβρίου 2017.
Στην επιθεώρηση της 6/6/2017, μετά τη χρήση του εξωτερικού μόλου για 10 ημέρες ,παρατηρήθηκαν «μετατόπιση σακκολίθων εγκιβωτισμού» και «έκπλυση επιφανειακού υφάλου σκυροδέματος» από μεμονωμένα σημεία.
Στην επιθεώρηση της 31/7/2017 μετά τη χρήση του εξωτερικού μόλου για 2 μήνες, παρατηρήθηκαν «στην περιοχή 1, διευρυμένη μετατόπιση σακκολίθων εγκιβωτισμού» και «έκπλυση του επιφανειακού υφάλου σκυροδέματος» από μεμονωμένα σημεία, στα οποία και έχει γίνει αποκάλυψη του οπλισμού και στα οποία παρατηρούνται σπηλαιώσεις. Το εύρος της οπής είναι της τάξεως των 50 εκ.
Στην τελευταία επιθεώρηση (11/10/2017)σε διάστημα λιγότερο από 5 μήνες χρησιμοποίησης του εξωτερικού μόλου από τα πλοία τύπου Blue Star 1ή 2 και Super Fast XII, παρατηρήθηκαν “μετατόπιση σακκολίθων» που σε κάποια σημεία έχει διευρυνθεί σε σχέση με προηγούμενες επιθεωρήσεις ,ενώ σε ορισμένα τμήματα παρατηρείται πλήρης μετατόπιση.
Διαπιστώθηκε ότι η «έκπλυση του επιφανειακού υφάλου σκυροδέματος» από μεμονωμένα σημεία και στα οποία είχε γίνει αποκάλυψη του οπλισμού έχει διευρυνθείκατά μερικά εκατοστά και το εύρος των οπών είναι της τάξεως των 70 εκατοστών . Οι συγκεκριμένες οπές παρουσιάζουν περαιτέρω σπηλαίωση της τάξεως των 30 εκατοστώνκάτω από την επιφάνεια του ύφαλου σκυροδέματος Τα συγκεκριμένα σημεία πρέπει να επισκευαστούν δεδομένου ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σχέση με τα ευρήματα της προηγούμενης επιθεώρησης. Τέλος παρατηρήθηκε πολύ περιορισμένη αποκόλληση τμήματος σκυροδέματος από το επικλινές τμήμα του ύφαλου σκυροδέματος προστασίας ππδός.
Με βάση τα αναφερθέντα στην τελευταία επιθεώρηση, η έκθεση καταλήγει ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου έργου προτείνεται η επισκευή των ζημιών που παρατηρούνται.
Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων προτείνεται ως μία μέθοδος επισκευής, η καθαίρεση τμήματος που παρατηρείται η βλάβη και η επιτόπου έγχυση ύφαλου σκυροδέματος.
Μετά απ’ αυτές τις διαπιστώσεις είναι λογικό να δημιουργούνται εύλογα και αρκετά ερωτήματα. Εμείς θα παραθέσουμε δύο και θα περιμένουμε από το ΔΛΤ Καλύμνου να μας δώσει απαντήσεις:
- Είναι φυσιολογικό ένα έργο που παραλήφθηκε πριν 8 μήνες και έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο από 5 μήνες και μάλιστα κατά τη θερινή περίοδο, να παρουσιάζει αυτές τις ζημιές;
- Ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των επισκευών που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών; Το ΔΛΤ Καλύμνου ή ο ανάδοχος του έργου;
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» στο φύλλο του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου 2017.
kalymnos-news.gr